Základy anatómie a fyziológie potravinových zvierat

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaAHF/ZklAnaF BKaPef/22    Short: ZklAnaF BKaPef
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť študenta na cvičeniach podľa Študijného a skúšobného poriadku UVLF v Košiciach. Študent má byť pred každým cvičením teoreticky pripravený z danej témy, ktorá sa v daný týždeň preberá. Študent má zvládnuť a osvojiť si prebranú problematiku. Ďalej má úspešné zvládnuť priebežné kontroly štúdia (s možnosťou odovzdaťich v náhradnom termíne), ako aj záverečnú skúšku.
Learning outcomes
Študent má ovládať anatomickú stavbu jednotlivých štruktúr, orgánov a orgánových systémov zvierat. Má zvládnuť problematiku medzidruhových rozdielov v rámci hospodárskych zvierat. Taktiež si má osvojiť vzťahy medzi štruktúrou a funkciou rôznych tkanív, orgánov a orgánových systémov zvierat. Má vedieť aplikovať svoje vedomosti na vysvetlenie adaptácie regulačných mechanizmov za rôznych podmienok.
Brief outline of the course
Pohybový systém.
Tráviaci systém a metabolizmus.
Dýchací systém.
Močovopohlavný systém.
Cievny systém.
Nervový systém a zmyslové orgány.
Laktácia, laktogenéza, mammogenéza.
Course syllabus
Garant študijného predmetu: MVDr. Silvia Ondrašovičová, PhD., MVDr. Veronika Šimaiová, PhD.
Prednášajúci: doc. MVDr. Drahomíra Sopková, PhD., doc. MVDr. Radoslava Vlčková, PhD., doc. MVDr. Lenka Krešáková, PhD., doc. MVDr. Katarína Vdoviaková, PhD., MVDr. Silvia Ondrašovičová, PhD., MVDr. Vladimír Petrilla, PhD., MVDr. Zuzana Andrejčáková, PhD., MVDr. Veronika Šimaiová, PhD., MVDr. Jana Teleky, PhD., doktorandka MVDr. Barbora Bekešová.
Cvičiaci: doc. MVDr. Drahomíra Sopková, PhD., doc. MVDr. Radoslava Vlčková, PhD., MVDr. Silvia Ondrašovičová, PhD., MVDr. Vladimír Petrilla, PhD., MVDr. Zuzana Andrejčáková, PhD., MVDr. Veronika Šimaiová, PhD., MVDr. Jana Teleky, PhD., doktorandka MVDr. Barbora Bekešová.
Prednášky: (1hod.)
1. Pohybový systém. Kostrový systém, svalový systém, kĺby a väzy hlavy, trupu a končatín.
2. Tráviaci systém. Ústna dutina, jazyk, zuby, hltan, pažerák, žalúdok a predžalúdky, črevo, pečeň,
pankreas.
3. Dýchací systém. Nosová dutina, prínosové dutiny, hrtan, priedušnica, pľúca.
4. Močovopohlavný systém. Obličky, močovod, močový mechúr, močová rúra, samičie a samčie
pohlavné ústroje.
5. Cievny systém. Srdce, aorta a jej vetvy, kraniálna a kaudálna dutá žila. Nervový systém. Mozog,
miecha, hlavové a miechové nervy.
6. Anatómia hydiny. Tráviaci, dýchací, močovopohlavný, pohybový, cievny, nervový systém. Koža a
epidermálne útvary hydiny.
7. Zmyslové ústroje. Čuchový, chuťový, zrakový a sluchový ústroj. Koža, kožné žľazy, epidermálne
útvary.
8.Fyziológia srdca a krvi Fyziologické vlastnosti srdcového svalu. Elektrická aktivita srdca. Srdcový cyklus. Kardiovaskulárne regulačné mechanizmy. Zloženie a funkcia krvi.
9.Respiračný systém Mechanizmus pľúcnej ventilácie. Výmena a transport dýchacích plynov.
Regulácia dýchania. Obranné mechanizmy.
10. Trávenie u monogastrických zvierat Funkčná morfológia tráviaceho systému. Príjem a regulácia príjmu potravy. Tráviace procesy v ústnej dutine, žalúdku, tenkom a hrubom čreve.
11. Pankreas a pečeň, trávenie v hrubom čreve Exokrinná funkcia pankreasu. Funkcie pečene. Hepatobiliárna sekrécia. Enterohepatálna cirkulácia žlčových kyselín. Funkcia žlčníka. Regulačné mechanizmy. Transport vody a elektrolytov.
12. Fyziológia kostrového svalu – nervovo-svalové spojenie, kontrakcia, energetický metabolizmus, typy vlákien. Šľachy. Fyziológia hladkého svalu a myokardu. Regulačné mechanizmy. 13.Úvod do nervového systému, špeciálne zmysly Organizácia nervového systému. Neurón, podporné bunky. Akčný potenciál. Senzorický aparát.
Cvičenie (2 hod.)
1. Pohybový systém. Kostrový systém, svalový systém, kĺby a väzy hlavy, trupu a končatín.
2. Tráviaci systém. Ústna dutina, jazyk, zuby, hltan, pažerák, žalúdok a predžalúdky, črevo, pečeň,
pankreas.
3. Dýchací systém. Nosová dutina, prínosové dutiny, hrtan, priedušnica, pľúca.
4. Močovopohlavný systém. Obličky, močovod, močový mechúr, močová rúra, samičie a smačie
pohalvné ústroje.
5. Cievny systém. Srdce, aorta a jej vetvy, kraniálna a kaudálna dutá žila. Nervový systém. Mozog,
miecha, hlavové a miechové nervy.
6. Anatómia hydiny. Tráviaci, dýchací, močovopohlavný, pohybový, cievny, nervový systém. Koža a
epidermálne útvary hydiny.
7. Zmysloví ústroje. Čuchový, chuťový, zrakový a sluchový ústroj. Koža, kožné žľazy, epidermálne
útvary.
8. Vonkajšie prejavy činnosti srdca Sledovanie a hodnotenie pulzu, srdcových oziev, auskultácia a fonografia srdca. Meranie krvného tlaku.
9. Fyziológia dýchania Mechanizmus pľúcnej ventilácie. Pneumografia. Typy dýchania. Dýchacie šelesty. Objemy a kapacity pľúc. Spirometria. Meranie bazálneho metabolizmu.
10. Močový systém Zmyslové, fyzikálne a chemické vyšetrenie moču. Určovanie amylázy v moči. Močový sediment, mikroskopická analýza. Funkčné vyšetrenie obličiek.
11. Trávenie v jednokomorovom žalúdku a v tenkom čreve
Tráviaci účinok enzýmov žalúdočnej šťavy. Lipolytický a glykolytický účinok pankreatických enzýmov in vitro.
12. Laktácia Laktogenéza, mammogenéza. Definícia laktácie. Tvorba a spúšťanie mlieka. Neurohumorálna regulácia sekrécie mlieka a ejekcie (video).
13. Špeciálne zmysly Vyšetrenie čuchu. Identifikácia lokalizácie chuťových receptorov. Zápočet.
Recommended literature
1. Ondrašovičová, S. a kol.: Základy fyziológie potravinových zvierat. Praktické cvičenia. Košice: UVLF, 2021, 79 s. ISBN 978-80-8077-722-7.
2. Popesko, P.: Atlas topografickej anatómie hospodárskych zvierat I. Bratislava: Príroda, 1988, 216 s. (064-050-88 ATA).
3. Popesko, P.: Atlas topografickej anatómie hospodárskych zvierat II. Bratislava: Príroda, 1988, 200 s. (064-051-88 ATA).
4. Popesko, P.: Atlas topografickej anatómie hospodárskych zvierat III. Bratislava: Príroda, 1988, 208 s. (064-052-88 ATA).
5. Sopková, D. a kol. Veterinárna fyziológia I. Košice: UVLF, 2018, 164 s. ISBN978-80-8077-598-8.
6. Sopková, D. a kol. Veterinárna fyziológia II. Košice: UVLF, 2019, 183 s. ISBN 978-80-8077-6473.
7. Vdoviaková, K., Krešáková, L. Základy morfológie pre BKaP. Košice: UVLF, 2018, 77 s. ISBN 978-80-8077-599-5.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť študenta na cvičeniach podľa Študijného a skúšobného poriadku UVLF v Košiciach. Študent má byť pred každým cvičením teoreticky pripravený z danej témy, ktorá sa v daný týždeň preberá. Študent má zvládnuť a osvojiť si prebranú problematiku. Ďalej má úspešné zvládnuť priebežné kontroly štúdia (s možnosťou odovzdaťich v náhradnom termíne), ako aj záverečnú skúšku.
Záverečné hodnotenie:
SK
skúška, 6 kreditov
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 01.12.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content