Mykológia a mykotoxikológia potravín a krmív

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/MyMk2 BKaPef/22    Short: MyMk2 BKaPef
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet a absolvovať ústnu skúšku. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať najviac 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie bez náhrady, ostatné dve cvičenia si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať ústnu skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice danej Študijným poriadkom UVLF v Košiciach (v rozsahu A – E). Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Learning outcomes
Študent by mal po absolvovaní predmetu samostatne zvládnuť mykologické a mykotoxikologické vyšetrenie vzoriek potravín a krmív. Cieľom predmetu je, aby študent získal teoretické vedomosti o mikroskopických vláknitých hubách a ich metabolitoch a zvládol metodické postupy ich stanovenia a identifikácie, zásady správnej laboratórnej praxe pri manipulácii s mikromycétami a mykotoxínmi a analytické metódy stanovenia mykotoxínov.
Brief outline of the course
Metódy identifikácie toxinogénnych mikroskopických vláknitých húb.
Sekundárne metabolity (mykotoxíny) toxinogénnych druhov mikroskopických vláknitých, ich prehľad a charakteristika.
Faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov v potravinách a krmivách.
Toxické účinky mykotoxínov.
Analytické metódy stanovenia mykotoxínov.
Spôsoby prevencie, likvidácie a eliminácie vláknitých mikromycét a mykotoxínov z potravín a krmív.
Course syllabus
Prednášky:
1. Vysvetlenie pojmov a klasifikácia mykotoxínov.
2. Faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov.
3. Aflatoxíny, sterigmatocystín.
4. Patulín.
5. Ochratoxíny.
6. Námeľové alkaloidy.
7. Alternáriové toxíny.
8. Zearalenon, fumonizíny.
9. Trichotecény.
10. Maskované formy mykotoxínov.
11. Spôsoby eliminácie mykotoxínov.
12. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie I.
13. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie II.
Cvičenia:
1. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov – platňová metóda.
2. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov – TLC metóda.
3. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov – PCR metóda.
4. Metódy odberu vzoriek na úradnú kontrolu hodnôt mykotoxínov v potravinách.
5. Analytické metódy stanovenia mykotoxínov (HPLC, TLC)
6. Analytické metódy stanovenia mykotoxínov (ELISA metóda).
7. Laboratórne vyšetrenie kávy – stanovenie ochratoxínu A.
8. Laboratórne vyšetrenie arašidov – stanovenie aflatoxínov.
9. Laboratórne vyšetrenie celozrného pečiva – stanovenie DONu.
10. Laboratórne vyšetrenie kŕmnej zmesi – stanovenie T-2.
11. Laboratórne vyšetrenie cornflakes – stanovenie zearalenonu.
12. Laboratórne vyšetrenie jablčného pyré – stanovenie patulínu.
13. Zápočtový test.
Recommended literature
Laciaková, A., a kol.: Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, str.298. ISBN 978-80-8077-252-9 Tančinová, D., a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Klúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb, Nitra, 2012, str.286, ISBN 978-80-552-0753-7
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Odovzdanie protokolov z praktických cvičení.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet a absolvovať ústnu skúšku. Základnými podmienkami na získanie zápočtu sú aktívna účasť na praktických cvičeniach, odovzdanie protokolov z praktických cvičení a úspešné absolvovanie zápočtového testu s minimálnym hodnotením 51 %. Študent môže vynechať najviac 3 cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie bez náhrady, ostatné dve cvičenia si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať ústnu skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice danej Študijným poriadkom UVLF v Košiciach (v rozsahu A – E). Predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Záverečné hodnotenie:
Študentovi, ktorý úspešne absolvoval zápočtový test s minimálnym hodnotením 51 %, nahradil si chýbajúce cvičenia a odovzdal protokoly z praktických cvičení, bude udelený zápočet. Po udelení zápočtu môže absolvovať skúšku.
Skúška je ústna a pozostáva z dvoch otázok. Za každú otázku musí študent pri odpovedi získať minimálne 51 %. Výsledná známka sa udelí podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: 91 - 100 % výborne A 81 - 90 % veľmi dobre B 71 - 80 % dobre C 61 - 70 % uspokojivo D 51 - 60 % dostatočne E 50 % a menej nedostatočne FX.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 28.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content