Technológia a bezpečnostné systémy spracovania rastlinných komodít

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/RK2 BKaPef/22    Short: RK2 BKaPef
  •  Credits: 7
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Zápočet sa udelí študentovi, ktorý vypracuje do zavedeného zošita protokoly z jednotlivých praktických cvičení a predloží ich na kontrolu vyučujúcemu. Skúška sa udelí študentovi, ktorý na základe svojej odpovede preukáže vedomosti z danej problematiky minimálne na 51 % z každej odpovede v zmysle platného Študijného poriadku UVLF v Košiciach (v rozsahu hodnotenia A – E).
Learning outcomes
Absolvovaním predmetu študent získa poznatky a zručnosti v oblasti technológie a bezpečnosti pri spracovaní rastlinných komodít so zameraním na výrobu bezpečných potravín a ochranu zdravia konzumentov. Predmet sa zaoberá základnými technológiami a bezpečnostnými systémami spracovania konkrétnych rastlinných komodít: technológiami spracovania korenia, paradajok, špenátu, horčice; technológiou výroby a bezpečnostnými systémami spracovania ovocných nátierok, štiav, nealko nápojov a pochutinami ako káva, čaj, kakao. Študenti taktiež získajú praktické skúsenosti z výrobných prevádzok. Cieľom je dosiahnutie schopností študenta implementovať bezpečnostné systémy pri spracovaní vybraných rastlinných komodít v praxi. Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním protokolov, ich obhájením a záverečnou skúškou.
Brief outline of the course
Technologické hodnotenie korenia, praktické využitie. Koreniace prípravky (soli, saromexy, oleorezíny, bielkovinné hydrolyzáty, MSG), zloženie, použitie a hygienická problematika.
Využitie hydrokoloidných látok v potravinárskom priemysle. Pektín a jeho využitie pri výrobe macerovaného ovocia a zeleniny.
Výroba rozdrvených ovocných polotovarov – pretlakov, bezpečnostné systémy spracovania.
Technológie spracovania paradajok (kečup, paradajkový pretlak), špenátu a horčice, bezpečnostné systémy spracovania.
Technológia výroby ovocných nátierok, bezpečnostné systémy spracovania.
Bezpečnostné systémy a technológia výroby lisovaných, čírených ovocných a zeleninových štiav.
Technológia výroby nealko nápojov (nektár, džús, mušty, sirupy).
Povzbudzujúce pochutiny káva, čaj, kakao.
Výjazdové cvičenie Preliko Prešov, Zlatá Studňa Široké, Frutos Prešov.
Audiovizuálna prednáška
Course syllabus
Syllabus prednášok
1. Korenie, odrodové druhy, technologické hodnotenie, praktické využitie.
2. Koreniace prípravky (soli, saromexy, oleorezíny, bielkovinné hydrolyzáty, MSG), zloženie, použitie a hygienická problematika
3. Využitie hydrokoloidných látok v potravinárskom priemysle
4. Pektín a jeho využitie pri výrobe macerovaného ovocia a zeleniny
5-6. Výroba rozdrvených ovocných polotovarov – pretlakov, bezpečnostné systémy spracovania
7. Technológie spracovania paradajok (kečup, paradajkový pretlak), špenátu a horčice, bezpečnostné systémy spracovania
8. Technológia výroby ovocných nátierok, bezpečnostné systémy spracovania
9. Bezpečnostné systémy a technológia výroby lisovaných, čírených ovocných a zeleninových štiav
10. Technológia výroby nealko nápojov (nektár, džús, mušty, sirupy)
11. Povzbudzujúce pochutiny (káva, čaj, kakao)
12. Netradičné rastlinné zdroje v ľudskej výžive (sója, riasy; extrakcia a výroba modifikovaných bielkovín)
13. Technológia spracovania rastlinných tukov a olejov
Syllabus cvičení
1. Laboratórne hodnotenie kvality odrodových a trhových druhov korenín
2. Typizácia odrodových a trhových druhov korenia a ich zmesí, analýza nebezpečenstva
3. Laboratórne hodnotenie koreniacich prípravkov a prísad - fyzikálne, mikrobiologické a chemické nebezpečenstvo
4.-5. Výjazdové cvičenie PRELIKO Prešov, Zlatá studňa Široké, FRUTOS Prešov
6. Analýza technológie a bezpečnostných systémov z exkurzií
7. Rozbor receptúr a hodnotenie ovocných a zeleninových pretlakov, hodnotenie rizík
8. Rozbor receptúr a hodnotenie ovocných nátierok, nebezpečenstvá pri výrobe výrobkov, bezpečnostné systémy
9. Rozbor a hodnotenie čírených ovocných a zeleninových štiav, analýza rizík
10 Rozbor receptúr a hodnotenie nealko nápojov (nektár, džús, mušt), analýza rizík
11. Posudzovanie a rozbor vegetabilných pochutín (káva, čaj, kakao)
12. Senzorické hodnotenie výrobkov zo sóje
13. Opakovanie
Recommended literature
1. Baranová, M.: Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít I. Košice: UVLF, 2012, 219 s. ISBN 978-80-8077-287-1.
2. Baranová, M.: Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít II. Košice: UVLF, 2012, 224 s. ISBN 978-80-8077-288-8.
3. Baranová, M.: Technológia a bezpečnostné systémy rastlinných komodít. Praktické cvičenia. Košice: UVLF, 2013, 199 s. ISBN 978-80-8077-343-4.
4. Campbell, L. E.: Campbell's Tea, Coffee and Spice Manual: A Comprehensive Trade Manual on Teas, Coffees and Spices. Leicester: Forgotten Books, 2017, 184 s. ISBN 978-1332108855.
5. Dudriková, E.: Bezpečnostné systémy potravín rastlinného pôvodu. Košice: UVLF, 2011, 158 s. ISBN 978-80-8077-268-6.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu musí mať študent aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Zápočet sa udelí študentovi, ktorý vypracuje do zavedeného zošita protokoly z jednotlivých praktických cvičení a predloží ich na kontrolu vyučujúcemu. Skúška sa udelí študentovi, ktorý na základe svojej odpovede preukáže vedomosti z danej problematiky minimálne na 51 % z každej odpovede v zmysle platného Študijného poriadku UVLF v Košiciach (v rozsahu hodnotenia A – E).
Záverečné hodnotenie:
Zápočet sa udelí študentovi, ktorý vypracuje do zavedeného zošita protokoly z jednotlivých praktických cvičení a predloží ich na kontrolu vyučujúcemu.
Skúška sa udelí študentovi, ktorý na základe svojej odpovede preukáže vedomosti z danej problematiky minimálne na 51 % z každej odpovede v zmysle platného Študijného poriadku UVLF v Košiciach (v rozsahu hodnotenia A – E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
žiadne
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 18
ABCDEFX
27.7822.2216.675.5627.780.0
 
Date of last modification: 28.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content