Potravinové alergie a intolerancie

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaMBaI/PotAlaInt BKaPe/22    Short: PotAlaInt BKaPe
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %.
Learning outcomes
Študenti po absolvovaní tohto predmetu získajú vedomosti o základnej štruktúre imunitného systému a mechanizmoch podieľajúcich sa na patogenéze potravinových alergií a intolerancií. Následne získajú vedomosti o alergiách na jednotlivé druhy potravín (mliečne výrobky, mäso, ryby, vajcia, ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, včelie produkty), o potravinových intoleranciách, ich diagnostike, terapii a prevencii.
Brief outline of the course
Základné pojmy v imunológii.
Bunky a molekuly imunitného systému.
Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie.
Imunologická podstata potravinových intolerancií.
Alergie na mliečne výrobky.
Alergie na mäso, ryby a vajcia.
Alergie na ovocie, zeleninu a orechy.
Alergie na obilniny.
Alergie na včelie produkty.
Potravinové intolerancie.
Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií.
Course syllabus
Základné pojmy v imunológii.
Bunky a molekuly imunitného systému.
Imunopatologické reakcie so zameraním na potravinové alergie.
Imunologická podstata potravinových intolerancií.
Alergie na mliečne výrobky.
Alergie na mäso, ryby a vajcia.
Alergie na ovocie, zeleninu a orechy.
Alergie na obilniny.
Alergie na včelie produkty.
Potravinové intolerancie.
Diagnostika, terapia a prevencia potravinových alergií a intolerancií.
Recommended literature
1. Fuchs, M.: Potravinové alergie. Praha: Maxdorf, 2013, 44 s. ISBN 978-80-7345-3350.
2. Mudroňová, D.: Imunológia pre farmaceutov. Košice: UVLF, 2020, 98 s. ISBN 978-80-8077-6824.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
KaBIOaGEN/B BKaPdf/18 – Biológia
Priebežné hodnotenie:
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre udelenie zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach – povolené sú najviac 3 ospravedlnené neúčasti zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov, dve z troch chýbajúcich cvičení si musí študent nahradiť (ústne preskúšanie garantom predmetu). Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Záverečná skúška je formou písomného testu, pre jej úspešné absolvovanie je potrebné získať minimálne 51 %.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
žiadne
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 28.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content