Pestovanie a konzervovanie krmovín a krmív

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVDCHZv/PaKKaK2 BKaPef/22    Short: PaKKaK2 BKaPef
  •  Credits: 10
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:  
Following:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie dvoch kontrolných testov počas semestra (minimum 51 % vedomosti).
Záverečné hodnotenie prebieha formou ústnej alebo písomnej skúšky.
Learning outcomes
Študenti nadobudnú vedomosti o spôsoboch a technológiách konzervovania a o úprave objemových a jadrových krmív. Získané teoretické vedomosti o konzervovaní krmív silážovaním, faktoroch ovplyvňujúcich kvalitu silážneho fermentačného procesu, silážnych aditívach, silážovaní repných rezkov, delenom zbere kukurice (vlhké kukuričné zrno, LKS, CCM), hodnotení kvality siláží, konzervovaní krmív sušením (technologické zásady výroby sena, faktory ovplyvňujúce kvalitu sena, technologické zásady výroby úsuškov), hodnotení kvality sena, uskladňovaní a konzervovaní okopanín, ako aj o systéme alkalage pre konzervanie obilnín budú vedieť aplikovať v praxi
a v nasledujúcom predmete - Technológia spracovania a bezpečnostné systémy pri výrobe krmív.
Brief outline of the course
Stručná osnova predmetu:
Faktory rozhodujúce o spôsobe konzervovania krmiva.
Siláž a silážovateľnosť krmovín, priebeh a možnosti usmernenia procesu, kvalita silážovaných krmovín - kvalita ďatelinovín a tráv, kvalita silážnej kukurice, kvalita strukovín, kvalita obilnín.
Termín zberu a uvädanie.
Fermentačný proces.
Silážovanie – silážovanie trávnych porastov, silážovanie ďatelinovínj, silážovanie hrachu siateho, silážovanie celých rastlín obilnín, silážovanie kukurice siatej (GPS, LKS, CCM),
Konzervácia vlhkého kukuričného zrna, technológia silážovania, silážne prípravky, posudzovanie kvality siláží.
Konzervovanie krmív sušením.
Posudzovanie a hodnotenie kvality konzervovaných krmív.
Metódy úpravy objemových a jadrových krmív.
Konzervovanie obilnín systémom alkalage.
Vplyv konzervačných postupov na nutričnú a dietetickú hodnotu krmív.
Course syllabus
Sylabus prednášok
1. Charakteristika organickej hmoty, jej hospodárske využitie, princípy ošetrovania, nutričná a dietetická hodnota v závislosti na vegetečnom štádiu.
2. Charakteristika základných postupov konzervovania a uskladňovania organickej hmoty.
3. Silážovanie - princíp konzervačného postupu
4. Technologické zariadenia pre silážovanie
5. Technologický postup prípravy siláže
6. Fermentačný proces v siláži - fázy fermentačného procesu, ich charakteristika.
7. Mikrobiológia procesu silážovania - epifitná mikroflóra, charakteristika baktérií mliečneho kvasenia, antagonistické mikroorganizmy
8. Kvalitatívne parametre siláže, produkčná účinnosť, straty počas silážovania ich predchádzanie
9. Konzervovanie krmív sušením - princíp, fázy sušenia
10. Zariadenia na prípravu sena a uskladňovanie, kvalitativné parametre
11. Konzervovanie a uskladňovanie obilnín - príprava alkalage - princíp, postup, technológia prípravy, charakteristika finálneho produktu
12. Konzervovanie repných rezkov, príprava LKS, CCM a vlhkého kukuričného zrna
13. Uskladňovanie semien obilnín, olejnín a strukovín, buliev a hľúz okopanín, biologický škodcovia.
Sylabus praktických cvičení:
1. Oboznámenie študentov s tematickým zameraním praktických cvičení v LS predmetu Pestovanie a konzervovanie krmovín a krmív a s bezpečnosťou práce počas praktických cvičení.
2. Metódy odberu vzoriek, úradný odber čiastkových vzoriek siláže (miesto, spôsob, počet vzoriek),
príprava súhrnnej a konečnej vzorky, balenie, označenie a pečatenie konečných vzoriek, sprievodná dokumentácia pri zasielaní vzoriek do laboratória;
3. Posúdenia pachu, farby, štruktúry a konzistencie vzoriek siláži, Siláže s nižším a vyšším obsahom sušiny, Faktory ovplyvňujúce fermentáciu a následne zmyslové hodnotenie siláži;
4. Filmu o príprave siláže, rozdiely silážovania ľahko a ťažko silážovateľných krmovín, kritické body silažovania
5. Príprava vodného výluhu zo siláži, stanovenie pH vodného výluhu zo siláži, stanovenie kyslosti vodného výluhu zo siláži
6. Princíp stanovenia sušiny v siláži, laboratórne stanovenie sušiny; prvý priebežný kontrolný test,
7. Princíp stanovenia popola a vlákniny v siláži, laboratórne stanovenie popola a vlákniny;
8. Príprava výluhu vzoriek siláži, stanovenie pH vo výluhu vzorky,
9. Stanovenie bázickej pufračnej kapacity (bBC) v silážach;
10. Laboratórna analýza siláži – stanovenie karboxylových kyselín v siláži
11. Posúdenie fermentačného procesu ľahko silážovateľných krmovín s využitím výsledkov laboratórnych analýz,
12. Posúdenie fermentačného procesu stredne ťažko a ťažko silážovateľných krmovín s využitím výsledkov laboratórnych analýz; druhý priebežný kontrolný test
13. Hodnotenie kvality sena podľa druhu, organoleptické hodnotenie sena, laboratórne hodnotenie sena;
Recommended literature
Naď, P. a kol.: Krmoviny a jedovaté rastliny. Košice: UVLF, 2017, 187 s. ISBN 978-80-8077-568-1.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Počas semestra dva priebežne kontrolné testy - 1. v šiestom týždni semestr, 2. v dvanastom týždni semestra, preukázanie minimálne 51% vedomosti
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie dvoch kontrolných testov počas semestra (minimum 51 % vedomosti).
Záverečné hodnotenie prebieha formou ústnej alebo písomnej skúšky.
Záverečné hodnotenie:
Na získanie zápočtu sa podľa podmienok uvedených v platnom Študijnom poriadku UVLF v Košiciach vyžaduje účasť na prednáškach v rozsahu minimálne 75 %, aktívna účasť na praktických cvičeniach (študenti môžu absentovať maximálne na 3 cvičeniach počas jedného semestra, jedno cvičenie môžu vynechať bez náhrady, ostatné si musia nahradiť spôsobom dohodnutým s vyučujúcim), aktivita na cvičeniach – vedomosti o vyučovanej téme a aktívny prístup počas praktických cvičení, odovzdané protokoly z praktických cvičení v požadovanej kvalite, úspešné absolvovanie dvoch kontrolných testov počas semestra (minimum 51 % a seminárna práca.
Záverečné hodnotenie formou ústnej alebo písomnej skúšky, minimálna úroveň vedomosti 51%.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 26.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content