Legislatíva potravín a krmív

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaŽPVLE/LPaK BKaPef/22    Short: LPaK BKaPef
  •  Credits: 4
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Following:  
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať účasť na cvičeniach. Účasť na cvičeniach musí byť v v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Vypracovať seminárnu prácu na vopred určenú tému pre udelenie zápočtu, ktorý je podmienkou na absolvovanie skúšky. Úroveň vedomostí pri skúške sa hodnotí podľa klasifikačnej stupnice danej Študijným poriadkom UVLF v Košiciach (v rozsahu A - E).
Learning outcomes
Absolvovaním predmetu študent získa vedomosti v oblasti právnych predpisov, ktoré upravujú požiadavky na zdravotnú bezpečnosť potravín a krmív na úrovni EÚ a SR.
Brief outline of the course
Právo a právna norma, právne predpisy, zákonodarná moc, právne vzťahy. EÚ, inštitúcie
a právne predpisy EÚ. Všeobecné zásady a požiadavky na zdravotnú bezpečnosť potravín
a krmív. Potravinové právo (hygiena potravín, mikrobiologické kritéria, označovanie potravín,
materiály prichádzajúce do styku s potravinami, prídavné látky, kontaminujúce látky v
potravinách, biopotraviny, nové potraviny). Ochrana verejného zdravia (organizácia a výkon
verejného zdravotníctva, zariadenia spoločného stravovania). Krmivové právo (bezpečnosť,
označovanie, používanie krmív). GMO potraviny a krmivá. Systém rýchleho varovania pre
potraviny a krmivá. Úradné kontroly na zabezpečenie dodržiavania potravinového a
krmivového práva.
Course syllabus
Cvičenia:
1. Právne normy, právne predpisy, zákonodarná moc, proces tvorby právnych predpisov.
2.Európska únia, inštitúcie, právne predpisy.
3.Všeobecné požiadavky na zdravotnú bezpečnosť potravín a krmív. Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá (RASFF).
4.Všeobecné predpisy o hygiene potravín a osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu.
5. Potravinové právo na národnej úrovni. Požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu. Predaj malých množstiev prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu.
6.Požiadavky na poskytovanie informácii o potravinách spotrebiteľom. Značky kvality na poľnohospodárske produkty a potraviny. Ekologické produkty. Potraviny nového typu. Predaj potravín na diaľku.
7.Ďalšie právne predpisy v oblasti bezpečnosti potravín (mikrobiologické kritéria, materiály prichádzajúce do styku s potravinami, kontaminujúce látky).
8.Požiadavky na hygienu krmív a uvádzanie krmív na trh.
9.Doplnkové látky v krmivách.
10.Nežiaduce látky v krmivách. Krmivá živočíšneho pôvodu.
11.GMO potraviny, krmivá.
12.Ochrana verejného zdravia.
13.Úradné kontroly na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva.
Recommended literature
1. Nagyová, A.: Potravinové a krmivové právo. Košice: Edičné stredisko a predajňa literatúry UVLF v Košiciach, 2020, 130s. ISBN 978-80-8077-700-5.
2. Internetové zdroje:
www.eur-lex.europa.eu
www.mpsr.sk
www.slov-lex.sk
www.svps.sk
www.zakonypreludi.sk
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať účasť na cvičeniach. Účasť na cvičeniach musí byť v v súlade so Študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Vypracovať seminárnu prácu na vopred určenú tému pre udelenie zápočtu, ktorý je podmienkou na absolvovanie skúšky. Úroveň vedomostí pri skúške sa hodnotí podľa klasifikačnej stupnice danej Študijným poriadkom UVLF v Košiciach (v rozsahu A - E).
Záverečné hodnotenie:
Zápočet, skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 24.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content