Manažment potravinárskych podnikov

Study programme: feed and foodstuff safety external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaŽPVLE/MPP BKaPef/22    Short: MPP BKaPef
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Aktívna účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a úspešné vykonanie skúšky.
Learning outcomes
Teoretické a praktické rozpracovanie základných funkcií manažmentu na úrovni poľnohospodárstva. Študent po absolvovaní predmetu rozumie základným pojmom manažmentu a marketingu, má prehľad o členení a organizácii rezortu, ako aj jednotlivých podnikateľských subjektoch v poľnohospodárstve, dokáže previesť analýzu interného a externého prostredia poľnohospodárskeho podniku, načrtnúť stratégie podnikateľskej činnosti a má základy efektívneho jednania v tejto oblasti.
Brief outline of the course
PPoK, manažérske rozhodovanie, plánovane, funkcia organizovania, organizačné štruktúry, motivácia, vedenie ľudí v organizáciách, verbálna a neverbálna komunikácia, manažment času, strategické plánovanie v marketingu.
Course syllabus
Harmonogram praktických cvičení:
1. Základné pojmy, postavenie poľnohospodárstva, riadenie poľnohospodárstva (štátna správa). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
2. Strategické ciele agrárnej politiky, podnikateľské prostredie a nástroje agrárnej politiky, pôdohospodárstvo, agrokomplex – PpoK. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.; doc. MVDr. Peter Korim, CSc.
3. Právne formy podnikania v poľnohospodárstve: SHR, obchodné podniky, družstvá. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.; doc. MVDr. Peter Korim, CSc.
4. Typy agropotravinárskych podnikov podľa rôznych hľadísk (špecializácie územného rozsahu, podľa zaradenia do výrobnej oblasti, obsahu činnosti a pod.). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
5. Manažment : pojem, funkcie manažmentu, úrovne manažmentu. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
6. Manažér – temperament, štýly riadenia, riadenie času. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
7. Organizovanie poľnohospodárskej výroby. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
8. Rozhodovanie - Klasifikácia rozhodovacích modelov. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
9. Podnikateľský plán. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
10. Strategické plánovanie ( PEST, SWOT analýza, Porterova analýza 5-tich konkurenčných sil, Matica BCG). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
11. Taktické a operatívne plánovanie v marketingu. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
12. Komunikácia (verbálna, neverbálna). Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.; doc. MVDr. Peter Korim, CSc.
13. Agropotravinárstvo a EÚ. Ing. MVDr. Jana Korimová, PhD.
Recommended literature
Korimová, J. Manažment potravinárskych podnikov. 1. vyd. Košice : UVLF v Košiciach, 2020. 119 s. ISBN 978-80-8077-672-5
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Základy ekonomiky.
Priebežné hodnotenie:
seminárne práce zo zadaných okruhov
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť na praktických cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF v Košiciach a úspešné vykonanie skúšky.
Záverečné hodnotenie:
Test v prostredí Moodle, zisk minimálne 51 % možných bodov
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 19
ABCDEFX
21.055.2631.5826.3215.790.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content