Pohoda zvierat pri produkcii potravín živočíšneho pôvodu

Study programme: animal welfare and protection external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTaZbp/PZpPŽP PaOZ ef/22    Short: PZpPŽP PaOZ ef
  •  Profile course
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou absolvovania predmetu je účasť na prednáškach
a cvičeniach v zmysle študijného poriadku UVLF a úspešné vykonanie skúšky.
Learning outcomes
Študent sa naučí ako posudzovať správanie sa zvierat počas prepravy na bitúnok ako aj v prostredí bitúnku, vhodnosť stavebného a technologického riešenia vo vzťahu k etologickým potrebám hospodárskych zvierat, odbornú spôsobilosť pracovníkov, ktorí so zvieratami na pri preprave a na bitúnku manipulujú a usmrcujú ich; študent sa naučí formulovať požiadavky na zabezpečenie ochrany zvierat tak, aby boli v súlade s relevantnými právnymi úpravami.
Brief outline of the course
Legislatívne požiadavky na manipuláciu so zvieratami počas prepravy na bitúnok.
Legislatívne požiadavky na manipuláciu so zvieratami a ich zabíjanie na bitúnku..
Legislatívne požiadavky na manipuláciu so zvieratami a ich zabíjanie mimo bitúnku..
Legislatívne požiadavky na kvalifikačnú prípravu pracovníkov zodpovedných za manipuláciu so zvieratami a ich zabíjanie na bitúnku.
Legislatívne požiadavky na predaj živých rýb a zabíjanie produktov rybolovu.
Recommended literature
Odporúčaná literatúra:
Nariadenie Európskeho parlamentu a rady (ES) č. 853/2004 z 29. apríla 2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností
Nariadenie Rady (ES) č. 1099/2009 z 24. septembra 2009 o ochrane zvierat počas usmrcovania
Nariadenie vlády SR 432 z 12. decembra 2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania
Nariadenie vlády SR č. 202 z 9. júla 2014, ktorým sa dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 432/2012 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania
Nariadenie vlády SR č. 359/2011 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na niektoré potravinárske prevádzkarne a na malé množstvá
Vyhláške MPRV SR č.425/2012 Z. z. o produktoch rybolovu a výrobkoch z nich
Zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov
Vzorová príručka osvedčených postupov ochrany zvierat počas usmrcovania na bitúnkoch
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Pohoda a etológia produkčných zvierat; Hygiena chovu produkčných zvierat; Pohoda zveri a poľovníctvo
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou absolvovania predmetu je účasť na prednáškach
a cvičeniach v zmysle študijného poriadku UVLF a úspešné vykonanie skúšky.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 13.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD.
Skip to content