Ochrana životného prostredia pri chove zvierat

Study programme: animal welfare and protection external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVLaWZ/OŽPpChZ PaOZ ef/22    Short: OŽPpChZ PaOZ ef
  •  Profile course
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
účasť na prednáškach 75 %, na cvičeniach 100 %, skompletizované odovzdané protokoly z praktických cvičení, test 10 bodov (na získanie hodnotenia A je potrebné získať najmenej 9 bodov, na získanie hodnotenia B najmenej 8 bodov, na C najmenej 7 bodov, na hodnotenie D najmenej 6 bodov, na E najmenej 5 bodov).
Learning outcomes
Získanie teoretických vedomostí a praktických zručností z oblasti ochrany životného prostredia súvisiaceho s chovom zvierat. Osvojenie si znalostí z oblasti ochrany zložiek chovného prostredia, ktoré môžu byť rizikové vplyvom chovu zvierat: vzduch, voda, pôda. Spôsoby asanácie prostredia, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie pri chove zvierat z dôvodu zníženia dopadov na prostredie. Ochrana vody a vodných zdrojov, hodnotenie ukazovateľov kvality vody. Znalosti o využití a spracovaní organických odpadov z hľadiska ich využitia na hnojenie pasienkov a pôdy v rámci veterinárnej starostlivosti o životné prostredie a verejné zdravie.
Brief outline of the course
Stručná osnova predmetu:
Hygiena ovzdušia pri chove zvierat a znižovanie dopadov na životné prostredie.
Hygiena vody a ochrana vodných zdrojov pred znečistením pri chovoch zvierat.
Čistenie odpadových vôd z chovov zvierat pred vypustením do životného prostredia.
Hygiena pôdy a jej ochrana pred negatívnymi vplyvmi chovu zvierat.
Hygienické aspekty využitia organických odpadov z hľadiska ich aplikácie na pôdu.
Asanácia chovného prostredia. Dezinfekcia, dezinsekcia a deratizácia vo vzťahu k životnému prostrediu. Význam integrovanej prevencie a kontroly znečisťovania životného prostredia a environmentálny audit.
Course syllabus
Prednášky. 1. Ochrana životného prostredia pri chove zvierat (voda, vzduch, pôda). 2. Asanácia prostredia a preventívne sanitačné opatrenia pri prevencii šírenia infekčných ochorení vzhľadom na životné prostredie. Integrované znečisťovanie, prevencia a kontrola (IPPC). 3. Dezinfekcia ako súčasť sanitácie, druhy, spôsoby a etapy dezinfekcie vo vzťahu k veterinárnym objektom a verejnému zdraviu. 4. Význam vody a ochrana vodných zdrojov pred znečistením. Význam kvality vody vo vzťahu k živočíšnej výrobe a verejnému zdraviu. Prevencia vodou prenosných ochorení. 5. Hygiena ovzdušia a vzduchom prenášané ochorenia. Zdroje chemického a biologického znečistenia ovzdušia (plyny, prašnosť a mikrobiologická kontaminácia zo živočíšnej výroby). Choroby prenášané vzduchom, prevencia ich šírenia. 6. Deratizácia v asanácii prostredia. Hlodavce, prevencia a používanie chemických rodenticídov v praxi. 7. Dezinsekcia v asanácii prostredia. Hmyz, prevencia a spôsoby dezinsekcie, ich využitie v praxi vzhľadom na životné prostredie a zdravie organizmov. 8. Organické odpady zo živočíšnej výroby, skladovanie a spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia a prevencie šírenia chorôb. 9. Odpadové vody z hľadiska znečistenia životného prostredia, čistenie odpadových vôd a význam pre verejné zdravie. Cvičenia 1. Znečisťovanie vody, pôdy a pasienkov pri chove zvierat, prevencia šírenia infekčných ochorení (seminárna práca podľa tematiky štúdia). 2. Charakteristika hlavných skupín dezinfekčných látok, ich vlastnosti, mechanizmus účinku. 3. Kontrola účinnosti dezinfekcie. 4. Fyzikálne, chemické a mikrobiologické ukazovatele kvality pitnej a povrchovej vody. 5. Chemické a mikrobiologické ukazovatele hygieny vzduchu. 6. Deratizácia ako kontrola výskytu hlodavcov. Rodenticídy, používanie a ochrana zdravia pri práci s rodenticídmi. 7. Dezinsekcia, organizácia dezinsekčných prác. Všeobecné zásady prác s insekticídmi, bezpečnosť a ochrana zdravia. 8. Zloženie, fyzikálne, chemické a mikrobiologické vlastnosti exkrementov farmových zvierat. Biotermické spracovanie exkrementov zvierat z hľadiska ochrany prostredia a šírenia infekčných chorôb. 9. Čistenie odpadových vôd a hodnotenie účinnosti technologického procesu čistenia v ČOV.
Recommended literature
Sasáková, N. a kol.: Ochrana životného prostredia a verejného zdravia. Košice 2020.
Sasáková, N. a kol.: Hygiena chovu zvierat. Košice 2020.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Priebežná kontrola štúdia predmetu je zabezpečená kontrolou protokolov a odovzdaním seminárnej práce obsahovo vyplývajúcej zo sylabu predmetu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
účasť na prednáškach 75 %, na cvičeniach 100 %, skompletizované odovzdané protokoly z praktických cvičení, test 10 bodov (na získanie hodnotenia A je potrebné získať najmenej 9 bodov, na získanie hodnotenia B najmenej 8 bodov, na C najmenej 7 bodov, na hodnotenie D najmenej 6 bodov, na E najmenej 5 bodov).
Záverečné hodnotenie:
Skúška prezenčná alebo test v platforme Moodle.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 22.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD.
Skip to content