Pohoda a etológia produkčných zvierat

Study programme: animal welfare and protection external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVLaWZ/PoEtPrZ*PaOZ ef/22    Short: PoEtPrZ*PaOZ ef
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Úspešné absolvovanie predmetu je podmienené aktívnou účasťou na cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF, absolvovaním písomného testu v rozsahu osnovy predmetu s úspešnosťou min. 51% v 10. – 12. týždni semestra, vypracovaním a odovzdaním všetkých požadovaných seminárnych prác, prezentáciou seminárnej práce na určenú tému a úspešným vykonaním skúšky.
Learning outcomes
Študent absolvovaním predmetu získa znalosti o princípoch správania hospodárskych zvierat, bude poznať prejavy správania hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, hydiny a ďalších druhov zvierat využívaných vo farmovom chove, poznať ich potreby súvisiace s dosiahnutím ich dobrých životných podmienok.
Brief outline of the course
Etológia a welfare hovädzieho dobytka, etológia a welfare ošípaných, etológia a welfare koní, etológia a welfare oviec a kôz, etológia a welfare hrabavej hydiny, etológia a welfare vodnej hydiny, pštrosov, kožušinových zvierat.
Course syllabus
Prednášky:
1. Úvod do aplikovanej etológie a etologická interpretácia welfare
2. Domestikácia produkčných zvierat, adaptácia
3. Stres a hospodárske zvieratá. Stresové faktory u hospodárskych zvierat
4. Prejavy stresu a bolesti u produkčných zvierat
5. Interakcia človek – zviera a welfare produkčných zvierat (pozitívny handling)
6. Pozitívne životné podmienky zvierat v kontexte zlepšenia kvality života
7. Etológia a welfare hovädzieho dobytka (podľa kategórií)
8. Etológia a welfare ošípaných (podľa kategórií)
9. Etológia a welfare koní
10. Etológia a welfare oviec a kôz
11. Etológia a welfare hrabavej hydiny (sliepky, morky, prepelice,...)
12. Etológia a welfare vodnej hydiny, pštrosov, kožušinových zvierat (králiky, nutrie)
13. Welfare pri transporte produkčných zvierat
Praktické cvičenia:
1. Vedecká metodológia a jej aplikácia pri welfare zvierat (hodnotenie zo záznamu)
2.-3. Animal-based indikátory pre hodnotenie welfare hovädzieho dobytka na farme
4.-5. Animal-based indikátory pre hodnotenie welfare ošípaných na farme
6.-7. Animal-based indikátory pre hodnotenie welfare hydiny na farme
8.- 9. Animal-based indikátory pre hodnotenie welfare koní na farme
10.-11. Animal-based indikátory pre hodnotenie welfare oviec a kôz na farme
12. Odovzdanie zadaní
13. Zápočet
Recommended literature
Kottferová,J., Novacký,M., Mareková,J., Hvozdík,A.: Veterinárna etológia, Vienala Košice, 2008,pp. 357.
Fraser, A. F., Broom, D. M.:Farm Animal Behaviour and Welfare, 1997, s. 437.
Alcock, J.:Animal Behavior: An Evolutionary Approach, 2001, s. 505.
Jensen, P.: The Ethology of Domestic Animals, 2017, 360 s.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Priebežná kontrola sa vykonáva formou odovzdávania protokolov, seminárnych prác a absolvovania priebežných písomných testov.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Úspešné absolvovanie predmetu je podmienené aktívnou účasťou na cvičeniach v zmysle Študijného poriadku UVLF, absolvovaním písomného testu v rozsahu osnovy predmetu s úspešnosťou min. 51% v 10. – 12. týždni semestra, vypracovaním a odovzdaním všetkých požadovaných seminárnych prác, prezentáciou seminárnej práce na určenú tému a úspešným vykonaním skúšky.
Záverečné hodnotenie:
skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 24.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD.
Skip to content