Pohoda zvierat v agroturistike

Study programme: animal welfare and protection external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVLaWZ/PoZvAg* PaOZ ef/22    Short: PoZvAg* PaOZ ef
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
SK
SK Podmienkou udelenia zápočtu je: aktívna účasť na minimálne 12 cvičeniach a 75% prednášok; zápočtový test - viac ako 50%; skúška - A - 100-90%; B - 89-80%; C - 79-70%; D - 69-60%; E - 59-50%, Fx – menej ako 50%.
Learning outcomes
SK
SK Získanie teoretických aj praktických znalostí z oblasti chovu spoločenských a hospodárskych zvierat, hodnotenia kvality ustajnenia v ustajňovacích objektoch. Posúdenie welfare, znalosti o chove a starostlivosti o spoločenské a hospodárske zvieratá. Získanie základných znalostí manipulácie a zaobchádzania so spoločenskými a hospodárskymi zvieratami. Hygiena stavieb a zdravotný aspekt stavby a prostredia na chov zvirat. Znalosti o využití a význame organických odpadov, úprave, dezinfekcii exkrementov z hľadiska veterinárnej starostlivosti a verejného zdravia.
Brief outline of the course
SK
SK Posudzovanie pohody zvierat vzhľadom na ich biologické, fyziologické a produkčné vlastnosti. Pohoda zvierat ako stav charakterizovaný fyziologickou a psychologickou harmóniou organizmu s optimálnym vzťahom k prostrediu. Základné kritéria welfare zvierat, dobré zdravotné podmienky a fyziologický repertoár správania zvierat. Optimálne kritéria dosiahnuteľné saturáciou primárnych a sekundárnych potrieb prostredníctvom všetkých foriem správania jedinca (etogram) a adaptáciou na konvenčné chovné prostredie. Hodnotenie 5 slobôd, ako oslobodenie od smädu, hladu a podvýživy, zaistením bezproblémového prístupom k čerstvej vode a potrave v maštali aj vo voľnom výbehu. Poskytnutie vhodného prostredia včítane prístrešku a pohodlného priestoru pre odpočinok. Oslobodenie od bolesti, zranenia a choroby, prevenciou chorôb alebo rýchlou diagnostikou a liečením. Slobodná možnosť vyjadriť normálne správanie poskytnutím dostatočného priestoru, vhodného zariadenia a umožnením žiť v spoločnosti zvierat vlastného druhu. Zaistenie podmienok, ktoré vylúčia mentálne strádanie (strach, úzkosť). Farma ako alternatívny spôsob života v blízkom kontakte s prírodou, priama spoluúčasť na poľnohospodárskych aktivitách a aktívny odpočinok, pešia turistika, cykloturistika, poznávanie pôvodných techník výroby potravín, jazda na koni, chov hospodárskych zvierat, krotenie zvierat a pod.
Course syllabus
Sylabus prednášok:1.Agroturistika na Slovensku a význam agroturistiky pre poľnohospodárstvo 2.Súčasný stav agroturistiky na Slovensku a podporné programy pre rozvoj agroturistiky 3.Porovnanie oblastí na Slovensku s využitím agroturistiky 4. Welfare zvierat – definície, hodnotenie welfare zvierat 5. Hygiena chovu spoločenských zvierat. Hygiena stavieb 6. Chov koní a využitie v agroturistike 7.Chov hospodárskych zvierat a využitie v agroturistike 8.Najviac využívané plemená v agroturistike 9.Welfare, výcvik a technológia chovu potrebné pre správne fungovanie chovu 10.Transport zvierat a základné právne normy spojené s manipuláciou so zvieratami. 11.Management odpadového hospodárstva a minimalizácia dopadov na životné prostredie.12.Hipoterapia a ostatné formy terapie za účasti hospodárskych zvierat 13.Agroturistické podniky na Slovensku základný management správneho fungovania agroturistického podniku. Sylabus cvičení:1.Agroturistika ako súčasť rozvoja vidieka a cestovného ruchu - definície a formy. 2.Všeobecné a špecifické požiadavky pre ochranu zvierat a welfare. 3.Dodržiavanie základných kritérií welfare z hľadiska prístupu a manipulácie so zvieraťom. 4.Hygiena chovu zvierat a jej význam, bioklíma a podmienky prostredia v chove zvierat. 5 Hygienické hodnotenie stavieb využívaných v oblasti agroturizmu z hľadiska stavebno - konštrukčného riešenia. 6.Terénne cvičenie zamerané na prezentovanie možností a spôsobov chovu hospodárskych a spoločenských zvierat spojené s posúdením základných hygienických a bioklimatických podmienok. 7.Asanačné postupy v chove zvierat. Preventívne sanitačné opatrenia, spôsoby a prostriedky. 8.Fyzikálne, chemické a mikrobiologické vlastnosti exkrementov hospodárskych a spoločenských zvierat. 9. Najnovšie trendy a vízie v oblasti agroturizmu.10. Seminár spojený s prezentovaním semestrálneho zadania.11.Zápočtová písomka/test, odovzdávanie protokolov. 12. Terénne cvičenie a exkurzia realizované v spolupráci s akreditovaným zariadením poskytujúcim služby v oblasti agroturistiky.13.Zápočet
Recommended literature
Praktické cvičenia z hygieny chovu zvierat a welfare. Ondrašovič, M a kol. Košice 2009. Habán, M. - Otepka, P.: Agroturistika. Nitra: SPU, 2004. ISBN 80-8069-451-6 Sasáková, N. a kol.: Ochrana životného prostredia a verejného zdravia. Košice 2020. Sasáková, N. a kol.: Hygiena chovu zvierat. Košice 2020. Kottferová, J. a kol.: Veterinárna etológia. Vienala 2008.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
SK
SK Zápočtový test - viac ako 50%
Podmienky na absolvovanie predmetu:
SK
SK Podmienkou udelenia zápočtu je: aktívna účasť na minimálne 12 cvičeniach a 75% prednášok; zápočtový test - viac ako 50%; skúška - A - 100-90%; B - 89-80%; C - 79-70%; D - 69-60%; E - 59-50%, Fx – menej ako 50%.
Záverečné hodnotenie:
SK
SK Skúška - A - 100-90%; B - 89-80%; C - 79-70%; D - 69-60%; E - 59-50%, Fx – menej ako 50%.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jana Kottferová, PhD.
Skip to content