Toxikológia potravín

Study programme: food hygiene external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaFaT/ToxP-ef/PVP/22    Short: ToxP-ef/PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Odporúčaný rozsah výučby ( v hodinách):
Týždenný: 1 hod. prednáška / 4 hod. cvičenie – z toho 80 % samoštúdium. Celková záťaž študenta: 130 hod. z toho: prednášky: 26 hod., praktické cvičenia 104 hod, z toho - štúdium vedeckej a odbornej literatúry k zadanej problematike, štúdium metód laboratórnych analýz, vykonávanie experimentálnej laboratórnej činnosti, vyhodnocovanie experimentálnych výsledkov, písanie seminárnej práce: príprava na prezentáciu seminárnej práce, prezentácia seminárnej práce a skúška.
Metóda štúdia: prezenčná metóda
Learning outcomes
Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou.
Brief outline of the course
Cieľom v rámci výučby z toxikológie potravín je dať absolventom fundované znalosti o priebehu otráv, biotransformácii a distribúcii toxických látok vrátane liečiv v organizme zvierat. Doraz bude kladený hlavne na chronické, klinicky nemanifestné otravy, ktoré môžu byť spôsobené dlhotrvajúci príjmom xenobiotík z potravín resp. krmovín u človeka a zvierat. Predmet bude zameraný hlavne na: charakteristika jedovatých látok, (LD50 a LC50, kumulácia a perzistencia, výpočet hodnoty LD50), definovanie akútnej a chronickej toxicity, opis skrytých – nemanifestných účinkov jedov (karcinogenita, teratogenita, embryotoxicita, alergie a imunopatologické zmeny), opis endogénnych a exogénnych faktorov ovplyvňujúcich toxicitu jedov, objasnenie metód odhadu rizík chemických látok pre človeka, zvieratá a životné prostredie, charakteristikou rezíduí liekových a neliekových chemických látok a jedovatých látok prirodzene sa vyskytujúcich potravinách a opis ich toxikologických účinkov na organizmus človeka a zvierat. Súčasťou bude i oboznámenie sa s národnou a európskou legislatívou v toxikológii.
Recommended literature
1. Legáth a kol.: Špeciálna toxikológia, 1. vyd. Košice : UVLF v Košiciach, 2019. 377 s. ISBN 978-80-8077-656-5.
2. Legáth, J: Úvod do všeobecnej toxikológie. Študijné materiály, UVL, 2003
3. Legáth, J. a kol.: Odhad miery rizika chemických látok pre domáce, hospodárske a voľne žijúce zvieratá, včely a vodné živočíchy. DATAHELP, Košice 1997, 102 s., ISBN 80-88867-10-X
4. Piskáč, Kačmár: Veterinárna toxikológia, 1985
5. Bugarský, A. a kol.: Súdne veterinárske lekárstvo – základy. ISBN 80-88985-97-8, 288 s.
6. iná dostupná literatúra s dôrazom na články publikované v renomovaných toxikologických časopisoch
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Nevyhnutná je znalosť poznatkov z biológie, biochémie, patologickej fyziológie.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Forma výučby: Prednáška / Cvičenie
Odporúčaný rozsah výučby ( v hodinách):
Týždenný: 1 hod. prednáška / 4 hod. cvičenie – z toho 80 % samoštúdium. Celková záťaž študenta: 130 hod. z toho: prednášky: 26 hod., praktické cvičenia 104 hod, z toho - štúdium vedeckej a odbornej literatúry k zadanej problematike, štúdium metód laboratórnych analýz, vykonávanie experimentálnej laboratórnej činnosti, vyhodnocovanie experimentálnych výsledkov, písanie seminárnej práce: príprava na prezentáciu seminárnej práce, prezentácia seminárnej práce a skúška.
Metóda štúdia: prezenčná metóda
Záverečné hodnotenie:
Hodnotenie predmetov
A (91-100%) B (81-90%) C (71-80%) D(61-70%) E (51-60%) FX (50% a menej)
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 04.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content