Hygiena a kvalita mäsa hydiny, vajec a zveriny

Study programme: food hygiene external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTaZbp/HaKMHVaZ-ef/PP/22    Short: HaKMHVaZ-ef/PP
  •  Profile course
  •  Credits: 10
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Absolventi po absolvovaní tohto predmetu získavajú vedomosti o najmodernejších technológiách používaných pri produkcii hydinového mäsa, výrobkov z hydinového mäsa, králičieho mäsa, vajec, vaječných výrobkov a zveriny z voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov. Vedia identifikovať nedostatky v oblasti zdravotnej bezpečnosti a kvality v súlade s princípom „z farmy na stôl“. Absolventi sú spôsobilí vykonávať vysoko kvalifikované činnosti v štátnej správe, v oblasti veterinárnej starostlivosti a potravinového dozoru a sú schopní vykonávať odbornú činnosť za účelom posúdenia kvality a zdravotnej bezpečnosti hydiny, vajec a zveriny.
Brief outline of the course
Základná európska a národná právna úprava v oblasti ochrany zvierat a bezpečnosti potravín. Pohoda zvierat počas chovu, prepravy a zabíjania. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality hydinového mäsa. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality králičieho mäsa. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality vajec a vaječných výrobkov. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality zveriny z voľne žijúcej zveri. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality zveriny zo zveri z farmových chovov. Moderné laboratórne metódy analýzy potravín živočíšneho pôvodu. Možné nebezpečenstvá z potravín živočíšneho pôvodu. Falšovanie hydinového mäsa, vajec, zveriny a metódy dôkazu falšovania.
Course syllabus
Prednášky
1. Aktuálna národná a európska právna úprava v oblasti produkcie potravín živočíšneho pôvodu
2. Moderné technológie produkcie hydinového mäsa
3. Samoštúdium
4. Králičie mäso z pohľadu racionálnej výživy.
5. Samoštúdium
6. Produkcia zdravotne bezpečných vajec rôznych druhov hydiny a výrobkov z nich.
7. Samoštúdium
8. Potravinové škandály súvisiace s produkciou potravín živočíšneho pôvodu a falšovanie potravín živočíšneho pôvodu
9. Samoštúdium
10. Zverina z voľne žijúcej zveri a z farmových chovov vo výžive človeka
11. Samoštúdium
12. Králičie a pštrosie mäso vo výžive človeka
Cvičenia
1. Aktuálne problémy v oblasti pohody zvierat určených na ľudskú spotrebu
2. Samoštúdium
3. Moderné analytické metódy stanovenia zdravotnej bezpečnosti a kvality mäsa
4. Samoštúdium
5. Moderné analytické metódy stanovenia zdravotnej bezpečnosti a kvality vajec a vaječných výrobkov
6. Samoštúdium
7. Moderné metódy dôkazu falšovania potravín živočíšneho pôvodu
8. Samoštúdium
9. Rozdiely v produkcii a zdravotnej bezpečnosti a kvalite zveriny z voľne žijúcej zveri a z farmových chovov
10. Samoštúdium
11. Hydina, vajcia a zverina ako súčasť racionálnej výživy človeka
12. Spracovanie seminárnej práce
13. Obhajoba seminárnej práce
Recommended literature
Bremner, A.S.: Poultry meat hygiene and inspection. Bailliere-Tindale, 1996, 284s., ISBN: 978-0702018930
Shell Eggs from Farm to Table. https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/eggs/shell-eggs-farm-table
Paulsen, P., Bauer, A., Smulders, J.F.M.: Trends in game meat hygiene. From forest to fork. Wageningen Academic Publishers. 2014, 399s., ISBN: 978-90-8686-238-2
Winkelmayer, R., Paulsen, P., Lebersorger, P., Zedka, H-F.: Wildbret-Hygiene, Zentralstelle Österreichischer Landesjagdverbände, 2011, 256s., ISBN: 978-3-9501873-5-9
Bobková, A., Belej, Ľ.: Falšovanie a autentifikácia potravín, SPU v Nitre, 180s., ISBN 978-80-552-1798-7
Čížková, H.: Falšování potravín, POLY+, s.r.o., Praha, ISBN 978-80-87963-88-3
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1
ABCDEFX
100.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 03.01.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content