Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Absolventi po absolvovaní tohto predmetu získavajú vedomosti o najmodernejších technológiách používaných pri produkcii hydinového mäsa, výrobkov z hydinového mäsa, králičieho mäsa, vajec, vaječných výrobkov a zveriny z voľne žijúcej zveri a zveri z farmových chovov. Vedia identifikovať nedostatky v oblasti zdravotnej bezpečnosti a kvality v súlade s princípom „z farmy na stôl“. Absolventi sú spôsobilí vykonávať vysoko kvalifikované činnosti v štátnej správe, v oblasti veterinárnej starostlivosti a potravinového dozoru a sú schopní vykonávať odbornú činnosť za účelom posúdenia kvality a zdravotnej bezpečnosti hydiny, vajec a zveriny. |
|
Brief outline of the course | |
Základná európska a národná právna úprava v oblasti ochrany zvierat a bezpečnosti potravín. Pohoda zvierat počas chovu, prepravy a zabíjania. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality hydinového mäsa. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality králičieho mäsa. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality vajec a vaječných výrobkov. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality zveriny z voľne žijúcej zveri. Aktuálne problémy zdravotnej bezpečnosti a kvality zveriny zo zveri z farmových chovov. Moderné laboratórne metódy analýzy potravín živočíšneho pôvodu. Možné nebezpečenstvá z potravín živočíšneho pôvodu. Falšovanie hydinového mäsa, vajec, zveriny a metódy dôkazu falšovania. |
|
Course syllabus | |
Prednášky 1. Aktuálna národná a európska právna úprava v oblasti produkcie potravín živočíšneho pôvodu 2. Moderné technológie produkcie hydinového mäsa 3. Samoštúdium 4. Králičie mäso z pohľadu racionálnej výživy. 5. Samoštúdium 6. Produkcia zdravotne bezpečných vajec rôznych druhov hydiny a výrobkov z nich. 7. Samoštúdium 8. Potravinové škandály súvisiace s produkciou potravín živočíšneho pôvodu a falšovanie potravín živočíšneho pôvodu 9. Samoštúdium 10. Zverina z voľne žijúcej zveri a z farmových chovov vo výžive človeka 11. Samoštúdium 12. Králičie a pštrosie mäso vo výžive človeka Cvičenia 1. Aktuálne problémy v oblasti pohody zvierat určených na ľudskú spotrebu 2. Samoštúdium 3. Moderné analytické metódy stanovenia zdravotnej bezpečnosti a kvality mäsa 4. Samoštúdium 5. Moderné analytické metódy stanovenia zdravotnej bezpečnosti a kvality vajec a vaječných výrobkov 6. Samoštúdium 7. Moderné metódy dôkazu falšovania potravín živočíšneho pôvodu 8. Samoštúdium 9. Rozdiely v produkcii a zdravotnej bezpečnosti a kvalite zveriny z voľne žijúcej zveri a z farmových chovov 10. Samoštúdium 11. Hydina, vajcia a zverina ako súčasť racionálnej výživy človeka 12. Spracovanie seminárnej práce 13. Obhajoba seminárnej práce |
|
Recommended literature | |
Bremner, A.S.: Poultry meat hygiene and inspection. Bailliere-Tindale, 1996, 284s., ISBN: 978-0702018930 Shell Eggs from Farm to Table. https://www.fsis.usda.gov/food-safety/safe-food-handling-and-preparation/eggs/shell-eggs-farm-table Paulsen, P., Bauer, A., Smulders, J.F.M.: Trends in game meat hygiene. From forest to fork. Wageningen Academic Publishers. 2014, 399s., ISBN: 978-90-8686-238-2 Winkelmayer, R., Paulsen, P., Lebersorger, P., Zedka, H-F.: Wildbret-Hygiene, Zentralstelle Österreichischer Landesjagdverbände, 2011, 256s., ISBN: 978-3-9501873-5-9 Bobková, A., Belej, Ľ.: Falšovanie a autentifikácia potravín, SPU v Nitre, 180s., ISBN 978-80-552-1798-7 Čížková, H.: Falšování potravín, POLY+, s.r.o., Praha, ISBN 978-80-87963-88-3 |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). Záverečné hodnotenie: Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 1 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
100.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 03.01.2023 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |