Hygiena a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov

Study programme: food hygiene external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTaZbp/HaKMLaMLV-ef/PP/22    Short: HaKMLaMLV-ef/PP
  •  Profile course
  •  Credits: 10
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
SK
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Brief outline of the course
Aktuálne zmeny v platnej legislatíve v hygiene a technológii mlieka a mliečnych výrobkov. Vplyv nových technológií na zložky mlieka, mliečnych výrobkov a fyzikálno-chemické vlastnosti. Tepelné ošetrenie mlieka, technológie a postupy a vplyv teplotných režimov na kvalitu a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov. Mikrobiológia mlieka a mliečnych výrobkov a vzťah ku kvalite a bezpečnosti. Systémy bezpečnosti v mliekarstve a ich uplatňovanie v praxi. Nové trendy a postupy v syrárstve. Význam označovania potravín špecifického charakteru v komodite mlieko (CHOP, CHZO, ZTŠ). Nové metódy a postupy hodnotenia kvality a bezpečnosti mlieka a mliečnych výrobkov. Práca v technologickej dielni.
Recommended literature
Odporúčaná literatúra:
CLARK, S., COSTELLO, M., DRAKE, M., BODYFELT, F. Second edition. 2009. The sensory evaluation of dairy products. Springer, 2nd ed., 573s. ISBN 978-0-387-77406-0.
EARLY, R. 1998. The technology of dairy products. 2nd ed. Blackie Academic &professional. ISBN 0-7514-0344-X.
HERIAN, K.: Výroba syrov. Príručka pre malovýrobcov a priateľov syrov. Róbert Jurových NIKARA, Krupina, 2021. ISBN 978-80-973886-0-7.
MAĽOVÁ, J., SEMJON, B. 2021. Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov. Technologické postupy výroby. UVLF v Košiciach. ISBN 978-80-8077-735-7.
Fox et al.: Dairy chemistry and biochemistry. 2nd ed., Springer 2015. ISBN 978-3-319-14891-5.
SING, A. Zoonoses-Infections affecting humans and animals. Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1 143 pp. ISBN 978-94-017-9456-5.
Noordhuizen, J. et al.: Applying HACCP-based quality risk management on dairy farms. WA Publ., 2008. ISBN 978-90-8686-052-4.
MOTERJEMI, Y., LELEVELD, H.: Food safety management. A practical guide for the food industry. Elsevier, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
KRAUSE, D., HENDRICK, S.: Zoonotic pathogens in the food chain. CABI., 2011. ISBN 978-1-84593-681-5.
DUDRIKOVÁ, E., MICHAELI, E. a kol.: Potraviny špecifického charakteru. Košice, 2012. ISBN 978-80-8077-267-3.
CAC/RCP 57-2004: Kódex správnej hygienickej praxe pre mlieko a mliečne produkty.
Vedecká literatúra publikovaná v databázach CC, WoS, Scopus (J. Dairy Sci., Food Control).
Vedecká a odborná literatúra publikovaná v zahraničných a domácich zborníkoch z konferencií.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
SK
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content