Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
SK Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). |
|
Brief outline of the course | |
Aktuálne zmeny v platnej legislatíve v hygiene a technológii mlieka a mliečnych výrobkov. Vplyv nových technológií na zložky mlieka, mliečnych výrobkov a fyzikálno-chemické vlastnosti. Tepelné ošetrenie mlieka, technológie a postupy a vplyv teplotných režimov na kvalitu a bezpečnosť mlieka a mliečnych výrobkov. Mikrobiológia mlieka a mliečnych výrobkov a vzťah ku kvalite a bezpečnosti. Systémy bezpečnosti v mliekarstve a ich uplatňovanie v praxi. Nové trendy a postupy v syrárstve. Význam označovania potravín špecifického charakteru v komodite mlieko (CHOP, CHZO, ZTŠ). Nové metódy a postupy hodnotenia kvality a bezpečnosti mlieka a mliečnych výrobkov. Práca v technologickej dielni. |
|
Recommended literature | |
Odporúčaná literatúra: CLARK, S., COSTELLO, M., DRAKE, M., BODYFELT, F. Second edition. 2009. The sensory evaluation of dairy products. Springer, 2nd ed., 573s. ISBN 978-0-387-77406-0. EARLY, R. 1998. The technology of dairy products. 2nd ed. Blackie Academic &professional. ISBN 0-7514-0344-X. HERIAN, K.: Výroba syrov. Príručka pre malovýrobcov a priateľov syrov. Róbert Jurových NIKARA, Krupina, 2021. ISBN 978-80-973886-0-7. MAĽOVÁ, J., SEMJON, B. 2021. Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov. Technologické postupy výroby. UVLF v Košiciach. ISBN 978-80-8077-735-7. Fox et al.: Dairy chemistry and biochemistry. 2nd ed., Springer 2015. ISBN 978-3-319-14891-5. SING, A. Zoonoses-Infections affecting humans and animals. Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1 143 pp. ISBN 978-94-017-9456-5. Noordhuizen, J. et al.: Applying HACCP-based quality risk management on dairy farms. WA Publ., 2008. ISBN 978-90-8686-052-4. MOTERJEMI, Y., LELEVELD, H.: Food safety management. A practical guide for the food industry. Elsevier, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0. KRAUSE, D., HENDRICK, S.: Zoonotic pathogens in the food chain. CABI., 2011. ISBN 978-1-84593-681-5. DUDRIKOVÁ, E., MICHAELI, E. a kol.: Potraviny špecifického charakteru. Košice, 2012. ISBN 978-80-8077-267-3. CAC/RCP 57-2004: Kódex správnej hygienickej praxe pre mlieko a mliečne produkty. Vedecká literatúra publikovaná v databázach CC, WoS, Scopus (J. Dairy Sci., Food Control). Vedecká a odborná literatúra publikovaná v zahraničných a domácich zborníkoch z konferencií. |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: SK Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 29.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |