Hygiena a kvalita rýb a produktov rybolovu

Study programme: food hygiene external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTaZbp/HaKRaPR-ef/PVP/22    Short: HaKRaPR-ef/PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Absolventi po absolvovaní tohto predmetu získavajú vedomosti predovšetkým v oblasti požiadaviek na taxonómiu rýb, spracovanie rýb a produkciu rybích výrobkov a mraziarenstvo a praktických zručností pri laboratórnych analýzach so zameraním na zdravotné požiadavky rýb ustanovené platnými právnymi predpismi.. Absolventi sú spôsobilí vykonávať kvalifikované činnosti v štátnej správe, v oblasti veterinárnej starostlivosti a potravinového dozoru za účelom posúdenia kvality a zdravotnej bezpečnosti rýb a produktov rybolovu.
Brief outline of the course
Právna úpravy týkajúca sa akvakultúry a morských rýb a výrobkov z nich. Zloženie a nutričná hodnota mäsa rýb. Stanovenie zložiek rybieho mäsa a výrobkov z neho, produktov rozkladného procesu. Taxonómia sladkovodných rýb (produkčné sladkovodné rybárstvo a trhové druhy sladkovodných rýb). Taxonómia morských rýb (sleďotvaré ryby (Clupeiformes), tresky (Gadiformes), lososy (Salmoniformes), ostriežotvaré ryby (Perciformes). Výskyt potencionálnych biologických a chemických nebezpečenstiev. Analýza kontaminantov produktov rybolovu. Spracovanie sladkovodných a morských rýb. Technologické zariadenia na spracovanie rýb. Hodnotenie čerstvosti sladkovodných a morských rýb. Hodnotenie senzorických ukazovateľov sladkovodných a morských rýb. Probiotiká v akvakultúre.
Recommended literature
Popelka, P. Vplyv technologických procesov na kvalitu rýb. 1. vyd. Košice : UVLF v Košiciach, 2021. 80 s. ISBN 978-80-8077-702-9. Pipová, M., Popelka, P., Sabolová, G.: Senzorické posudzovanie rýb a rybacích výrobkov. Inštitút vzdelávania veterinárnych lekárov, Košice, 2007, ISBN: 978-80-89280-12-4. Popelka, P., Šuleková, M., Jevinová, P., Semjon, B., Hudáková, T., Klempová, T., Čertík, M., Roba, P., Várady, M. Influence of smoking and packaging methods on physicochemical and microbiological quality of smoked mackerel (Scomber scombrus). In Acta veterinaria Brno. ISSN 0001-7213, 2021, vol. 90, no. 1, p. 117-124. Pipová, M., Popelka, P., Jevinová, P.: Laboratórne vyšetrenie rýb a rybacích výrobkov. Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2008, ISBN: 978-80-8077-100-3. Vyhláška MPaRV SR č.425/2012 upravujúca produkty rybolovu a výrobky z nich. Nariadenie (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín. Nariadenie (ES) č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu. Nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 12.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content