Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Absolvent bude schopný aplikovať vedecké metódy základného a aplikovaného výskumu v hygiene potravín v hygiene a kvalite rastlinných potravín. Má rozsiahle odborné vedomosti z mnohých oblastí študijného odboru, ktoré mu umožňujú realizovať výskum a vývoj v oblastiach jeho odborného záujmu s cieľom prispievať k rozšíreniu a vytváraniu nových poznatkov v oblasti hygieny a kvality rastlinných potravín určených pre výživu ľudí. Absolvent formuluje nové hypotézy a stratégie pre ďalší výskum a rozvoj študijného odboru veterinárske lekárstvo v študijnom programe hygiena potravín. Absolvent bude schopný samostatne prezentovať výsledky výskumu a vývoja v rámci seminárnej práce a po ukončení úplného vysokoškolského štúdia aj v publikačnej a prednáškovej forme pred odbornou komunitou v Slovenskej republike a v zahraničí. |
|
Brief outline of the course | |
Aktuálne zmeny v platnej legislatíve v hygiene, technológii a kvalite rastlinných potravín. Vplyv nových technológií na zložky rastlinných potravín a ich fyzikálno-chemické vlastnosti: technológia zberu, pozberová úprava, vlastná výroba, skladovanie a konzervovanie. Základné zložky, prísady, suroviny z rastlinnej produkcie a ich podiel na celkovej skladbe finálneho výrobku. Dynamika zmien výživových faktorov v priebehu technologických operácií a skladovania. Mechanizmus účinku a spôsoby aplikácie prídavných látok ako aj spôsob ochrany senzoricky účinných zložiek v potravinách. Technológie a postupy a vplyv teplotných režimov na kvalitu rastlinných potravín. Mikrobiológia rastlinných potravín a vzťah ku kvalite a bezpečnosti. Systémy bezpečnosti na úseku rastlinných potravín a ich uplatňovanie v praxi. Nové trendy a postupy v rastlinných potravinách. Význam označovania potravín špecifického charakteru v komodite rastlinných potravín (CHOP, CHZO, ZTŠ). Nové metódy a postupy hodnotenia kvality a bezpečnosti rastlinných potravín. Práca v laboratóriu rastlinných potravín. |
|
Recommended literature | |
SING, A. Zoonoses-Infections affecting humans and animals. Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1 143 pp. ISBN 978-94-017-9456-5. MOTERJEMI, Y., LELEVELD, H.: Food safety management. A practical guide for the food industry. Elsevier, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0. KRAUSE, D., HENDRICK, S.: Zoonotic pathogens in the food chain. CABI., 2011. ISBN 978-1-84593-681-5. DUDRIKOVÁ, E., MICHAELI, E. a kol.: Potraviny špecifického charakteru. Košice, 2012. ISBN 978-80-8077-267-3. BARANOVÁ, M.: Hygiena a technológia rastlinných potravín a potravinárskych prídavných látok, UVLF v Košiciach, 2018, ISBN 978-80-8077-586-5. BARANOVÁ, M.: Laboratórne cvičenia z hygieny a technológie potravín rastlinného pôvodu, UVLF v Košiciach, 2018, ISBN 978-80-8077-587-2. BARANOVÁ, M.: Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov, UVLF Košice, ISBN 978-80-8077-490-5. BARANOVÁ, M.: Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov, UVLF Košice, praktické cvičenia ISBN 978-80-8077-539-1. |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). Záverečné hodnotenie: Predmet končí skúškou, a to na základe obhajoby písomne vypracovanej seminárnej práce na zadanú tému garantom a ústnej skúšky z danej problematiky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
NOTES | |
žiadne |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 1 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
100.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 21.12.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |