Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Cieľom predmetu je získanie teoretických a praktických poznatkov regulácie príjmu krmív, procesov trávenia a nutričného riadenia procesov intermediárneho metabolizmu vo vzťahu k produkcii, zdraviu a reprodukcii u zvierat. Vplyv krmív na morfologický a funkčný vývoj GIT poruchy trávenia a nutričná prevencia porúch zdravia. Poruchy chovu a výživy, nutričná a metabolická záťaž organizmu, uplatnenie a prekročenie kompenzačných mechanizmov, metabolické a produkčné choroby – mechanizmus vzniku a nutričná prevencia. |
|
Brief outline of the course | |
Nutričné a dietetické hodnotenie kŕmnych dávok. Kvalita a zdravotná nezávadnosť krmív, diagnostika výživy vo vzťahu k produkcii, reprodukcii, zdraviu a ekologickej záťaži prostredia. Fázová výživa zvierat z hľadiska nutričnej saturácie rastu a vývoja, úrovne a kvality produkcie, štádia reprodukcie, klimatických a technologických vplyvov ustajnenia vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat. Fázová výživa zvierat, príjem a koncentrácia živín, vplyv na bachorový a intermediárny metabolizmus, interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže, nutričnej prevencia porúch a tvorba produkčného zdravia potravinových zvierat. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov u domových zvierat. |
|
Recommended literature | |
Vajda a kol.: Biologická kontrola úrovne výživy v chove dojníc.2007 Vajda, Maskaľová: Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia.2016 Green M., et al. 2012: Dairy herd health. CABI org, UK by CPI Group, p. 312, ISBN 978-1-84593-997-7 Buffington; Holloway; Abood: Manual of veterinary dietetics, St. Louis : Saunders, 2004 Raymond J. Geor & Pat Harris & Manfred Coenen: Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013 |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 02.09.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Zita Faixová, PhD. |