Výživa a dietetika zvierat

Study programme: veterinary morphology and physiology external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/VaDZ-ef/PVP/22    Short: VaDZ-ef/PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Cieľom predmetu je získanie teoretických a praktických poznatkov regulácie príjmu krmív, procesov trávenia a nutričného riadenia procesov intermediárneho metabolizmu vo vzťahu k produkcii, zdraviu a reprodukcii u zvierat. Vplyv krmív na morfologický a funkčný vývoj GIT poruchy trávenia a nutričná prevencia porúch zdravia. Poruchy chovu a výživy, nutričná a metabolická záťaž organizmu, uplatnenie a prekročenie kompenzačných mechanizmov, metabolické a produkčné choroby – mechanizmus vzniku a nutričná prevencia.
Brief outline of the course
Nutričné a dietetické hodnotenie kŕmnych dávok. Kvalita a zdravotná nezávadnosť krmív, diagnostika výživy vo vzťahu k produkcii, reprodukcii, zdraviu a ekologickej záťaži prostredia. Fázová výživa zvierat z hľadiska nutričnej saturácie rastu a vývoja, úrovne a kvality produkcie, štádia reprodukcie, klimatických a technologických vplyvov ustajnenia vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat. Fázová výživa zvierat, príjem a koncentrácia živín, vplyv na bachorový a intermediárny metabolizmus, interakcia živín a ich metabolická transformácia z hľadiska prejavu nutričnej, produkčnej a zdravotnej záťaže, nutričnej prevencia porúch a tvorba produkčného zdravia potravinových zvierat. Uplatnenie zásad klinickej výživy pri korekcii nutričných a metabolických stresov u domových zvierat.
Recommended literature
Vajda a kol.: Biologická kontrola úrovne výživy v chove dojníc.2007
Vajda, Maskaľová: Hodnotenie kvality krmív a tvorba produkčného zdravia.2016
Green M., et al. 2012: Dairy herd health. CABI org, UK by CPI Group, p. 312, ISBN 978-1-84593-997-7
Buffington; Holloway; Abood: Manual of veterinary dietetics, St. Louis : Saunders, 2004
Raymond J. Geor & Pat Harris & Manfred Coenen: Equine Applied and Clinical Nutrition, 2013
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 02.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Zita Faixová, PhD.
Skip to content