Výživové hodnotenie potravín

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/VýžH TaKPdf2/18    Short: VýžH TaKPdf2
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je získanie zápočtu a úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Študent získava vedomosti, ktoré predstavujú základné princípy zisťovania energetickej a výživnej hodnoty potravín, stráviteľnosť a využiteľnosť živín. Cieľom je schopnosť rozdeliť potraviny a potravinové suroviny do jednotlivých skupín na základe rôznych hľadísk, ako aj popis základných živín potravín a ich význam pre organizmus človeka. Získať laboratórne skúsenosti pri analýze potravín a jej základných zložiek.
Brief outline of the course
Potraviny a potravinové suroviny, ich rozdelenie a definície. Základné potraviny, živiny, základné živiny, esenciálne faktory (makronutrienty), mikroživiny, senzoricky aktívne látky, neutrálne látky, aditívne látky, antinutričné a toxické látky, kontaminanty. Stráviteľnosť a využiteľnosť živín. Hodnota potravy, bielkoviny, nedostatok, nadbytok bielkovín v potravy. Tuky, rozdelenie tukov a cholesterol v potravinách. Sacharidy vo výžive človeka, glykemický index potravín. Gastrointestinálny systém človeka a jeho činnosť. Výživové potreby. Odporúčané výživové dávky. Potravinová banka. Výživová hodnota potravín a pokrmov. Priemerné straty a odpad pri technologickej úprave potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Analýza rizík a stanovenie kritických bodov kontroly a riadenia v prevádzkach spoločného stravovania.
Course syllabus
Prednášky:
1. Potraviny a potravinové suroviny, ich rozdelenie a definície
2. Základné potraviny, živiny, základné živiny, esenciálne faktory (makronutrienty), mikroživiny, senzoricky aktívne látky, neutrálne látky, aditívne látky, antinutričné a toxické látky, kontaminanty, stráviteľnosť, využiteľnosť
3. Hodnota potravy, bielkoviny, nedostatok, nadbytok bielkovín v potrave
4. Tuky, rozdelenie tukov, cholesterol v potravinách
5. Sacharidy vo výžive človeka, glykemický index potravín
6. Gastrointestinálny systém človeka a jeho činnosť. Prehľad fyziológie trávenia, vstrebávania a vylučovania.
7. Výživové potreby
8. Odporúčané výživové dávky: vývoj, aktuálna verzia, rozdelenie, ciele.
9. Potravinová banka dát – požívatinové tabuľky a program Alimenta, elektronické požívatinové tabuľky.
10. Výživová hodnota pokrmov
11. Priemerné straty a odpad pri technologickej úprave potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu
12. Analýza rizík a stanovenie kritických bodov kontroly a riadenia v prevádzkach spoločného - stravovania I. časť
13. Analýza rizík a stanovenie kritických bodov kontroly a riadenia v prevádzkach spoločného - stravovania II. Časť
Cvičenia:
1. Klinické vyšetrenie nutričného stavu človeka. Hodnotenie nutričného stavu pacienta (anamnéza).
2. Vypracovanie protokolov: č. 1: 24-hod. nutričný protokol; č. 2: 24-hod. protokol o pohybovej aktivite; č. 3: Dotazník zameraný na vyhodnotenie stavu výživy univerzitných študentov a faktorov, ktoré ho ovplyvňujú
3. Určovanie stavu výživy, somatické vyšetrenia, antropometrické meranie - protokol č. 4: Antropometrické meranie vlastného tela
4. Určovanie stavu výživy
5. Metabolizmus základných živín a ich energetická výťažnosť. Energetická bilancia. Sacharidové jednotky - protokol č. 5: výpočet vlastnej energetickej bilancie a bazálneho metabolizmu; protokol č. 6: vyhodnotenie výsledkov z vlastného hodnotenia nutričného stavu
6. Odporúčané výživové dávky (OVD). Práca s databázami - Požívatinové tabuľky.
7. Slovenská potravinová banka dát ako nástroj pri modelovaní výživy. Výpočet nutričného zloženia potraviny podľa receptúry – príklad
8. Výživová hodnota potravín. Označovanie. Výživová hodnota pokrmov.
9. Určenie energetickej hodnoty potravín. Výpočty: koeficient realizácie energie, skutočná energetická hodnota, minimálna energetická hodnota.
10. Príprava jedálneho lístka, receptúry, straty počas potravinového reťazca
11. Protokol č. 7 Výpočet nutričného zloženia potraviny podľa receptúry
12. Odber, úprava a analýza vzoriek potravín, jedál a pokrmov na laboratórne vyšetrenie
13. Prehľad metód udržania trvanlivosti potravín, SVP a HACCP v v prevádzkach spoločného stravovania. Príprava a odovzdávanie protokolov z praktických cvičení.
Recommended literature
Odporúčaná literatúra:
Dudriková E., Výrostková, J., Maľová, J. Výživa ľudí 1. diel. UVLF Košice, 2021. ISBN 978-80-8077-740-1.
Nagyová A. Potravinové a krmivové právo. UVLF Košice, 2020, ISBN 978-80-8077-700-5, str. 134.
Nagyová A., Korim P., Takáčová D. Legislatíva potravín a krmív. UVLF Košice, 2017.
Dudriková E. Výživové hodnotenie potravín, UVLF Košice, 2011. ISBN 978-80-8077-268-0.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Hodnotenie výživy človeka - anamnéza, somatické vyšetrenie, antropometria, biochemické vyšetrenie. Zloženie tela človeka. tráviaca sústava človeka. bazálny metabolizmus. Energetická bilancia. priama a nepriama energometria. Živiny, metódy stanovenia. Straty živín. Výpočty.
Priebežné hodnotenie:
Príprava a odovzdávanie protokolov z praktických cvičení
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a cvičeniach. Podmienkou na absolvovanie predmetu je získanie zápočtu a úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A (91-100%), B (81–90%), C (71-80%), D (61-70%), E (51-60%) a FX (50% a menej).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 106
ABCDEFX
67.9216.0410.383.771.890.0
 
Date of last modification: 28.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content