Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/TVaKMl2 TaKPdf2/18    Short: TVaKMl2 TaKPdf2
  •  Credits: 6
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONTENTS OF THE STATE EXAM
7. Technológia výroby konzumnej smotany - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby konzumnej smotany
8. Technológia výroby masla - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby masla
9. Technológia výroby kyslomliečnych výrobkov - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby kyslomliečnych výrobkov
10. Technológia výroby syrov sladkým zrážaním mlieka - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby syrov vyrábaných sladkým zrážaním mlieka výrobkov
11. Technológia výroby parených syrov a syrov vyrábaných kyslím zrážaním mlieka - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby syrov vyrábaných kyslím zrážaním
12. Technológia výroby tavených syrov - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby tavených syrov
13. Technológia výroby zahustených mliečnych výrobkov - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby zahustených mliečnych výrobkov
14. Technológia výroby sušených mliečnych výrobkov - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby sušených mliečnych výrobkov
15. Technológia výroby mrazených mliečnych výrobkov - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby mrazených mliečnych výrobkov
16. Technológia spracovania ovčieho a kozieho mlieka na mliečne výrobky - trhové druhy, princíp výroby, prúdový diagram, chyby mliečnych výrobkov z ovčieho a kozieho mlieka
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Aktívna účasť na prednáškach a praktických cvičeniach, vypracovanie protokolov z praktických cvičení, získanie min. 51 % v zápočtovom teste a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Learning outcomes
Študent porozumie poznatkom o základnom ošetrení mlieka a výrobe jednotlivých mliečnych výrobkov. Získa znalosti o veľkopriemyselných technológiách spravujúcich mlieko, ale aj o spracovaní mlieka remeselným, resp. salašníckym spôsobom. Porozumie rôznym faktorov ovplyvňujúcich zdravotnú bezchybnosť a kvalitu mliečnych výrobkov. Získa znalosti a zručnosti súvisiace s kontrolou kvality a laboratórnej diagnostiky mliečnych výrobkov podľa platnej Európskej a Slovenskej legislatívy.
Brief outline of the course
Hygiena prvovýroby mlieka. Zložky mlieka a ich vplyv na technológiu výroby mliečnych
výrobkov. Základné technológie pri výrobe a spracovaní mlieka. Legislatívne požiadavky na mlieko a mliečne výrobky. Laboratórna diagnostika mlieka a mliečnych výrobkov.
Course syllabus
Prednášky:
1. Zvoz a preberanie mlieka na farme, nákup, preprava a príjem mlieka v mliekarenskom závode.
2. Základná technológia a spôsoby ošetrenia mlieka.
3. Hygiena v prvovýrobe ovčieho a kozieho mlieka.
4. Technológia výroby a kvalita konzumného mlieka.
5. Čisté mliekarenské kultúry a biochemické procesy pri fermentácii.
6. Technológia výroby a kvalita fermentovaných mliečnych výrobkov.
7. Technológia výroby a kvalita smotany a masla.
8. Technológia výroby a kvalita syrov.
9. Technológia výroby a kvalita kyslých, tavených a parených syrov.
10. Technológia výroby a kvalita zahustených mliečnych výrobkov
11. Technológia výroby a kvalita mrazených mliečnych výrobkov.
12. Technológia výroby a kvalita sušených a koncentrovaných mliečnych výrobkov.
13. Zápočtový test.
Cvičenia:
1. Úvod do technologických cvičení. Bezpečnosť práce v technologickej cvičebni a v laboratóriu.
2. Výjazdové cvičenie do mliekospracujúcich závodov.
3. Výjazdové cvičenie do mliekospracujúcich závodov.
4. Laboratórne vyšetrenie mlieka a nebovinných druhov mlieka.
5. Výroba fermentovaných mliečnych výrobkov.
6. Laboratórne vyšetrenie kyslomliečnych výrobkov.
7. Výroba smotany a masla. Laboratórne vyšetrenie smotany a masla.
8. Výroba syrov sladkým a kyslým zrážaním.
9. Výroba parených syrov. Laboratórne vyšetrenie sladkých a kyslých syrov.
10. Laboratórne vyšetrenie zahustených, sušených a koncentrovaných mliečnych výrobkov.
11. Laboratórne vyšetrenie mrazených mliečnych výrobkov.
12. Laboratórne vyšetrenie zrejúcich syrov.
13. Udeľovanie zápočtov.
Recommended literature
1. Burdová, Oľga. Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov. 1. vyd. Košice : VIENALA, 2001. 342 s. ISBN 80-88985-58-7.
2. Keresteš, Ján. Mlieko vo výžive ľudí. 1. vyd. Bratislava : Cad Press, 2016. 649 s. ISBN 978-80-88969-72-3.
3. Dudriková, Eva - Pažáková, Janka. Návody na praktické cvičenia z mlieka a mliečnych výrobkov pre magistrov. 1. vyd. Košice : UVLF, 2013. 220 s. ISBN 978-80-8077-380-9.
4. Dudriková, Eva et al. Technológia výroby, Bezpečnosť a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov pre magistrov. 1. vyd. Košice : UVLF, 2014. 307 s. ISBN 978-80-8077-447-9.
5. SEMJON, Boris a MARCINČÁKOVÁ, Dana. Laboratórne vyšetrovacie metódy pre stanovenie kvality a zdravotnej bezpečnosti mlieka : Učebné texty pre magisterský študijný program Trh a kvalita potravín. 1. vyd. Košice : UVLF, 2022. 161 s. ISBN 978-80-8077-748-7.
6. MAĽOVÁ, Jana - SEMJON, Boris. Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov, TECHNOLOGICKÉ POSTUPY VÝROBY. 1. vyd. Košice : UVLF, 2021. 122 s. ISBN 978-80-8077-735-7.
7. Konsolidované verzie smerníc Európskej Únie a národnej legislatívy zaoberajúcej sa mliekom a mliečnymi výrobkami
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
KaHTP/TVaKMl1 TaKPdf/10 Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych
výrobkov
Priebežné hodnotenie:
Úspešnosť v zápočtovom teste v zmysle požiadaviek podľa schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok (získanie minimálne 51 %).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť na prednáškach a praktických cvičeniach, vypracovanie protokolov z praktických cvičení, získanie min. 51 % v zápočtovom teste a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Záverečné hodnotenie:
Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
žiadne
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 144
ABCDEFX
52.0813.8924.313.474.172.08
 
Date of last modification: 07.02.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content