Materiály a predmety v potravinárstve

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/MvP TaKPdf2/18    Short: MvP TaKPdf2
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach, vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Learning outcomes
Študenti získajú rozšírené teoretické a praktické vedomosti z problematiky hygieny potravín so špecializáciou na hygienické a zdravotné požiadavky na predmety a materiály používané v potravinárskom priemysle. Absolvovaním predmetu po ukončení vysokoškolského štúdia budú schopní poskytovať odborné služby a poradenstvo v problematike výberu a použitia materiálov pre potravinárske účely vrátane projektovania, výstavby a prevádzky potravinárskych závodov.
Brief outline of the course
Disciplína oboznamuje študentov o predmetoch a materiáloch používaných potravinárskom
priemysle vrátane činnosti technologických celkov.
Course syllabus
Prednášky:
1. Význam a ciele disciplíny
2. Obalové materiály potravín
3. Potravinárske závody – výstavba, základné vybavenie
4. Základné potravinárske stroje a zariadenia
5. Projektovanie a výstavba mäsospracujúcich závodov, vonkajšia a vnútorná prevádzka
6. Zariadenia pre spracovanie mäsa na mäsové výrobky
7. Výstavba a prevádzka hydinárskych závodov
8. Výstavba a prevádzka mliekarenských závodov a prevádzok
9. Zariadenia pre získavanie a ošetrovanie mlieka v prvovýrobe
10. Zariadenia pre ošetrenie a spracovanie mlieka v mliekarenskom závode
11. Zariadenia v gastronómií prichádzajúce do kontaktu s potravinami
12. Sanitačné systémy v potravinárskych závodoch.
13. Zápočet
Cvičenia:
1. Základná legislatívna materiálov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami
2. Požiadavky na obalové materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami
3. Základné požiadavky na potravinárske závody
4. Základné požiadavky na potravinárske stoje a zariadenia
5. Strojné zariadenia jatočnej výroby
6. Špeciálne strojné zariadenia mäsovej výroby
7. Stroje a linky hydinárskych závodov
8. Výstavba a prevádzka mliekarenských závodov a prevádzok
9. Dojacie linky a dojacie zariadenia
10. Zariadenia pre spracovanie mlieka v mliekarenskom závode
11. Špeciálna gastrotechnika - Gastro, obchodné prevádzky
12. Chladiarenské zariadenia a chladiarenský reťazec
13. Udeľovanie zápočtov
Recommended literature
1. Maľa, P. Základy potravinárskej techniky, M&M, Prešov, 1998
2. Maľová, J. Všeobecná hygiena a analýzy potravín, UVLF, 2016
3. Nariadenie Komisie (ES) č. 2023/2006 z 22. decembra 2006 o správnych výrobných postupoch materiálov a predmetov určených na styk s potravinami
4. Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2019/627 z 15. marca 2019, ktorým sa stanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625
5. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 z 27. októbra 2004 o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami
6. Nariadenie (ES) č.853/2004 Európskeho parlamentu a Rady
7. Zákon NR SR č.152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov
8. Potravinový kódex SR (PK SR)
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach, vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
Záverečné hodnotenie:
Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
žiadne
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 82
ABCDEFX
48.7825.6115.858.541.220.0
 
Date of last modification: 21.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content