Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach, vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok. | |
Learning outcomes | |
Študenti získajú rozšírené teoretické a praktické vedomosti z problematiky hygieny potravín so špecializáciou na hygienické a zdravotné požiadavky na predmety a materiály používané v potravinárskom priemysle. Absolvovaním predmetu po ukončení vysokoškolského štúdia budú schopní poskytovať odborné služby a poradenstvo v problematike výberu a použitia materiálov pre potravinárske účely vrátane projektovania, výstavby a prevádzky potravinárskych závodov. |
|
Brief outline of the course | |
Disciplína oboznamuje študentov o predmetoch a materiáloch používaných potravinárskom priemysle vrátane činnosti technologických celkov. |
|
Course syllabus | |
Prednášky: 1. Význam a ciele disciplíny 2. Obalové materiály potravín 3. Potravinárske závody – výstavba, základné vybavenie 4. Základné potravinárske stroje a zariadenia 5. Projektovanie a výstavba mäsospracujúcich závodov, vonkajšia a vnútorná prevádzka 6. Zariadenia pre spracovanie mäsa na mäsové výrobky 7. Výstavba a prevádzka hydinárskych závodov 8. Výstavba a prevádzka mliekarenských závodov a prevádzok 9. Zariadenia pre získavanie a ošetrovanie mlieka v prvovýrobe 10. Zariadenia pre ošetrenie a spracovanie mlieka v mliekarenskom závode 11. Zariadenia v gastronómií prichádzajúce do kontaktu s potravinami 12. Sanitačné systémy v potravinárskych závodoch. 13. Zápočet Cvičenia: 1. Základná legislatívna materiálov prichádzajúcich do kontaktu s potravinami 2. Požiadavky na obalové materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami 3. Základné požiadavky na potravinárske závody 4. Základné požiadavky na potravinárske stoje a zariadenia 5. Strojné zariadenia jatočnej výroby 6. Špeciálne strojné zariadenia mäsovej výroby 7. Stroje a linky hydinárskych závodov 8. Výstavba a prevádzka mliekarenských závodov a prevádzok 9. Dojacie linky a dojacie zariadenia 10. Zariadenia pre spracovanie mlieka v mliekarenskom závode 11. Špeciálna gastrotechnika - Gastro, obchodné prevádzky 12. Chladiarenské zariadenia a chladiarenský reťazec 13. Udeľovanie zápočtov |
|
Recommended literature | |
1. Maľa, P. Základy potravinárskej techniky, M&M, Prešov, 1998 2. Maľová, J. Všeobecná hygiena a analýzy potravín, UVLF, 2016 3. Nariadenie Komisie (ES) č. 2023/2006 z 22. decembra 2006 o správnych výrobných postupoch materiálov a predmetov určených na styk s potravinami 4. Vykonávacie nariadenie Komisie (EÚ) 2019/627 z 15. marca 2019, ktorým sa stanovujú jednotné praktické opatrenia na vykonávanie úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu v súlade s nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625 5. Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 z 27. októbra 2004 o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami 6. Nariadenie (ES) č.853/2004 Európskeho parlamentu a Rady 7. Zákon NR SR č.152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov 8. Potravinový kódex SR (PK SR) |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a cvičeniach, vypracovanie seminárnej práce na zvolenú tému, získanie zápočtu a úspešné absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok. Záverečné hodnotenie: Získanie zápočtu a absolvovanie skúšky v zmysle schváleného študijného poriadku pre príslušný akademický rok.
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
NOTES | |
žiadne |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 82 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
48.78 | 25.61 | 15.85 | 8.54 | 1.22 | 0.0 |
Date of last modification: 21.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |