Choroby z potravín

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/ChorZP TaKPdf2/18    Short: ChorZP TaKPdf2
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:     
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet a absolvovať záverečnú skúšku. Podmienkou udelenia zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach (povolené sú najviac tri absencie zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov), vypracovanie a odovzdanie seminárnej práce na tému, ktorú určí garant predmetu na začiatku semestra (minimálny rozsah 15 strán v MS Word) a jej následná prezentácia v Power Pointe v trvaní 15 minút. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov, ktoré sa započítavajú do výsledného hodnotenia. Záverečná skúška sa vykoná formou testu v Moodle (maximum 70 bodov), študent musí získať minimálne 51 %. Na základe súčtu získaných bodov za seminárnu prácu a záverečnú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia UVLF v Košiciach.
Learning outcomes
Absolvovaním predmetu študent získa všeobecný prehľad o ochoreniach z potravín spôsobených prítomnosťou fyzikálnych, chemických a biologických nebezpečenstiev v potravinovom reťazci. Bude schopný jednotlivé nebezpečenstvá identifikovať a ich laboratórnej diagnostiky. Oboznámi sa s klasifikáciou alimentárnych ochorení a charakteristikou najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb z potravín mikrobiologického (vírusového, bakteriálneho, fungálneho a parazitárneho) pôvodu. Pochopí riziká vyplývajúce z konzumácie potravín obsahujúcich alergény a rezíduá cudzorodých látok. Počas štúdia sa oboznámi aj s možnosťami eliminácie konkrétnych rizík z potravinového reťazca s cieľom prevencie vzniku ochorení z potravín.
Brief outline of the course
Alimentárne alergie a intolerancie.
Ochorenia z potravín spôsobené prítomnosťou fyzikálnych nebezpečenstiev.
Ochorenia z potravín spôsobené prítomnosťou chemických nebezpečenstiev.
Ochorenia z potravín spôsobené prítomnosťou mikroorganizmov a ich toxických metabolitov.
Ochorenia z potravín spôsobené konzumáciou jedovatých rýb a vodných živočíchov.
Choroby z potravín spôsobené prítomnosťou parazitov a priónov v potravinovom reťazci.
Course syllabus
Prednášky:
1. Definícia a klasifikácia ochorení z potravín v zmysle platnej potravinovej legislatívy.
2. Choroby z potravín spôsobené prítomnosťou vírusov.
3. Alimentárne infekcie spôsobené prítomnosťou patogénnych a potenciálne patogénnych baktérií.
4. Toxínmi sprostredkované alimentárne infekcie.
5. Otravy z potravín bakteriálneho pôvodu.
6. Otravy z potravín spôsobené prítomnosťou toxických metabolitov mikroskopických vláknitých húb.
7. Pravé alimentárne intoxikácie iného pôvodu.
8. Nepravé alimentárne intoxikácie.
9. Choroby z potravín parazitárneho pôvodu.
10. Choroby z potravín spôsobené priónmi.
11. Choroby z potravín spôsobené prítomnosťou cudzorodých látok v potravinovom reťazci.
12. Potravinové alergie a intolerancie.
13. Fyzikálne nebezpečenstvá v potravinovom reťazci.
Cvičenia:
1. Stručný prehľad ochorení z potravín. Rozdelenie tém seminárnych prác.
2. Kliešťová encefalitída a rizikové potraviny.
3. Alimentárna salmonelóza a kampylobakterióza.
4. Hemolyticko-uremický syndróm a šigelóza.
5. Stafylokoková enterotoxikóza a botulizmus.
6. Mykotoxikózy.
7. Jedovaté ryby a morské biotoxíny.
8. Choroby z potravín vyvolané prítomnosťou baktérií Bacillus cereus a enterokokov.
9. Trichinelóza a echinokokóza. Prenosné parazitárne ochorenia z produktov rybolovu.
10. Choroby z potravín spôsobené konzumáciou potravín s obsahom rezíduí veterinárnych liečiv.
11. Choroby z potravín chemického pôvodu - kontaminanty a endogénne cudzorodé látky v
potravinovom reťazci.
12. Prezentácie seminárnych prác.
13. Prezentácie seminárnych prác.
Recommended literature
FIKSELOVÁ, M., MELLEN, M., MARCINČÁK, S.: Zdravotná bezpečnosť potravín. 1. vyd. SPU, Nitra, 2012, 124 s.
GÖRNER, F., VALÍK, Ľ: Aplikovaná mikrobiológia požívatín, MALÉ CENTRUM, Bratislava, 2004, 528 s.
GRIEGER, C., VAŘEJKA, F.: Mikrobiológia požívatín živočíšneho pôvodu, PRÍRODA, Bratislava,1991, 288 s.
Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 z 29.4.2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu. Úradný vestník Európskej Únie, L 139,30.4.2004, s. 55-205.
Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 z 15. novembra 2005, o mikrobiologických kritériách pre potraviny. Úradný vestník Európskej únie, L 338, 22.12.2005, s. 1-26.
Nariadenie Komisie (ES) č. 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny (Úradný vestník Európskej únie, L 322, 7.12.2007:12-29).
Nariadenie Komisie (EÚ) č. 37/2010 z 22. decembra 2009 o farmakologicky účinných látkach a ich klasifikácii, pokiaľ ide o maximálne limity rezíduí v potravinách živočíšneho pôvodu. Úradný vestník Európskej únie, L 15, s. 1–72.
Nariadenie vlády Slovenskej republiky z 9. júla 2003 č. 320/2003 Z. z. o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu. Zbierka zákonov č. 320/2003, čiastka 145, s. 2541–2585.
PIPOVÁ, M. a kol.: Hygiena a technológia spracovania sladkovodných a morských rýb, VIENALA, Košice, 2006, 417 s.
Potravinový kódex Slovenskej republiky.
SING, A.: Zoonoses - Infections Affecting Humans and Animals: Focus on Public Health Aspects. Springer, 2015, 1143 pp.
http://www.svssr.sk/
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Príprava a prezentácia seminárnej práce podľa pokynov garanta študijného predmetu na začiatku semestra. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov, ktoré sa započítavajú do výsledného hodnotenia.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí získať zápočet a absolvovať záverečnú skúšku. Podmienkou udelenia zápočtu je aktívna účasť na praktických cvičeniach (povolené sú najviac tri absencie zo zdravotných, rodinných alebo iných závažných dôvodov), vypracovanie a odovzdanie seminárnej práce na tému, ktorú určí garant predmetu na začiatku semestra (minimálny rozsah 15 strán v MS Word) a jej následná prezentácia v Power Pointe v trvaní 15 minút. Za seminárnu prácu môže študent získať maximálne 30 bodov, ktoré sa započítavajú do výsledného hodnotenia. Záverečná skúška sa vykoná formou testu v Moodle (maximum 70 bodov), študent musí získať minimálne 51 %. Na základe súčtu získaných bodov za seminárnu prácu a záverečnú skúšku sa vedomosti študenta ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia UVLF v Košiciach.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet sa udelí študentovi, ktorý sa aktívne zúčastňoval na praktických cvičeniach, nemal viac ako 3 absencie, pripravil, odovzdal do Moodle a odprezentoval svoju seminárnu prácu do konca 13. týždňa semestra.
Skúška je vo forme testu v Moodle, za ktorý môže študent získať maximálne 70 bodov. Na úspešné absolvovanie skúšky je potrebné dosiahnuť minimálne 51 %.
Pri záverečnom hodnotení sa spočítajú body za seminárnu prácu a záverečný test. Študent sa ohodnotí výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia:
91 - 100 % výborne A
81 - 90 % veľmi dobre B
71 - 80 % dobre C
61 - 70 % uspokojivo D
51 - 60 % dostatočne E
menej ako 51 % nedostatočne FX
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
Výučba sa uskutoční len za predpokladu, že sa na predmet prihlási najmenej 5 študentov.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content