Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PaKČOZ1 TaKPdf2/18    Short: PaKČOZ1 TaKPdf2
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Following:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom.
Learning outcomes
Študent získava absolvovaním predmetu základné vedomosti o záhradníctve, pestovaní vybraných druhov ovocia a zeleniny, požiadavkách na kvalitu, ako aj zručnosti pri praktickom hodnotení kvality vybraných druhov ovocia a zeleniny. V praxi sú všetky získané vedomosti a zručnosti využiteľné napr. na úrovni manažéra kvality v sektore ovocia a zeleniny až po úroveň maloobchodu.
Brief outline of the course
Predmet Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny je zameraný na dve základné časti – zvládnutie základných poznatkov o záhradníctve, o agrotechnike a botanickom zaradení jednotlivých druhov ovocia a zeleniny. V druhej časti je predmet zameraný na požiadavky na kvalitu jednotlivých druhov ovocia a zeleniny, podrobnejšie informácie o medzinárodných organizáciách v oblasti tvorby noriem kvality, informácie o legislatívnom rámci EÚ a národnej legislatíve v oblasti.
Course syllabus
1 Zloženie pôdy
2 Pôdne druhy
3 Druhy poľnohospodárskych plodín v sektore ovocia a zeleniny
4 Osevné plány
5 Rez ovocných stromov
6 Rez viniča
7 Systém výsadby zeleniny
8 Produkcia ovocia a zeleniny na národnej úrovni
9 Spôsob dotácie poľnohospodárov
10 Nadnárodné normy pre produkciu ovocia a zeleniny
11 Klasifikácia a rozdelenie druhov ovocia a zeleniny
12 Predaj a uvádzanie ovocia a zeleniny konečnému spotrebiteľovi
13 Úradné kontroly v ovocinársko-zeleninárskom sektore
Recommended literature
Záhradníctvo, Pevná a kol.,
Rez a tvarovanie ovocných drevín, Oleg Paulen, 2013
Pestovanie a kvalita ovocia a zeleniny, cvičenia, Viera Baričičová, skriptá UVMLF, 2014
Nariadenie Rady a parlamentu (EU) č. 1308/2013
Nariadenie Komisie ( EU) č. 543/2011
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je 100% účasť a splnenie úplného odborného programu výučby. V prípade ospravedlnenej neúčasti vypracuje študent seminárnu prácu z učiva, ktoré zameškal. Predmet je dvojsemestrálny, prvý semester je uzatvorený zápočtom.
Záverečné hodnotenie:
zápočet
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 152
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 15.04.2020
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content