Kontrola potravín v rámci spoločného trhu

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/KPvST TaKPdf2/18    Short: KPvST TaKPdf2
  •  Profile course
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Úspešné absolvovanie zápočtového testu (min. 51 %). Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E.
Learning outcomes
Schopnosť uplatniť a aplikovať nadobudnuté vedomosti a postupy pri vykonávaní úradných kontrol na overenie dodržiavania pravidiel o spoločnej organizácii trhov s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami v rámci vnútorného trhu Európskej únie a pri obchode s tretími krajinami. Výsledky vzdelávania sú overované aktívnou účasťou študenta na cvičeniach, odovzdaním seminárnej práce, zápočtovým testom a záverečnou skúškou.
Brief outline of the course
Spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami - prvý pilier spoločnej poľnohospodárskej politiky Európskej únie. Európska a národná legislatíva v oblasti spoločnej organizácie trhov s poľnohospodárskymi výrobkami. Sektory spoločnej organizácie trhov s poľnohospodárskymi výrobkami. Úradná kontrola obchodnej kvality potravín v rámci spoločnej organizácie trhov Európskej únie. Úradná kontrola obchodnej kvality potravín podliehajúcich organizácii trhu pri obchode s tretími krajinami. Príslušné orgány, personál. Autorizácia. Odborná spôsobilosť. Obchodné normy. Kontrola zhody s obchodnými normami produktov rastlinného pôvodu. Kontrola zhody s obchodnými normami produktov živočíšneho pôvodu. Kontrola klasifikácie jatočne opracovaných tiel hovädzieho dobytka, oviec a ošípaných a označovania jatočných tiel hovädzieho dobytka. Kontrola označovania a obchodnej úpravy poľnohospodárskych výrobkov. Konanie po kontrolách. Opatrenia. Sankcie.
Recommended literature
- Zelená kniha o kvalite poľnohospodárskych výrobkov: normy pre výrobky, požiadavky na hospodárenie a systémy kvality
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami
- Delegované a vykonávacie akty nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1308/2013, ktorým sa vytvára spoločná organizácia trhov s poľnohospodárskymi výrobkami (obchodné normy poľnohospodárskych výrobkov)
- Zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 491/2001 Z. z. o organizovaní trhu s vybranými poľnohospodárskymi výrobkami
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2017/625 o úradných kontrolách a iných úradných činnostiach vykonávaných na zabezpečenie uplatňovania potravinového a krmivového práva a pravidiel pre zdravie zvierat a dobré životné podmienky zvierat, pre zdravie rastlín a pre prípravky na ochranu rastlín
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín
- Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 205/2007. o klasifikácii jatočne opracovaných tiel ošípaných, o odbornej príprave a o osvedčení o odbornej spôsobilosti
- Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 206/2007 o klasifikácii jatočne opracovaných tiel hovädzieho dobytka, jatočne opracovaných tiel oviec, o odbornej príprave a o osvedčení o odbornej spôsobilosti
- Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 50/2005 o kvalifikačnej skúške a o osvedčení o autorizácii na výkon kontroly kvality rastlinných produktov a živočíšnych produktov
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Vypracovanie a odovzdanie seminárnej práce.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Aktívna účasť študenta na cvičeniach (náhrada vymeškaných cvičení v zmysle študijného poriadku). Úspešné absolvovanie zápočtového testu (min. 51 %). Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí v rozsahu A – E.
Záverečné hodnotenie:
Skúška. Záverečné hodnotenie sa vykonáva klasifikačnými stupňami A, B, C, D, E, FX.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 39
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 26.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content