Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Prednáška / Cvičenie |
Course-load: | Per week: 1 / 2 - Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Examiner: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a praktických cvičeniach. Skúška je písomná. Podmienkou absolvovania skúšky je získanie zápočtu. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí(v rozsahu A-E). Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v písomnej skúške v stupnici A-E. | |
Learning outcomes | |
Po absolvovaní predmetu budú študenti ovládať základy rádiobiológie. Budú oboznámení so súčasnou situáciou kontaminácie rádionuklidmi na Slovensku. Spoznajú najkontaminovanejšie miesto na svete rádionuklidmi. Oboznámia sa s metódami na zníženie kontaminácie potravín, surovín a krmív. Zároveň budú oboznámení s využitím žiarenia v potravinárstve. |
|
Brief outline of the course | |
V rámci predmetu študent sa oboznámi nielen so základnými rádiobiologickými pojmami, ale aj s ochranou pred účinkami ionizujúceho žiarenia. Naučia sa používať dozimetre. Spoznajú situáciu s kontamináciou rádionuklidmi vo svete. Dozvedia sa metódy na znižovanie kontaminácie potravín, surovín a krmív. Oboznámia sa s využitím ionizujúceho žiarenia v potravinárstve. |
|
Course syllabus | |
Praktické cvičenia: 1, Úvod, Ochrana pred vonkajším a vnútorným žiarením. Pracoviská s rádioaktívnymi látkami. 2, Metódy kontroly rádioaktivity. RIA 3.-4., Prístroje 5, Zmeny v sacharidovom metabolizme po ožiarení 6, Zmeny v lipidovom metabolizme po ožiarení 7, Zmeny v enzýmoch po ožiarení 8, Makroskopické zmeny a postradiačné zmeny v periférnej krvi. 9, Test. 10-11, Zásady a spôsoby odberu vzoriek rastlinného a živočíšneho pôvodu na rádiometrické vyšetrenie. 12, Ožarovanie potravín 13, Hodnotenie kontaminácie živočíšnych a rastlinných produktov rádioaktívnymi látkami. Zápočet. Prednášky: 1, Úvod a história rádiobiológie. 2, Mechanizmy účinku žiarenia 3-4, Patofyziológia žiarenia 5, Indukovaná rádioaktivita. 6, Rádioaktívne odpady. 7, Rádioprotekcia 8, Rádioaktivita v biosfére 9, Odber vzoriek. . Metódy znižovania rádiocézia v potravinách. 10, Využitie ionizujúceho žiarenia v potravinárstve. 11, Vnútorná kontaminácia, cesty vstupu, distribúcia a vylučovanie 12, Ožarovanie potravín 13,Dekontaminácia.Dezaktivácia |
|
Recommended literature | |
Procházka Z., Dvořák P.: Veterinární radiobiologie a radiační hygiena. VFU Brno, 2002 Zákon NR SR č. 345/2006 Z.z. o základných bezpečnostných požiadavkách na ochranu zdravia pracovníkov a obyvateľov pred ionizujúcim žiarením |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: ukončené bakalárske štúdium Priebežné hodnotenie: test Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a praktických cvičeniach. Skúška je písomná. Podmienkou absolvovania skúšky je získanie zápočtu. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí(v rozsahu A-E). Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v písomnej skúške v stupnici A-E. Záverečné hodnotenie: písomná skúška
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak | |
NOTES | |
nie je obmedzený počet študentov |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 141 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
42.55 | 30.5 | 19.15 | 4.96 | 2.84 | 0.0 |
Date of last modification: 28.11.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD. |