Potraviny špecifického charakteru

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PŠCh TaKPdf2/18    Short: PŠCh TaKPdf2
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Podmienkou na získanie zápočtu je vypracovanie seminárnej práce na zadanú tému, ktorá je výsledkom samoštúdia a jej prezentácia a obhájenie v 13. zápočtovom týždni štúdia. Skúška je ústna. Podmienkou absolvovania skúšky je získanie zápočtu. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v ústnej skúške v stupnici A-E. V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomnej práce v systéme Moodle (esej).
Learning outcomes
Absolvovaním predmetu získajú študenti teoretické vedomosti o potravinách špecifického pôvodu, t.j. o potravinách zaradených do skupiny s označením pôvodu, geografickým označením a zaručene tradičných potravín. Po úspešnom ukončení procesu vzdelávania bude študent na základe poznania legislatívy a nadobudnutých praktických zručností schopný vykonávať poradenskú činnosť pri kontrole a hodnotení potravín špecifického pôvodu. Bude rozumieť princípom písania a podávania žiadostí na zaradenie potravín do jednotlivých kategórií (CHOP, CHZO, ZTŠ).
Brief outline of the course
Právne predpisy Európskeho spoločenstva, vnútroštátne, regionálne, miestne právo v oblasti výroby potravín špecifického charakteru. Posudzovanie geografických oblastí a chránených zemepisných označení a geografických údajov so zreteľom na špecifické podmienky získavania a spracovania potravín špecifického charakteru a potravín s tradičnými vlastnosťami. Vymedzenie zemepisnej oblasti, v ktorej sa uskutočňuje výroba. Definície. Typy produktov (cukrovinky, chlieb, jemné pečivo, koláče, keksy a iné pekárenské výrobky; mäsové výrobky; výrobky z mlieka, syry a pod.). Opis poľnohospodárskeho výrobku, potraviny, použitých surovín, ich základných fyzikálnych, chemických, mikrobiologických, senzorických vlastností. Zloženie výrobku. Doklady potvrdzujúce, že poľnohospodársky výrobok alebo potravina pochádza z vymedzenej zemepisnej oblasti. Opis získavania, resp. opis originálnych, nemenných miestnych spôsobov výroby. Údaje potvrdzujúce súvislosť medzi kvalitou, vlastnosťami a zemepisným prostredím. Spôsoby označovania na etikete. Orgány zabezpečujúce kontrolu dodržiavania špecifikácie a orgány potravinového dozoru. Výbor na posudzovanie špecifikácií poľnohospodárskych výrobkov a potravín. Čistenie a dezinfekcia v prevádzkach vyrábajúcich potraviny špecifického charakteru. Laboratórne vyšetrovacie metodiky. Systém bezpečnostných systémov pri výrobe potravín špecifického charakteru.
Course syllabus
PREDNÁŠKY
1. Potraviny špecifického charakteru (PŠCH) a legislatíva. Rozdelenie PŠCH
2. Definície: špecifický charakter, označenie pôvodu, zemepisné označenie, tradičná špecialita. Žiadosť o zápis do registra.
3. Značky kvality v SR: Značka kvality SK a Značka kvality SK Gold
4. Chránené označenie pôvodu
5. Chránené zemepisné označenie
6. Zaručené tradičné špeciality
7. Význam geografie pri tvorbe žiadosti o zápis do príslušnej kategórie PŠCH na národnej úrovni a úrovni EÚ.
8. Význam popisu technologického postupu pri koncipovaní žiadosti o zápis do príslušnej kategórie PŠCH na národnej úrovni a úrovni EÚ.
9. Požiadavky legislatívy EÚ na označovanie PŠCH. Označovanie potravín špecifického charakteru. Spôsoby označovania na etiketu. Symboly označenia PŠCH.
10. Schvaľovacie orgány pre zápis do registra príslušnej kategórie PŠCH na národnej úrovni. Schvaľovacie orgány pre zápis do registra príslušnej kategórie PŠCH na úrovni EÚ.
11. Kontrola kvality a bezpečnosti PŠCH na národnej úrovni. Laboratória, laboratórne vyšetrovacie metódy a hodnotenie parametrov.
12. Systém HACCP pri potravinách špecifického charakteru
13. Sanitácia v prevádzkach vyrábajúcich potraviny špecifického charakteru.
PRAKTICKÉ CVIČENIA
1.- 2. - 3. Úvod do štúdia, organizačné pokyny. Podmienky na zápočet a skúšku. Zadanie seminárnej práce. Balenie PŠCH. Požiadavky EÚ legislatívy na označovanie PŠCH. Označovanie potravín špecifického charakteru. Spôsoby označovania na etiketu. Symboly označenia PŠCH. Laboratórne vyšetrovacie metódy pri PŠCH. Vstupná, medzioperačná a výstupná kontrola. Bezpečnostné systémy pri PŠCH.
4. - 5. Typy potravín špecifického charakteru: Výrobky z mlieka slovenského pôvodu. Výroba „Slovenskej bryndze“ v laboratórnych podmienkach podľa technologického postupu uvedeného v žiadosti o zápise do registra. Výpočet sušinových jednotiek. Laboratórne vyšetrenie a porovnanie kvality jednotlivých druhov bryndze vrátane „Slovenskej bryndze“ vyrobenej v laboratórnych podmienkach.
6. Typy potravín špecifického charakteru: Výrobky z mlieka nie slovenského pôvodu. Laboratórne vyšetrenie kvality syra napr. Parmiggiano Reggiano, Grana Padano, Niva.
7.-8. Typy potravín špecifického charakteru: Cukrovinky, chlieb, jemné pečivo, koláče, keksy a iné pekárenské výrobky slovenského pôvodu. Výroba „Skalického trdelníka“ v laboratórnych podmienkach podľa technologického postupu uvedeného v žiadosti o zápise do registra. Laboratórne vyšetrenie a porovnanie kvality jednotlivých druhov trdelníkov vrátane „Skalického trdelníka“ vyrobeného v laboratórnych podmienkach.
9. Typy potravín špecifického charakteru: Cukrovinky, chlieb, jemné pečivo, koláče, keksy a iné pekárenské výrobky nie slovenského pôvodu. Laboratórne vyšetrenie kvality výrobkov typu „Hořické trubičky“ a pod.
10. Typy potravín špecifického charakteru: Mäsové výrobky (napr. Laboratórne vyšetrenie zaručene tradičnej špeciality: Spišské párky.
11. Typy potravín špecifického charakteru: Liehoviny. Laboratórne vyšetrenie - Spišská borovička.
12. Výroba a hodnotenie PŠCH na základe vybranej a vypracovanej žiadosti o zápis do príslušnej kategórie študentami na začiatku semestra podľa nimi vytvoreného technologického postupu uvedeného v žiadosti.
13. Zápočet.
Recommended literature
Dudriková, E., Michaeli, E. a kol.: Potraviny špecifického charakteru, 2011.
Aktuálna legislatíva EÚ a SR.
Prednášky.
Praktické cvičenia.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Na základe právnych predpisov schopnosť tvoriť, posudzovať a kontrolovať potraviny špecifického charakteru, realizovať poradenskú, odbornú a expertíznu činnosť v oblasti prípravy potravín špecifického charakteru na schválenie, vykonávať poradenskú činnosť v oblasti sanitácie pri technologickom postupe výroby potravín špecifického charakteru.
Priebežné hodnotenie:
Podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach a vypracovanie semestrálnej práce, získanie zápočtu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na praktických cvičeniach. Podmienkou na získanie zápočtu je vypracovanie seminárnej práce na zadanú tému, ktorá je výsledkom samoštúdia a jej prezentácia a obhájenie v 13. zápočtovom týždni štúdia. Skúška je ústna. Podmienkou absolvovania skúšky je získanie zápočtu. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v ústnej skúške v stupnici A-E. V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomnej práce v systéme Moodle (esej).
Záverečné hodnotenie:
Podmienkou na úspešné absolvovanie predmetu je úspešné absolvovanie ústnej skúšky. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). V prípade výučby "on-line" (nepriaznivá epidemiologická situácia) získa študent zápočet na základe výsledkov písomnej práce v systéme Moodle (esej).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
žiadne
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 125
ABCDEFX
88.87.20.82.40.80.0
 
Date of last modification: 08.09.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content