Voda v potravinárstve

Study programme: the market and quality of foodstuffs full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaŽPVLE/VvP TaKPdf2/18    Short: VvP TaKPdf2
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie praktických cvičení je odovzdanie vyplnených protokolov a 100 % účasť (s možnosťou jednej ospravedlnenej neúčasti). V priebehu semestra bude jedna písomná previerka (10 bodov), kde bude nasledovné hodnotenie: A-10, B-9, C-8, D-7, E-6. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý z písomnej previerky získa menej ako 6 bodov.
Learning outcomes
Získanie znalostí teoretických aj praktických z oblasti využitia pitnej vody pri výrobe potravín z hľadiska ich hygienickej bezpečnosti. Na základe legislatívnych požiadaviek na kvalitu pitnej vody vedieť spracovať a vyhodnotiť jednotlivé ukazovatele pitnej vody z hľadiska jej fyzikálnych, chemických a mikrobiologických vlastností. Hodnotiť vplyv jednotlivých ukazovateľov pitnej vody na bezpečnosť potravín z hľadiska šírenia alimentárnych nákaz. Riešiť riziká znečistenia vodných zdrojov z hľadiska ich ochrany. Znalosťou problematiky procesu čistenia odpadových vôd vedieť prechádzať znečisteniu životného prostredia.
Brief outline of the course
Význam a využitie pitnej vody v potravinárstve, posúdenie zdrojov pitnej vody a príčin ich
znečistenia vplyvom antropogénnej činnosti. Fyzikálne, chemické a mikrobiologické vyšetrenie pitnej a povrchovej vody. Kvantitatívne a kvalitatívne stanovenia sledovaných ukazovateľov.
Spôsoby úpravy pitnej vody, dezinfekcia, výhody a nevýhody. Odpadové vody, rozdelenie a charakteristika. Spôsoby čistenia odpadových vôd a negatívny vplyvy na životné prostredie.
Course syllabus
Prednášky
1. Voda v prírode, jej význam. Rozdelenie vôd a ich charakteristika. Hygienický význam vody v potravinárstve
2. Povrchová a podzemná voda, charakteristika a hygienické hodnotenie vodných zdrojov.
3. Ochrana vôd pred znečistením, ochrana vodných zdrojov, pásma hygienickej ochrany.
4. Posudzovanie kvality vody, hodnotenie ukazovateľov kvality.
5. Eutrofizácia vody a jej vplyv na verejné zdravie. Príčiny vzniku a dôsledky zmenených vlastností vody zdravie ľudí a zvierat.
6. Dôsledky znečistenia vôd na kvalitu a množstvo pitnej vody.
7. Pitná voda, význam pre potravinársku výrobu.
8. Vodou prenosné ochorenia, ich vplyv na ľudské zdravie. Mikrobiologické hodnotenie pitnej vody.
9. Spôsoby úpravy pitnej vody. Fyzikálne a chemické metódy a technológia úpravy vody.
10. Dezinfekcia vody, spôsoby a postupy dezinfekcie, výhody a nevýhody.
11. Odpadové vody, rozdelenie a ich charakteristika. Odpadové vody z potravinárskeho priemyslu, rozdelenie a charakteristika.
12. Spôsoby čistenia odpadových vôd. Technologický proces čistenia v čistiarňach odpadových vôd.
13. Biologické čistenie odpadových vôd.
Cvičenia
1.Pojmy vo vode podľa platnej legislatívy. Odber vzoriek vody a hodnotenie zdrojov pitnej vody podľa platnej legislatívy.
2.Fyzikálne vlastnosti pitnej vody, praktické vykonanie sledovaných parametrov.
3.Chemické vlastnosti pitnej vody, vplyv na zdravie a na výrobu potravín, spôsoby ich odstraňovania.
4.Kvalitatívny rozbor ukazovateľov kvality.
5.Obsah Ca a Mg (tvrdosť vody), chloridy a ich vplyv na potravinársku výrobu. Stanovenie železa a fosforečnanov kvantitatívne.
6.Stanovenie organických látok v pitnej vode (CHSK, nasýtenie kyslíkom), vplyv organických látok na kvalitu vody.
7.Mikrobiologické ukazovatele pitnej vody, praktické vykonanie.
8.Indikátory fekálneho znečistenia vody. Vodou prenosné ochorenia. Význam bezpečnosti pitnej vody pri výrobe potravín.
9.Dezinfekcia pitnej vody. Chlórovanie pitnej vody, výhody a nevýhody pri výrobe potravín.
10.Hygienický význam vody pri výrobe potravín.
11.Metódy chemickej a mikrobiologickej analýzy odpadových vôd z potravinárskeho priemyslu.
12.Technologický proces v ČOV.
13.Protokol hodnotenia pitnej vody.
Recommended literature
Sasáková, N., Gregová, G.: Voda v potravinárstve. UVLF v Košiciach, 2018.
Vyhláška vlády č. 278/2017 Z. z.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Priebežná kontrola štúdia predmetu je zabezpečená kontrolou protokolov a absolvovaním kontrolného písomného testu, ktoré sú bodované a obsahovo vyplývajú zo sylabu predmetu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie praktických cvičení je odovzdanie vyplnených protokolov a 100 % účasť (s možnosťou jednej ospravedlnenej neúčasti). V priebehu semestra bude jedna písomná previerka (10 bodov), kde bude nasledovné hodnotenie: A-10, B-9, C-8, D-7, E-6. Kredity sa neudelia študentovi, ktorý z písomnej previerky získa menej ako 6 bodov.
Záverečné hodnotenie:
Skúška prezenčná alebo test v platforme Moodle obsahovo vyplývajúce zo sylabu predmetu.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 145
ABCDEFX
64.1420.011.034.830.00.0
 
Date of last modification: 22.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content