Produkčné choroby

Study programme: internal diseases of animals external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/ProdCh-ef/PP/22    Short: ProdCh-ef/PP
  •  Profile course
  •  Credits: 10
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
Learning outcomes
Výsledkom vzdelávania je získanie teoretických a praktických vedomostí o diagnostike, liečbe a prevencii najvýznamnejších produkčných chorôb hospodárskych zvierat. Výsledkom štúdia tohto predmetu bude schopnosť realizovať diagnostické, terapeutické a preventívne postupy pri riešení zdravotných problémov v oblasti narušenia produkcie zvierat a zároveň pripravenosť študenta pre vlastné riešenie témy dizertačnej práce v oblasti hodnotenia závažnosti porúch vnútorného prostredia a možnosťami ich riešenia.
Brief outline of the course
Osnova predmetu bola vypracovaná s cieľom osvojiť si základy etiológie vzniku produkčných chorôb zvierat, ich diagnostiky, terapie a prevencie: Charakteristika produkčných ochorení Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat.
Course syllabus
Prednášky a semináre: 1. Charakteristika produkčných ochorení 2. Metabolicky podmienené poruchy produkcie zvierat 3. Ochorenia tráviaceho aparátu zvierat podmieňujúce narušenie produkcie 4. Ochorenia reprodukčného aparátu a ich dopad na produkciu 5. Vplyv ochorení mliečnej žľazy na produkciu 6. Poruchy acidobázickej rovnováhy a produkcia zvierat 7. Krívanie zvierat a jeho vplyv na produkciu 8. Manažment chovu a prostredie vo vzťahu k produkcii zvierat
Recommended literature
Kováč G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka. M+M vydavateľstvo Prešov, 2001, 874 s. Smith B.P.: Large animal internal medicine, Mosby Elsevier, 2009 Peek S.F. and Divers T.J.: Rebhuns Diseases of Dairy Cattle. Third Ed., 2018, 837 s. Cockroft P.D.: Bovine medicine, Wiley Blackwell, 2015, 644 s. Radostits, O., Gay, C., Hinchcliff, K., Constable, P.: Veterinary Medicine, 10th edition, Saunders Ltd., London, New York, 2006, Webster J.: Understanding the Dairy Cow. Wiley Blackwell, 2020, 258 s.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
účasť na konzultáciách vybraných tém
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie seminárov a praktických cvičení. Predmet je ukončený zápočtom udeľovaný na základe vyhodnotenia seminárnej práce.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 23.03.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dip. ECBHM
Skip to content