Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu

Study programme: feed and foodstuff safety full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/HP BKaPdf2/19    Short: HP BKaPdf2
  •  Profile course
  •  Credits: 7
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
Following:  
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Štúdijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou.
Learning outcomes
Výsledkom vzdelávania je osvojenie si teoretických vedomostí, predovšetkým v oblasti právnych predpisov a praktických skúsenosti pri implementácii hygienických požiadaviek v potravinárskom priemysle so zameraním na výrobu bezpečných potravín.
Brief outline of the course
Povinnosti prevádzkovateľov potravinárskych prevádzok
Správna hygienická prax v potravinárskych prevádzkach
Všeobecné a osobitné hygienické požiadavky podľa Nariadenia ES č. 852/2004 o hygiene potravín
Všeobecné hygienické požadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu podľa Potravinového kódexu SR, časť druhá, prvá hlava
Požiadavky na viaceré produkty živočíšneho a rastlinného pôvodu
Špecifické požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu podľa Nariadenia ES č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Úradné kontroly, registrácia a schvaľovanie potravinárskych prevádzok
Hodnotenie (passportizácia) hygienických požiadaviek uplatňovaných v potravinárskych prevádzkach
Príprava materiálov a výučba a tréning v oblasti školenia zamestnancov potravinárskych prevádzok (CBET – Competence Based Education and Training)
Course syllabus
SYLABUS PREDNÁŠOK
1 Nebezpečenstvá (biologické, chemické, fyzikálne) prichádzajúce do úvahy pri výrobe, manipulácii, skladovaní a predaji potravín
2 Hygienické požiadavky podľa Nariadenia ES č. 178/2002.
3 Všeobecné a osobitné hygienické požiadavky podľa Nariadenia ES č. 852/2004 o hygiene potravín
4 Správna výrobná prax v potravinárskych prevádzkach
5 Systém HACCP v potravinárskych prevádzkach
6 Špecifické požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu podľa Nariadenia ES č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu – prvá časť
7 Špecifické požiadavky na produkty živočíšneho pôvodu podľa Nariadenia ES č. 853/2004, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu – druhá časť
8 Všeobecné hygienické požiadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu podľa Potravinového kódexu SR, časť druhá, prvá hlava – prvá časť
9 Všeobecné hygienické požiadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu podľa Potravinového kódexu SR, časť druhá, prvá hlava – druhá časť
10 Všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín, Výnos 28167/2007
11 Zákon č. 39/2007 o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov
12 Úradné kontroly, registrácia a schvaľovanie potravinárskych prevádzok
13 Hodnotenie (passportizácia) hygienických požiadaviek uplatňovaných v potravinárskych prevádzkach
SYLABUS CVIČENÍ
1 Analýza nebezpečenstiev prichádzajúcich do úvahy pri výrobe, manipulácii, skladovaní a predaji potravín
2 Dokumentácia správnej výrobnej praxe v potravinárskych prevádzkach
3 Modelový príklad systému HACCP v potravinárskych prevádzkach
4 Modelový príklad systému HACCP v potravinárskych prevádzkach
5-7 Výroba mäsových výrobkov - demonštrácia hygienických podmienok
8 Prezentácia všeobecných hygienických požiadaviek na výrobu potravín
9 Prezentácia špecifických hygienických požiadaviek na výrobu potravín
10 Dokumentácia a postup pri úradnej kontrole, registrácii a schvaľovaní potravinárskych prevádzok
11 Dokumentácia a postup pri úradnej kontrole, registrácii a schvaľovaní potravinárskych prevádzok
12 Demonštrácia technologických postupov a zariadení pri výrobe mäsových výrobkov
Recommended literature
NARIADENIE (ES) č. 178/2002 EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa ustanovujú všeobecné zásady a požiadavky potravinového práva, zriaďuje Európsky úrad pre bezpečnosť potravín a stanovujú postupy v záležitostiach bezpečnosti potravín
NARIADENIE (ES) č. 852/2004 EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY o hygiene potravín
NARIADENIE (ES) č. 853/2004 EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY, ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Potravinový kódex (PK) SR, Druhá časť Všeobecné požiadavky, Prvá hlava Všeobecné hygienické požiadavky na výrobu potravín, na manipuláciu s nimi a na ich uvádzanie do obehu a niektoré osobitné hygienické požiadavky
Výnos MP SR a MZ SR č. 28167/2007-ol, ktorým sa vydáva hlava PK SR upravujúca všeobecné požiadavky na konštrukciu, usporiadanie a vybavenie potravinárskych prevádzkarní a niektoré osobitné požiadavky na výrobu a predaj tradičných potravín a na priame dodávanie malého množstva potravín
Zákon č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Základy bunkovej biológie. Definovanie mikroorganizmov - baktérií, vírusov.....
Priebežné hodnotenie:
Nie je.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie praktických cvičení v súlade so Štúdijným poriadkom UVLF v Košiciach. Predmet je ukončený skúškou.
Záverečné hodnotenie:
Predmet je ukončený písomnou skúškou a hodnotený v súlade s kreditným systémom UVLF v Košiciach.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
Žiadne.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 54
ABCDEFX
24.0729.6320.3720.375.560.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Doc. MVDr. Monika Pipová, CSc.
Skip to content