Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
absolvovanie dvoch blokov prednášok; vypracovanie seminárnej práce; Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Doktorand po absolvovaní predmetu musí ovládať princípy a postupy základných analytických a niektorých nadstavbových metód stanovenia živín v krmivách, princípy výpočtu energetickej hodnoty krmív. Študent byť schopný hodnotiť krmivá z hľadiska ich nutričných vlastností, poznať faktory ich ovplyvnenia a pochopiť interakčné vzťahy krmív a živín z hľadiska ich nutričnej hodnoty resp. využiteľnosti. V časti špeciálna výživa musí študent ovládať zásady fázovej výživy a kŕmenia jednotlivých druhov zvierat a byť schopný hodnotiť kŕmne dávky z hľadiska zabezpečenia normovanej potreby živín a energie. |
|
Brief outline of the course | |
Živiny vo výžive zvierat, rozdelenie, biologický význam, nutričná fyziológia trávenia, absorpcie, metabolizmu a exkrécie u monogastrických a polygastrických zvierat. Energetické hodnotenie krmív vo vzťahu k druhu zvierat. Krmivá ako zdroj živín, rozdelenie, nutričná charakteristika, ich použitie vo výžive zvierat. Zásady fázovej výživy a kŕmenia zvierat z hľadiska nutričnej saturácie, rastu a vývoja, kvantitatívnej a kvalitatívnej úrovne produkcie, štádia reprodukcie vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat. Hodnotenie kŕmnych dávok pre jednotlivé druhy a kategórie zvierat pri uplatnení princípov fázovej výživy a technologických vplyvov kŕmenia. |
|
Course syllabus | |
Rozdelenie živín, ich biologický význam a zastúpenie v krmivách. Stráviteľnosť živín v krmivách. Činitele ovplyvňujúce stráviteľnosť a exkréciu živín u zvierat. Krmivá, rozdelenie a použitie vo výžive zvierat – nutričná hodnota krmív. Legislatíva na úseku krmív. Všeobecné zásady výživy a kŕmenia jednotlivých druhov zvierat; normy potreby živín a energie, záchovná a produkčná potreba živín, režim kŕmenia. |
|
Recommended literature | |
Magic D. a kol.: Výživa a kŕmenie zvierat, I. a II. časť, 2000; Vajda V.: Výživa hovädzieho dobytka, In: G:Kováč-Choroby HD, 2001; Bindas Ľ., Horniaková E.: Výživa a kŕmenie ošípaných, In: G:Kováč-Choroby ošípaných, 2012; Meyer H., Coenan M.: Krmení koní - Současné trendy ve výživě koní, 2003; Zeman L. a kol.: Výživa a krmení HZ, 2006; Donald Mc P. et al.: Animal Nutrition, 2010; Demeterová M.: Výživa a dietetika psov, 2012; National Research Council. "Nutrient requirements of swine." (2012); National Research Council. Nutrient requirements of dairy cattle: 2001. National Academies Press, 2001; National Research Council. Nutrient requirements of dogs and cats. National Academies Press, 2006. |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: absolvovanie dvoch blokov prednášok; vypracovanie seminárnej práce; Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 1 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 100.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 30.08.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD. |