Všeobecná a špeciálna výživa

Study programme: nutrition of animals and dietetics external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/VaŠV-PP/21    Short: VaŠV-PP
  •  Credits: 15
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
absolvovanie dvoch blokov prednášok; vypracovanie seminárnej práce;
Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Doktorand po absolvovaní predmetu musí ovládať princípy a postupy základných analytických a niektorých nadstavbových metód stanovenia živín v krmivách, princípy výpočtu energetickej hodnoty krmív. Študent byť schopný hodnotiť krmivá z hľadiska ich nutričných vlastností, poznať faktory ich ovplyvnenia a pochopiť interakčné vzťahy krmív a živín z hľadiska ich nutričnej hodnoty resp. využiteľnosti. V časti špeciálna výživa musí študent ovládať zásady fázovej výživy a kŕmenia jednotlivých druhov zvierat a byť schopný hodnotiť kŕmne dávky z hľadiska zabezpečenia normovanej potreby živín a energie.
Brief outline of the course
Živiny vo výžive zvierat, rozdelenie, biologický význam, nutričná fyziológia trávenia, absorpcie, metabolizmu a exkrécie u monogastrických a polygastrických zvierat.
Energetické hodnotenie krmív vo vzťahu k druhu zvierat.
Krmivá ako zdroj živín, rozdelenie, nutričná charakteristika, ich použitie vo výžive zvierat.
Zásady fázovej výživy a kŕmenia zvierat z hľadiska nutričnej saturácie, rastu a vývoja, kvantitatívnej a kvalitatívnej úrovne produkcie, štádia reprodukcie vo vzťahu k druhovej a plemennej príslušnosti zvierat.
Hodnotenie kŕmnych dávok pre jednotlivé druhy a kategórie zvierat pri uplatnení princípov fázovej výživy a technologických vplyvov kŕmenia.
Course syllabus
Rozdelenie živín, ich biologický význam a zastúpenie v krmivách.
Stráviteľnosť živín v krmivách. Činitele ovplyvňujúce stráviteľnosť a exkréciu živín u zvierat.
Krmivá, rozdelenie a použitie vo výžive zvierat – nutričná hodnota krmív.
Legislatíva na úseku krmív.
Všeobecné zásady výživy a kŕmenia jednotlivých druhov zvierat; normy potreby živín a energie, záchovná a produkčná potreba živín, režim kŕmenia.
Recommended literature
Magic D. a kol.: Výživa a kŕmenie zvierat, I. a II. časť, 2000;
Vajda V.: Výživa hovädzieho dobytka, In: G:Kováč-Choroby HD, 2001;
Bindas Ľ., Horniaková E.: Výživa a kŕmenie ošípaných, In: G:Kováč-Choroby ošípaných, 2012;
Meyer H., Coenan M.: Krmení koní - Současné trendy ve výživě koní, 2003;
Zeman L. a kol.: Výživa a krmení HZ, 2006;
Donald Mc P. et al.: Animal Nutrition, 2010;
Demeterová M.: Výživa a dietetika psov, 2012;
National Research Council. "Nutrient requirements of swine." (2012);
National Research Council. Nutrient requirements of dairy cattle: 2001. National Academies Press, 2001;
National Research Council. Nutrient requirements of dogs and cats. National Academies Press, 2006.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
absolvovanie dvoch blokov prednášok; vypracovanie seminárnej práce;
Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1
ABCDEFX
0.00.0100.00.00.00.0
 
Date of last modification: 30.08.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Skip to content