Form, course-load and method od study: | |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E). | |
Learning outcomes | |
Študent získava vedomosti v oblasti produkcie základných a doplnkových krmovín. Pri jednotlivých kultúrnych plodinách si osvojí základné princípy ich pestovania, nutričnú a dietetickú hodnotu ich produktov ako kŕmnych komponentov, ich uplatnenie vo výžive jednotlivých druhov a kategórií hospodárskych zvierat. Nadobudne vedomosti o antinutričných látkach v krmivách, ich účinku na zvieratá a uplatnení technologických postupov ošetrenia krmív na elimináciu ich negatívneho dopadu na produkčné zvieratá. |
|
Brief outline of the course | |
Charakteristika poľnohospodárskych výrobných oblasti. Základné agrotechnické postupy pestovania poľnohospodárskych plodín. Automatizácia v procese obrábania pôdy a ošetrovania porastov. Pestovanie jednoročných a viacročných krmovín. Nutričná charakteristika kŕmnych produktov pestovania jedno a viacročných krmovín. Charakteristika antinutričných látok v krmivách. Negatívne účinky jednotlivých skupín antinutričných látok na produkčné zdravie zvierat. Technologické postupy eliminácie antinutričných látok v krmivách. Najvýznamnejšie čeľade a konkrétne druhy jedovatých rastlín. Popis, biológia, výskyt jedovatých rastlín v našom zemepisnom pásme. Charakteristika toxických látok v jedovatých rastlinách, mechanizmus ich pôsobenia na organizmus, eliminácia toxických látok a prevencia výskytu otráv hospodárskych zvierat. |
|
Recommended literature | |
Naď P. a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny. UVLF Košice 2017, ISBN 978-80-8077-568-1, s.187 Nagy M., Gramčai D., Mučaji P. Farmakognózia – Biogenéza prírodných látok, Vydavateľstvo Osveta Martin, 2011, ISBN 978-80-8063-368-4, s. 237 Thakur A. et al. An overview of anti-nutritional factors in food, International Journal of Chemical Studies 2019; 7(1): 2472-2479 |
|
Conditions for completion of course | |
Podmienky na absolvovanie predmetu: Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak | |
NOTES | |
Anglický |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 0 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 | 0.0 |
Date of last modification: 05.09.2022 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Peter Popelka, PhD. |