Výživa a krmovinárstvo

Study programme: animal hygiene and environment external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVaCHZv/VaK-PVP/21    Short: VaK-PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom, ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Študent po absolvovaní predmetu nadobudne poznatky a vedomosti o význame, potrebe a úlohách živín v krmivách určených pre hospodárske zvieratá, o klasifikácii a nutričnej charakteristike hlavných skupín krmív, o základných princípoch a postupoch pri zostavovaní kŕmnych dávok, o základoch a špecifikách fázovej výživy jednotlivých druhov hospodárskych zvierat. Oboznámi sa so zásadami pestovania jednoročných i viacročných krmovín, ich konzervovania a skladovania a o jedovatých rastlinách.
Brief outline of the course
Definícia a význam predmetu; živiny vo výžive zvierat – rozdelenie, biologický význam, základy ich trávenia, absorpcie a exkrécie u hospodárskych zvierat; krmivá využívané vo výžive hospodárskych zvierat – rozdelenie, nutričná charakteristika, limity ich použitia; zostavovanie kŕmnych dávok s využitím softwaru pre jednotlivé druhy hospodárskych zvierat pri uplatňovaní princípov fázovej výživy.
Recommended literature
Naď P. a kol. Krmoviny a jedovaté rastliny, UVLF Košice, 2017, s.187 ISBN 978-80-8077-568-1 Vajda V.: Výživa hovädzieho dobytka, In: G. Kováč - Choroby hovädzieho dobytka, 2001
Bujňák L. a Hreško Šamudovská A. – Návody na praktické cvičenia z výživy zvierat; UVLF Košice, 2017, 106 s. ISBN 978-80-8077-550-6
Bindas Ľ., Horniaková E. Výživa a kŕmenie ošípaných, In: Choroby ošípaných, Vydavateľstvo Michala Vaška, 2013, 982 s. ISBN 9788071658399
Meyer H., Coenen M.: Krmení koní, 2003
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom, ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
English language
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 2
ABCDEFX
100.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 06.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jaroslav Legáth, CSc.
Skip to content