Mikrobiológia životného prostredia

Study programme: animal hygiene and environment external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaMBaI/MbŽP-ef/PVP/22    Short: MbŽP-ef/PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Absolvent predmetu získa najnovšie vedomosti o významných bakteriálnych druhoch a druhoch mikroskopických húb – kontaminantoch životného prostredia, potenciálnych patogénov človeka a zvierat Osvojí si vedecké metódy a pracovné postupy pri štúdiu faktorov patogenity a virulencie a mechanizmus (patogenézu) infekcie, zvlášť pri pôvodcoch chorôb prenosných zo zvierat na človeka. Jedná sa najmä o kontaminanty vody, vzduchu, pôdy jak v ustajňovacom prostredí, tak aj v nemocničnom prostredí a prostredí potravinárskych výrobných podnikov. Absolvent tiež získa pracovné postupy pri štúdiu virulencie a mechanizmov vírusových infekcií, zvlášť pri pôvodcoch chorôb prenosných zo zvierat na človeka, najmä zoonóz vírusového pôvodu prenášaných vektormi (krv sajúci hmyz, arbovírusy). Získa prehľad o pôvodcoch nových a znovu objavujúcich sa bakteriálnych, plesňových a vírusových nákaz a rizikách, ktoré so sebou prináša zneužitie bakteriálnych a vírusových patogénov pri bioterorizme. Výsledky vzdelávania sú overované vypracovaním seminárnej práce, jej obhajobou a záverečnou skúškou.
Brief outline of the course
Faktory bakteriálnej patogenity, patogenity húb a ich virulencie. Mechanizmy bakteriálnej a plesňovej infekcie. Prečo aj saprofytické bakteriálne druhy môžu byť významnými patogénmi? Charakteristika fyzikálnych a biologických vlastností vírusov, taxonomické kritéria so zameraním na nové poznatky vyplývajúce z molekulovo-biologických metód. Mikroskopické huby. Mikroorganizmy vody, pôdy, podmienky šírenia mikroorganizmov vzduchom a vektormi. Mikroorganizmy ako patogénne kontaminanty životného prostredia, pôvodcovia zoonóz. Mikroorganizmy ako kontaminanty potravín. Pôvodcovia nových a znovu sa objavujúcich nákaz, ich možná súčasť biologickej hrozby. Molekulovo biologická a fyzikálna charakteristika vlastností priónov, prionové choroby a ich detekcia. Súčasné možnosti štúdia zdraviu prospešných baktérii, resp. ich spoločenstiev.
Course syllabus
Odber terénnych vzoriek, ich spracovanie a uskladnenie.
Izolácia, charakteristika a diagnostika prítomných patogénnych mikroorganizmov, z rôznych druhov životného prostredia - pôda, voda, vzduch, maštaľ, poľnohopdárske podniky, potrainárske podnky.
Etiopatogenéza chorôb zvierat vyvolaných mikroorganizmami životného prostredia, hodnotenie rizík, prevencia, terapia.
Recommended literature
Arun K. Bhunia: Foodborne microbial pathogens. Springer, 2018.
Austin B. and Austin D.A.: Bacterial Fish Pathogens. Disease of Farmed and Wild Fish. Springer. Fifth edition, 2012.
Brenda W.A. et al.: Bacterial Pathogenesis: A Molecular Approach. Fourth Edition. American Society for Microbiology, 2019.
Hubálek Z. a Rudolf I.: Microbial Zoonoses and Sapronoses. Springer, 2010.
Johnson D.I.: Bacterial pathogens and their virulence factors. First edition. Springer, 2018.
Markey B. et al.: Clinical Veterinary Microbiology. Second edition. MOSBY Elsevier, 2013.
McVey S.D. et al.: Veterinary Microbiology. Third edition. Wiley-Blackwell, 2013.
Murray P.R. et al.: Medical Microbiology. First edition. Elsevier Books, 2020.
Pilipčinec E. a kol.: Gram-negatívne baktérie. Košice: UVLF, 2018. ISBN 978-80-8077-571-1.
Pilipčinec E. a kol.: Gram-pozitívne baktérie. Košice: UVLF, 2019. ISBN 978-80-8077-632-9.
Howley P. M., Knipe D. M.: Fields Virology, vol. 1: Emerging viruses. Wolters Kluwer Health, 2020, ISBN: 38150200.
Pistl J. a kol.: Veterinárna virológia. UVLF, Košice, 2013, ISBN: 978-80-8077-327-4.
Santoro A.: Clinical Veterinary Microbiology. Syrawood Pub House, 2016, ISBN: 9781682860656.
Rani R.R. et al.: Biofilm-Mediated Diseases: Causes and Controls. Springer. 2021.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Nie je vyžadovaná
Priebežné hodnotenie:
Vypracovanie seminárnej práce a protokolu praktickej činnosti.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
Skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jaroslav Legáth, CSc.
Skip to content