Rádiobiológia potravín

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaBIOaGEN/RbP HP*/08    Short: RbP HP*
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a praktických cvičeniach.
Skúška je písomná. Podmienkou absolvovania skúšky je získanie zápočtu. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí(v rozsahu A-E). Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v písomnej skúške v stupnici A-E.
Learning outcomes
Po absolvovaní predmetu budú študenti ovládať základy rádiobiológie. Budú oboznámení so súčasnou situáciou kontaminácie rádionuklidmi na Slovensku. Spoznajú najkontaminovanejšie miesto na svete rádionuklidmi. Oboznámia sa s metódami na zníženie kontaminácie potravín, surovín a krmív. Zároveň budú oboznámení s využitím žiarenia v potravinárstve.
Brief outline of the course
V rámci predmetu študent sa oboznámi nielen so základnými rádiobiologickými pojmami, ale aj s ochranou pred účinkami ionizujúceho žiarenia. Naučia sa používať dozimetre. Spoznajú situáciu s kontamináciou rádionuklidmi vo svete. Dozvedia sa metódy na znižovanie kontaminácie potravín, surovín a krmív. Oboznámia sa s využitím ionizujúceho žiarenia v potravinárstve.
Course syllabus
Praktické cvičenia:
1, Úvod, Ochrana pred vonkajším a vnútorným žiarením. Pracoviská s rádioaktívnymi látkami.
2, Metódy kontroly rádioaktivity. RIA
3.-4., Prístroje
5, Zmeny v sacharidovom metabolizme po ožiarení
6, Zmeny v lipidovom metabolizme po ožiarení
7, Zmeny v enzýmoch po ožiarení
8, Makroskopické zmeny a postradiačné zmeny v periférnej krvi.
9, Test.
10-11, Zásady a spôsoby odberu vzoriek rastlinného a živočíšneho pôvodu na rádiometrické
vyšetrenie.
12-13, Hodnotenie kontaminácie živočíšnych a rastlinných produktov rádioaktívnymi látkami. Zápočet.
Prednášky:
1, Úvod a história rádiobiológie.
2, Mechanizmy účinku žiarenia
3-4, Patofyziológia žiarenia
5, Indukovaná rádioaktivita.
6, Rádioaktívne odpady.
7, Rádioprotekcia
8, Rádioaktivita v biosfére
9, Odber vzoriek. . Metódy znižovania rádiocézia v potravinách.
10, Využitie ionizujúceho žiarenia v potravinárstve.
11-12, Vnútorná kontaminácia, cesty vstupu, distribúcia a vylučovanie
13,Dekontaminácia.Dezaktivácia
Recommended literature
Procházka Z., Dvořák P.: Veterinární radiobiologie a radiační hygiena. VFU Brno, 2002
Zákon NR SR č. 345/2006 Z.z. o základných bezpečnostných požiadavkách na ochranu zdravia pracovníkov a obyvateľov pred ionizujúcim žiarením
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
test
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou na absolvovanie predmetu je aktívna účasť na prednáškach a praktických cvičeniach.
Skúška je písomná. Podmienkou absolvovania skúšky je získanie zápočtu. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí(v rozsahu A-E). Kredity sa neudelia študentovi, ktorý nezískal hodnotenie v písomnej skúške v stupnici A-E.
Záverečné hodnotenie:
písomná skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
nie je obmedzený počet študentov
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 149
ABCDEFX
33.5635.5722.826.711.340.0
 
Date of last modification: 28.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content