Rybárstvo

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVDCHZv/Ryb HP/09    Short: Ryb HP
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •  
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:  
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Prvou z podmienok pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť študenta na cvičeniach. Následne po získaní zápočtu je to úspešné absolvovanie písomnej skúšky. Ďalšou z podmienok je zvládnutie princípov rybolovných metód a manipulácie s rybami. Taktiež je žiadúce praktické zvládnutie anatomickej pitvy rýb ako aj znalosť aktuálneho Zákona o rybárstve a príslušnej Vyhlášky. Úspešne absolvovaná skúška z predmetu Rybárstvo je uznaná ako skúška, potrebná pre vstup do SRZ v zmysle stanov SRZ.
Learning outcomes
Výsledkom vzdelávania predmetu je zvládnutie princípov športového rybolovu vo voľných vodách a orientácia v anatómii a biológii druhov rýb využívaných k tomuto účelu. Taktiež je nevyhnutné však zorientovať sa v problematike chránených a inváznych druhov rýb. Tomu predchádza tiež zvládnutie základnej systematiky, princípov obhospodarovania a charakteristiky voľných vôd.
Študent je informovaný o spôsoboch a technikách športového rybárstva, právach a povinnostiach vyplývajúcich zo zákona. Taktiež sa oboznámi s princípmi následného prechovávania a spracovania ulovených rýb ale aj ochrany ich zdravia a prirodzenej reprodukcie. Významnou časťou je osvojenie si zákona č.216/2018 Z. z. o rybárstve v znení neskorších predpisov a vyhláška MŽP SR č.381/2018 Z. z.
Brief outline of the course
Stručná osnova predmetu zahŕňa informácie z histórie rybárstva, prehľad lovených druhov rýb v rámci SR a vo svete, ako aj chránených a inváznych druhov rýb. Nevyhnutnou súčasťou predmetu sú základy anatómie, fyziológie a ekológie rýb. Pozornosť je zameraná taktiež na vodné živočíchy iných taxonomických skupín, status ich ochrany a úlohu vo vodnom ekosystéme. Ďalšou témou je rozdelenie voľných vôd, rybie pásma, ako aj migrácie rýb, rozmnožovanie a obhospodarovanie voľných vôd. Následné sú definované jednotlivé povolené i zakázané spôsoby lovu rýb, náradie, návnady, nástrahy, morský rybolov, opatrenia pri otravách, prechovávanie, usmrtenie a spracovanie rýb, zákon č. 216/2018 Z. z., vyhláška MŽP SR č. 381/2018 Z. z..
Course syllabus
1.História rybárstva, význam rybárstva, historické spôsoby lovu rýb
2.Ryby – zaradenie do systému, stručná anatómia a fyziológia
3.Rozmnožovanie, rast, výživa a migrácie rýb
4.Prehľad sladkovodných a morských rýb, ktoré sú predmetom športového rybolovu
5.Vzácne, chránené a invázne druhy rýb
6.Ostatné vodné živočíchy, živočíchy viazané na vodné ekosystémy, vodné rastlinstvo
7.Vodný ekosystém, potravinový reťazec, rozdelenie vôd, rybie pásma
8.Rybárske náradie, návnady, nástrahy
9.Jednotlivé spôsoby lovu rýb (plávaná, položená, prívlač, muška)
10.Techniky lovu rôznych druhov rýb významných pre športový rybolov
11.Prechovávanie, usmrtenie a spracovanie ulovených rýb
12.Hromadné úhyny a otravy rýb – opatrenia, odbery a zasielanie vzoriek vody a rýb na ďalšie vyšetrenia
13.Zákon č.216/2018 Z. z. o rybárstve a vyhláška MŽP SR č. 381/2018 Z. z.
Recommended literature
1. Zákon o rybárstve č. 216/2018 Z. z. , Vyhláška MŽP SR č.381/2018 Z. z.
2. Rybársky poriadok MŽP SR
3. Adamec a kol: Aktuálne problémy a škody v rybárstve, SRZ 2016, 175s.
4. Cifra S. a kol.: Pre rybárov, UV SRZ – SCIENTIA s.r.o. ,Praha, 2008, 168 pp.
5. Stráňai I.: Veľká obrazová encyklopédia rybárstva, CESTY, Praha, 1994, 287pp.
6. Čihař J.: Naše ryby, OTTOVO NAKLADTELSTVÍ, Praha,2003, 184pp.
7. Bailey J.: Rybárstvo, OTTOVO NAKLADATELSTVÍ, Praha, 2008, 144pp.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Biológia
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Prvou z podmienok pre absolvovanie predmetu je aktívna účasť študenta na cvičeniach. Následne po získaní zápočtu je to úspešné absolvovanie písomnej skúšky. Ďalšou z podmienok je zvládnutie princípov rybolovných metód a manipulácie s rybami. Taktiež je žiadúce praktické zvládnutie anatomickej pitvy rýb ako aj znalosť aktuálneho Zákona o rybárstve a príslušnej Vyhlášky. Úspešne absolvovaná skúška z predmetu Rybárstvo je uznaná ako skúška, potrebná pre vstup do SRZ v zmysle stanov SRZ.
Záverečné hodnotenie:
Písomná záverečná skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 50
ABCDEFX
38.024.022.010.06.00.0
 
Date of last modification: 30.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content