Molekulová mikrobiológia v potravinách

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaMBaI/MMvP HP*/09    Short: MMvP HP*
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:      
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Účasť na cvičeniach (3 cvičenia môžu chýbať, 1 je bez náhrady, ďalšie 2 musia byť nahradené v priebehu prvých 3 týždňov po skončení semestra). Na konci semestra je písomná previerka, ktorá je podkladom pre udelenie kreditu. Kredit dostane iba študent, ktorý z písomnej previerky získal minimálne 51%.
Learning outcomes
Úspešným absolvovaním predmetu študent získa informácie o možnostiach využitia metód molekulovej biológie pri laboratórnej diagnostike mikroorganizmov. Študent získa prehľad o tom, akým spôsobom sa na dostupných www stránkach získavajú informácie z oblasti bioinformatiky a ako sa následne tieto informácie spracovávajú podľa voľne dostupných programov. Praktická časť výuky poskytne študentovi možnosť praktického vyskúšania si niektorých z týchto metód využívaných v laboratórnej diagnostike infekčných agensov.
Brief outline of the course
Na jednotlivých prednáškach budú študenti oboznámení s teoretickým podkladom danej témy, ktoré bude následne doplnené o praktickú ukážku. Zámerom tohto predmetu je nielen oboznámiť študentov s najmodernejšími metódami molekulovej mikrobiológie, ale v rámci možností, umožniť im aj prakticky si vyskúšať tieto techniky.
Course syllabus
1. Úvod do molekulovej mikrobiológie (Detekcia mikroorganizmov pomocou serologickej diagnostiky a DNA diagnostiky).
2. Izolácia genomickej DNA. Spektroskopické stanovenie konceentrácie DNA.
3. Princíp a praktické využitie PCR.
4. Princíp a praktické využitie RT-PCR.
5. Princíp epidemiologického porovnania mikroorganizmov (bioinformatika).
6. Genotypizácia. Analýza DNA pomocou RFLP.
7. Genotypizácia. Analýza DNA pomocou DGGE, SSCP.
8. Princíp a praktické využitie sekvenovania.
9. Izolácia proteínov.
10. Analýza proteínových extraktov pomocou PAGE.
11. Hybridizácie (Western blot).
12. Nové metódy detekcie a identifikácie baktérií (magnetická separácia, MALDI)
13. Princíp detekcie GMO v potravinách.
Recommended literature
M. Bhide a kol.: In silico veritas I: Nové trendy vo využívaní bioinformatických analýz v genetike a proteomike. Košice UVLF, 2013
M. Bhide a kol.: In silico veritas II: Bioinformatika v molekulárnej biológii: metódy a protokoly. 2017
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Podmieňujúce predmety: Biológia, Biochémia, Mikrobiológia
Priebežné hodnotenie:
Po ukončení tematického bloku študenti absolvujú kontrolný test z od prednášanej látky a praktických cvičení (celkovo 2 testy).
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Účasť na cvičeniach (3 cvičenia môžu chýbať, 1 je bez náhrady, ďalšie 2 musia byť nahradené v priebehu prvých 3 týždňov po skončení semestra). Na konci semestra je písomná previerka, ktorá je podkladom pre udelenie kreditu. Kredit dostane iba študent, ktorý z písomnej previerky získal minimálne 51%.
Záverečné hodnotenie:
Záverečné hodnotenie je zložené z písomného testu z praktickej a teoretickej časti. Do záverečného hodnotenia sa započítava aj výsledok kreditného test.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Predmet nemôžu absolvovať tehotné študentky.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 99
ABCDEFX
37.3719.1924.2415.154.040.0
 
Date of last modification: 26.06.2017
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content