Jazyk anglický

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVP/J-A2 HP/10    Short: J-A2 HP
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie písomných testov
Learning outcomes
Po úspešnom ukončení semestra študent vie popísať telové tekutiny: krv, lymfu. Vie popísať zloženie krvi, krvné skupiny, čo je Rh faktor, transfúzia krvi a vie popísať darcovstvo aj podmienky darcovstva. Študent pozná poruchy krvi, ochorenia krvi, krvné skupiny. Študent vie popísať respiračný systém, jeho funkcie, horný a dolný dýchací trakt a ich časti. Pozná centrálny a periférny nervový systém a ich funkcie. Vie, čo sú neuróny, neurotransmitery a podporné bunky. Vie popísať srdcovocievny systém, zloženie srdca, telový a pľúcny krvný obeh. Má znalosti o baktériách a vírusoch. Ovláda terminológiu používanú pri popise štruktúr tela a ich vzájomné pozície.
Brief outline of the course
Anatomical Body Planes. Haematopoetic System. Cardiovascular System. Blood types. Respiratory System. Nervous System. Central Nervous System and Peripheral Nervous System. Bacteria and Viruses. Comparison of Bacteria and Viruses.
Course syllabus
Directional and Positional Terms - hypothetical planes used to transect the human or animal body.
Anatomic positions - Terms to describe Direction and Surface. The Heart-its composition, layers of the heart. Circulatory system -systemic and pulmonary circulation, A-V valves and semilunar valves. Examples of Animal circulatory systems, types of blood vessels, Heart disorders. Haematopoetic system- Composition of blood , types of blood cells, blood types. Blood donation
and transfusion. Respiratory system -Upper and Lower Respiratory tract, Breathing. Bacteria - size, types, occurence, multiplication. Viruses- size, types, occurence, multiplication . Nervous system CNS, PNS - brain ,cerebrum, spinal cord, neurotransmitters, supporting cells, grey matter, white matter. Central Nervous system. Peripheral nervous system.
Recommended literature
Gréserová, G.: Angličtina pre študentov UVL
Džuganová, Božena, Jurečková, Anna, Polačková Gabriela: Textbook of Medical English, UK Bratislava, 1996
Aspinall, V. and Capello, M.: Introduction to Veterinary Anatomy and Physiology Textbook, third edition, Elsevier, London, 2015
Cochran, Ph., E.: Veterinary Anatomy and Physiology, Clinical Laboratory Manual, second edition, Delmar, Cengage Learning, NewYork USA, 2011
Colville, Thomas and Oien, Sharon A.: Clinical Veterinary Language, Elsevier, St.Louis, Missouri, 2014
Murphy , Raymond: English Grammar in Use, Cambridge University Press, 2009
Redman, Stuart : English Vocabulary in Use, Cambridge University Press, 2000
aktuálna časopisecká literatúra
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
úspešné zvládnutie obsahu prvého semestra štúdia Jazyka anglického a udelenie zápočtu za 1. semester
Priebežné hodnotenie:
priebežné testy
Podmienky na absolvovanie predmetu:
aktívna účasť na cvičeniach, príprava na hodiny, zvládnutie písomných testov
Záverečné hodnotenie:
zápočtový test
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 378
ABCDEFX
2.6597.35
 
Date of last modification: 24.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content