Základy ekológie

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaŽPVLE/ZkEk HP/10    Short: ZkEk HP
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Rozhodujúcou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna 100 %-ná účasť na cvičeniach. Študentovi môžu chýbať maximálne tri cvičenia za semester, z toho jedno môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Forma náhrady je spravidla vypracovanie seminárnej práce formou literárneho prehľadu z danej vymeškanej oblasti. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Študent absolvovaním predmetu získava základné vedomosti z ekológie a environmentalisky, súvisiace s výkonom profesie.
Brief outline of the course
Základy environmentálnej výchovy a jej význam. Základné ekologické faktory prostredia a ich charakteristika. Vplyv priemyselnej a potravinárskej výroby na kvalitu ekosystému. Charakteristika abiotického prostredia a biocenózy. Predácia, predátori, parazitizmus a vzájomné vzťahy. Charakteristika vzdušného prostredia z pohľadu ekológie. Charakteristika vodného prostredia z pohľadu ekológie. Charakteristika pôdneho prostredia z pohľadu ekológie. Spôsoby ničenia škodcov a ich hodnotenie z pohľadu ekológie. Základné typy potravových reťazcov a potravné pyramídy. Starostlivosť o životné prostredie a environmentálna výchova. Odovzdávanie seminárnych prác a zápočet.
Course syllabus
Úvod do problematiky, základy environmentálnej výchovy, vymedzenie základných pojmov.
Vzťahy medzi organizmom a prostredím. Podnety a zdroje prostredia a ich vplyv na rastlinnú a živočíšnu ríšu. Atmosféra, hydrosféra, pedosféra.
Charakteristika ekosystémov, lesný, lúčny a poľný ekosystém, vodný ekosystém, biomy.
Teória a prax environmentálnej výchovy. Metódy tvorivého riešenia problémov v environmentálnej výchove.
Interakcia prostredia, vnútrodruhová a medzidruhová konkurencia. Predácia a predátori.
Parazitizmus a choroba. Rozmanitosť parazitov, polymorfizmus a genetická zmena u parazitov a ich hostiteľov
Populácia – hustota, veková štruktúra, rast, potenciál, rozptyl a populačná dynamika.
Mutalizmus z pohľadu ekológie.
Praktická regulácia početnosti, ničenie škodcov, používané metódy a ich hodnotenie z ekologického pohľadu.
Poľnohospodárska produkcia a ekologické poľnohospodárstvo.
Potravinový reťazec, potravinová sieť. Podstata a typy potravinových reťazcov.
Ochrana prírody. Zákon o ochrane prírody, národné parky, chránené územia, medzinárodná legislatíva (CITES, Červená kniha ohrozených druhov)
Prostredie človeka, jeho spoločenský význam a hodnota a jeho vplyv na zdravie ľudí.
Recommended literature
1. Miňo, Igor et al. Základy ekológie a aplikovaná ekológia pre študentov UVLF v Košiciach: Učebný text pre študijné programy VVL, HP, BKaP, CanHip a Farmácia
2. Townsend, Begon, Harper; Základy ekológie, Univerzita Palackého Olomouc, 2010
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Rozhodujúcou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna 100 %-ná účasť na cvičeniach. Študentovi môžu chýbať maximálne tri cvičenia za semester, z toho jedno môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Forma náhrady je spravidla vypracovanie seminárnej práce formou literárneho prehľadu z danej vymeškanej oblasti. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Záverečné hodnotenie:
skúška
A B C D E FX
91-100% 81-90% 71-80% 61-70% 51-60% 50% a menej
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 1376
ABCDEFX
35.129.2224.427.633.270.36
 
Date of last modification: 22.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content