Potravinárska mykológia a mykotoxikológia

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PMyaMy HP/11    Short: PMyaMy HP
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:    
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania max. 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. V prípade nedostatkov a nepresnosti bude protokol študentovi vrátený na prepracovanie. Uznanie cvičenia a odovzdanie všetkých protokol bude podmienkou na udelenie zápočtu. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A – E. Tento predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Learning outcomes
Študent po absolvovaní tohto predmetu získa vedomosti o pozitívnych a negatívnych účinkoch mikroskopických húb vyskytujúcich sa v potravinách, o metodických postupoch izolácie a identifikácie mikroskopických vláknitých húb, o faktoroch ovplyvňujúcich rast mikromycét v potravinách, o mykotoxínoch, o faktoroch ovplyvňujúcich produkciu mykotoxínov a rizikách výskytu mykotoxínov v potravinách. Cieľom predmetu je, aby študent získal vedomosti na základe ktorých, by v praxi vedel zhodnotiť mieru rizika mykologickej kontaminácie potravín.
Brief outline of the course
Morfológia, mechanizmu rozmnožovania a faktory ovplyvňujúce rast mikroskopických vláknitých húb.
Všeobecnej charakteristike rodov mikroskopických vláknitých húb významných v potravinárstve.
Mechanizmu rozmnožovania a všeobecná charakteristika rodov kvasiniek významných v potravinárstve.
Mykotoxíny a faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov.
Výskyt mykotoxínov v potravinách a ich legislatívne ošetrenie.
Course syllabus
Prednášky:
1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov, pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb.
2. Cytológia, morfológia a výživa mikroskopických húb.
3. Pohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb.
4. Nepohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb.
5. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb v potravinách.
6. Potravinársky najvýznamnejšie druhy mikroskopických vláknitých húb.
7. Kvasinky, všeobecná charakteristika a ich význam v potravinárstve.
8. Rozmnožovanie kvasiniek.
9. Vysvetlenie pojmov a klasifikácia mykotoxínov.
10. Faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov v potravinách a krmivách.
11. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie I.
12. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie II.
13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia, ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi.
Cvičenia:
1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu. Kvantitatívne a kvalitatívne metódy stanovenia mikroskopických vláknitých hub.
2. Metódy identifikácie mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (kultivačné médiá a činidlá používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét, určovanie makroskopických znakov).
3. Metódy identifikácie mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov).
4. Odber vzoriek z potravinárskych prevádzok a ich vyšetrenie za účelom stanovenia mikromycét.
5. Identifikácia zástupcov radu Mucorales.
6. Identifikácia zástupcov rodu Penicillium.
7. Identifikácia zástupcov rodu Fusarium.
8. Identifikácia zástupcov rodu Aspergillus a Alternaria.
9. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov mikroskopických vláknitých húb.
10. Metódy odberu vzoriek na úradnú kontrolu prítomnosti mykotoxínov v potravinách.
11. Analytické metódy stanovenia mykotoxínov (HPLC, TLC a ELISA metóda).
12. Kvantitatívne a kvalitatívne stanovenie kvasiniek.
13. Vyhodnotenie odovzdaných protokolov a udelenie zápočtu.
Recommended literature
Laciaková, A., a kol.: Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, str.298. ISBN 978-80-8077-252-9
Tančinová, D., a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Klúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb, Nitra, 2012, str.286, ISBN 978-80-552-0753-7
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Odovzdané a uznané protokoly z jednotlivých praktických cvičení.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je 100 % aktívna účasť na cvičeniach, s možnosťou vynechania max. 3 cvičení za semester, z toho jedno cvičenie môže študent vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim do 13. týždňa semestra. Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. V prípade nedostatkov a nepresnosti bude protokol študentovi vrátený na prepracovanie. Uznanie cvičenia a odovzdanie všetkých protokol bude podmienkou na udelenie zápočtu. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A – E. Tento predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Záverečné hodnotenie:
Študentovi, ktorému sa uznali všetky protokoly a nahradil si chýbajúce cvičenia, bude udelený zápočet. Po udelení zápočtu môže absolvovať skúšku. Skúška je písomná - formou testu. Výsledná známka sa klasifikuje podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: 91 - 100 % výborne A 81 - 90 % veľmi dobre B 71 - 80 % dobre C 61 - 70 % uspokojivo D 51 - 60 % dostatočne E 50 % a menej nedostatočne FX.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 51
ABCDEFX
60.7823.533.929.81.960.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content