Ochrana zdravia zvierat používaných v biomedicínskom výskume v zmysle platnej legislatívy EÚ

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaEaP/OchrZdEÚ HP/12    Short: OchrZdEÚ HP
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:            
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkami pre absolvovanie predmetu sú: 100 % účasť na cvičeniach (1 môže byť ospravedlnené s lekárskym potvrdením), protokol experimentálneho dizajnu, zápočet, skúška (hodnotenie v súlade súlade s čl. 20 Študijného poriadku UVLF).
Learning outcomes
Absolvent predmetu bude zorientovaný v platnej legislatíve o ochrane zvierat používaných na vedecké a vzdelávacie účely, manažmente zdravia a welfare pokusných zvierat a ich aplikácii v praxi.
Brief outline of the course
Etika a bioetika
Legislativa EÚ v oblasti ochrany zvierat používaných na vedecké účely
Zvieracie modely, voľba modelov
Požiadavky na humánnne vykonávanie pokusov
Course syllabus
1. týždeň: P: História využívania zvierat v biologických experimentoch, etika a bioetika. C: Úloha orgánov na ochranu zvierat.
2. týždeň: P: Prevádzka experimentálneho zariadenia na chov a experimenty na zvieratách, organizácia chovu, zásady kŕmenia a zootechniky. C: Evidencia a označovanie zvierat v chovných zariadeniach
3. týždeň: P: Legislatívne aspekty realizácie klinických experimentov. C: Praktická aplikácia právnych noriem upravujúcich použitie zvierat na výskumné a vzdelávacie účely.
4. týždeň: P: Atribúty žiadosti o schvaľovanie experimentálneho zariadenia, Atribúty žiadosti o schválenie klinického experimentu. C: Dohľad nad vykonávaním klinických experimentov. Dokumentácia v súvislosti s vykonávaním experimentu.
5. týždeň: P: Zvieracie modely, druhovo špecifická biológia. Kritériá pre voľbu modelov, zásady pre navrhovanie a vykonávanie postupov. C: Iné druhy zvierat používané v biomedicínskom výskume.
6. týždeň: P, C: Anatómia a fyziologické zvláštnosti a uplatnenie malých cicavcov (hlodavce, králik, morča) v klinických experimentoch.
7. týždeň: P, C: Anatómia a fyziologické zvláštnosti a uplatnenie hydiny v klinických experimentoch.
8. týždeň: P: Metodológia biomedicínskeho výskumu. C: Faktory ovplyvňujúce kvalitu vedeckých výstupov a ich ovplyvňovanie..
9. týždeň: P: Požiadavka 3R - nahradenie, obmedzenie, zjemnenie. C: Humánne ukončenie pokusu.
10. týždeň: P: Najbežnejšie choroby laboratórnych zvierat. C: Hodnotenie welfare. Prevencia a kontrola zdravia laboratórnych zvierat.
11. týždeň: P: Hodnotenie krutosti postupov vykonávaných na zvieratách. Anestézia, analgézia. C: Eutanázia. Stanovenie bodu humánneho ukončenia.
12. týždeň: P + C: Exkurzia do chovného a pokusného zariadenia, aplikácia získaných poznatkov na mieste, riešenie problémových úloh.
13. týždeň: P: Zápočtový test. C: Náhrada cvičení.
Recommended literature
Zákon číslo 39/2007 o veterinárnej starostlivosti
Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2010/63/EÚ o ochrane zvierat používaných na vedecké účely
Nariadenie vlády SR č. 377/2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat používaných na vedecké účely, alebo vzdelávacie účely a následné legislatívne normy vzťahujúce sa k tomuto nariadeniu
Guide for the Care and Use of Laboratory Animals, Institute of Laboratory Animal Resources, National Academy Press, Washington, D.C., 1996
Laboratory Animal Medicine (Second Edition), J.G.Fox, L.C.Anderson, F.M.Loew and F.W.Quimby (Eds.), Elsevier Inc. 2002, ISBN 978-0-12-263951-7
Texty prednášok a cvičení - k dispozícii
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
mikrobiológia, výživa a dietetika, hygiena chovu a welfare, patologická fyziológia
Priebežné hodnotenie:
Priebežné hodnotenie sa uskutočňuje formou zápočtového testu v 13. týždni semestra
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkami pre absolvovanie predmetu sú: 100 % účasť na cvičeniach (1 môže byť ospravedlnené s lekárskym potvrdením), protokol experimentálneho dizajnu, zápočet, skúška (hodnotenie v súlade súlade s čl. 20 Študijného poriadku UVLF).
Záverečné hodnotenie:
zápočet + skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
Predmet sa poskytuje, ak sa zapíše najmenej 5 študentov (spolu z VVL a HP).
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 28
ABCDEFX
75.03.5717.863.570.00.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content