Choroby prežúvavcov

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/PŠS ChrPž3 HP*/12    Short: PŠS ChrPž3 HP*
  •  Profile course
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 4 / Practice: 4
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 4 / 4   -   Per study period: 52 / 52 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONTENTS OF THE STATE EXAM
Formou prednášok a praktických cvičení umožniť študentom nadobudnúť schopnosť diagnostikovať, liečiť a predchádzať najdôležitejším chorobám prežúvavcov. Významnou zložkou predmetu je aj výučba gynekologických, andrologických, aplikačných a chirurgických postupov v prípade niektorých ochorení reprodukčného traktu prežúvavcov, mliečnej žľazy a kože, tak aby študent po absolvovaní tohto predmetu sa dokázal správne orientovať pri návrhoch postupu riešenia príslušného chorobného stavu v terénnej praxi.
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe.
Learning outcomes
Študenti po ukončení predmetu sú pripravení diagnostikovať, liečiť a vykonávať prevenciu chorôb prežúvavcov zo všetkých aspektov.
Brief outline of the course
1) Choroby tráviaceho traktu prežúvavcov
2) Choroby respiračného traktu prežúvavcov
3) Choroby reprodukčných orgánov prežúvavcov
4) Choroby pohybového aparátu prežúvavcov
5) Choroby mliečnej žľazy
6) Choroby kože
7) Choroby kardiovaskulárneho systému
8) Choroby nervového systému
9) Produkčné a metabolické poruchy
10) Polysystémové infekcie prežúvavcov
Course syllabus
1) Choroby močového aparátu
2) Poruchy minerálneho metabolizmu
3) Produkčné choroby dojníc
4) Choroby reprodukčných orgánov samcov 1
5) Choroby reprodukčných orgánov samcov 2
6) Patológia pohlavného cyklu samíc prežúvavcov 3
7) Poruchy stopových prvkov
8) Intoxikácie
9) Polysystémové infekcie prežúvavcov 1
10) Polysystémové infekcie prežúvavcov 2
11) Polysystémové infekcie prežúvavcov 3
12) Polysystémové infekcie prežúvavcov 4
13) Polysystémové infekcie prežúvavcov 4
Recommended literature
Kováč, G. a kol. (2001): Choroby hovädzieho dobytka. M&M, Prešov, Slovakia, 859.
Šutta, J. a kol. (1986): Veterinárna chirurgia. Príroda, 708.
Kačmárik, Juraj a kol.: Praktické cvičenia z veterinárskeho pôrodníctva a gynekológie I. časť. 1. vyd. Košice : Univerzita veterinárskeho lekárstva, 2006. elektronická verzia. ISBN 80-8077-024-7.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Klinická diagnostika, Parazitológia, Všeobecná chirurgia a anestéziológia, Epizootológia
Priebežné hodnotenie:
Na konci semestra študenti absolvujú preverenie praktických zručností na cvičení
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe.
Záverečné hodnotenie:
štátna skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Predmet môžu študenti navštevovať až po poučení o zásadách bezpečnosti pri práci s veľkými hospodárskymi zvieratami.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 184
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content