Hygiena a technológia mäsa

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PŠS HaTM1 HP/20    Short: PŠS HaTM1 HP
  •  Profile course
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •   Lectures: 2 / Practice: 3
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 3   -   Per study period: 26 / 39 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:   
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na
praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na udelenie zápočtu študent musí absolvovať test s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Learning outcomes
Študent získa poznatky o vplyvoch na kvalitu mäsa jatočných zvierat, zvládne charakteristiku jednotlivých druhov mäsa a jeho zloženie, postmortálny priebeh zrenia mäsa s možnými anomáliami.
Oboznámi sa s možnosťami delenia mäsa, podmienkami chladiarenského a mraziarenského skladovania. Oboznámi sa s možnosťami spracovania živočíšnych tukov z jatočných zvierat a možnosti konzervárenského spracovania.
Brief outline of the course
Poskytnúťšpecifické vedomosti o mäse jatočných zvierat, zložení, kvalite (praktickou analýzou) a zabezpečenia zdravotnej bezchybnosti výrobného a výsekového mäsa, jeho delenia s praktickou ukážkou alebo praktickým výkonom, oboznámiť s technológiou spracovania mäsa
Course syllabus
Zákon NR SR č. 152/1995 Z. z. o potravinách
Potravinový kódex Slovenskej republiky
Klasifikácia jatočných zvierat
Definícia mäsa, zloženie a vlastnosti mäsa
Vyhláška MPaRV SR č. 423/2012 mäso jatočných zvierat
Nariadenie EP a R č. 853/2004/ES špecifické hygienické predpisy
Intravitálne vplyvy na kvalitu mäsa
Postmortálne zmeny v mäsa a kvalitatívne odchýlky
Chladenie, zmrazenie a rozmrazovanie mäsa
Technológia solenia mäsa a väznosť mäsa
Tuky jatočných zvierat a technológia spracovania
Mäsové konzervy a polokonzervy
Recommended literature
Turek, P. a kol.: Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov. UVLF v Košiciach. 2016: 336 s.
Kameník, J. a kol.: Maso jako potravina. Produkce, složení a vlastnosti masa. VFU Brno a časopis MASO. 2014: 327 s.
L.Steinhauser a kol.,: Produkce masa. Vydavatelství Last, 2000.
Zákon NR SR č.39/2007 o veterinárnej starostlivosti v znení neskorších predpisov.
Zákon NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov
Vyhláška MPaRV č. 423/2012 Z. z. o mäse jatočných zvierat;
Nariadenia EP a R č. 852/2004, 853/2004
Vyhláška MPaRV SR č. 83/2016 Z. z. o mäsových výrobkoch.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Pre zvládnutie predmetu je potrebná znalosť z anatómie, chémie potravín, biochémie, zootechniky, výživy a dietetiky zvierat, senzorickej analýzy potravín, potravinárskej mikrobiológie a alimentárnych chorôb
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnou podmienkou pre úspešné absolvovanie predmetu je aktívna a 100%-ná účasť na
praktických cvičeniach v súlade so študijným poriadkom UVLF v Košiciach. Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, z toho jedno cvičenie môže vynechať bez náhrady, ostatné si musí nahradiť, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra Na udelenie zápočtu študent musí absolvovať test s minimálnou úspešnosťou 51 %.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet z predmetu sa udeľuje po splnení nasledovných kritérií:
50 % účasť na prednáškach; 100 % účasť na praktických cvičeniach;
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 29.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content