Form, course-load and method od study: | |
Form of study: | Cvičenie |
Course-load: | Per week: 2 - Per study period: 26 (recommended, in hours) |
Method of study: | prezenčná |
Prerequisites a following | |
Žiadne | |
Teachers | |
Lecturer: | |
Instructor: | |
Guarantor: | |
CONTENTS OF THE STATE EXAM | |
Formou praktických cvičení a konzultácií umožniť študentom nadobudnúť schopnosť analyzovať chovateľské a zdravotné parametre farmových zvierat, odhaliť kľúčové problémy a navrhnúť opatrenia na ich účinné a ekonomické odstránenie. | |
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE | |
Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe. | |
Learning outcomes | |
Študenti po ukončení predmetu sú pripravení analyzovať farmové údaje o stáde a navrhovať opatrenia na zlepšenie zdravotného stavu stáda a jeho úžitkovosti. |
|
Brief outline of the course | |
1) Význam manažmentu zdravia stáda 2) Manažment plodnosti stáda 3) Manažment mastitíd 4) Vyhodnotenie úžitkovosti a manažment výživy 5) Manažment zdravia pohybového aparátu 6) Manažment zoohygieny a welfare 7) Manažment parazitárnych a infekčných ochorení 8) Produkčné choroby zvierat |
|
Course syllabus | |
1) Charakteristika poslania manažmentu zdravia hovädzieho dobytka a jeho postavenie v špecializácií veterinárnych lekárov. 2) Vypracovanie programu manažmentu pre konkrétne pomery chovu. 3) Manažment plodnosti stáda. 4) Manažment dojenia a zdravia mliečnej žľazy. 5) Vyhodnotenie úžitkovosti a manažment výživy. 6) Manažment zdravia pohybového aparátu. 7) Manažment zdravia teliat a mladého hovädzieho dobytoka. 8) Vyhodnotenie údajov o infekčných ochoreniach, parazitózach, otravách a iných ochoreniach. 9) Manažment zoohygieny a welfare. 10) Aplikácia metabolického profilového testu. 11) Manažment zdravia počas odchovu plemenných zvierat. 12) Produkčné choroby hovädzieho dobytka (príčiny a ekonomický význam). 13) Produkčné choroby hovädzieho dobytka (terapia a prevencia). |
|
Recommended literature | |
Andrews, A. H.: The health of dairy cattle, Blackwell Science Ltd., Oxford, 2000, 359. De Kruif, A., Mansfeld, R., Hoedemaker, M.: Tierärztliche Bestandsbetreuung beim Rind, Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 1998, 299. Kováč, G. a kol. (2001): Choroby hovädzieho dobytka. M&M, Prešov, Slovakia, 859. |
|
Conditions for completion of course | |
Obsahová prerekvizita: Klinická diagnostika, Výživa a kŕmenie zvierat; Hygiena chovu zvierat, Epizootológia Priebežné hodnotenie: Na konci semestra študenti absolvujú zápočtový test. Podmienky na absolvovanie predmetu: Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe. Záverečné hodnotenie: Zápočet
| |
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE | |
slovak | |
NOTES | |
Predmet môžu študenti navštevovať až po poučení o zásadách bezpečnosti pri práci s veľkými hospodárskymi zvieratami. |
Evaluation of the course | |||||
Total number of evaluated students: 26 | |||||
A | B | C | D | E | FX |
0.0 | 100.0 | ||||
Date of last modification: 22.04.2020 | |||||
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD. |