Manažment zdravia stáda

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/MžZS HP/20    Short: MžZS HP
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week: 2   -   Per study period: 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONTENTS OF THE STATE EXAM
Formou praktických cvičení a konzultácií umožniť študentom nadobudnúť schopnosť analyzovať chovateľské a zdravotné parametre farmových zvierat, odhaliť kľúčové problémy a navrhnúť opatrenia na ich účinné a ekonomické odstránenie.
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe.
Learning outcomes
Študenti po ukončení predmetu sú pripravení analyzovať farmové údaje o stáde a navrhovať opatrenia na zlepšenie zdravotného stavu stáda a jeho úžitkovosti.
Brief outline of the course
1) Význam manažmentu zdravia stáda
2) Manažment plodnosti stáda
3) Manažment mastitíd
4) Vyhodnotenie úžitkovosti a manažment výživy
5) Manažment zdravia pohybového aparátu
6) Manažment zoohygieny a welfare
7) Manažment parazitárnych a infekčných ochorení
8) Produkčné choroby zvierat
Course syllabus
1) Charakteristika poslania manažmentu zdravia hovädzieho dobytka a jeho postavenie v špecializácií veterinárnych lekárov.
2) Vypracovanie programu manažmentu pre konkrétne pomery chovu.
3) Manažment plodnosti stáda.
4) Manažment dojenia a zdravia mliečnej žľazy.
5) Vyhodnotenie úžitkovosti a manažment výživy.
6) Manažment zdravia pohybového aparátu.
7) Manažment zdravia teliat a mladého hovädzieho dobytoka.
8) Vyhodnotenie údajov o infekčných ochoreniach, parazitózach, otravách a iných ochoreniach.
9) Manažment zoohygieny a welfare.
10) Aplikácia metabolického profilového testu.
11) Manažment zdravia počas odchovu plemenných zvierat.
12) Produkčné choroby hovädzieho dobytka (príčiny a ekonomický význam).
13) Produkčné choroby hovädzieho dobytka (terapia a prevencia).
Recommended literature
Andrews, A. H.: The health of dairy cattle, Blackwell Science Ltd., Oxford, 2000, 359.
De Kruif, A., Mansfeld, R., Hoedemaker, M.: Tierärztliche Bestandsbetreuung beim Rind, Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart, 1998, 299.
Kováč, G. a kol. (2001): Choroby hovädzieho dobytka. M&M, Prešov, Slovakia, 859.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Klinická diagnostika, Výživa a kŕmenie zvierat; Hygiena chovu zvierat, Epizootológia
Priebežné hodnotenie:
Na konci semestra študenti absolvujú zápočtový test.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou absolvovania predmetu je úspešné zvládnutie zápočtového testu a účasť na praktickej výučbe.
Záverečné hodnotenie:
Zápočet
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Predmet môžu študenti navštevovať až po poučení o zásadách bezpečnosti pri práci s veľkými hospodárskymi zvieratami.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 22.04.2020
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content