Klinická prax - Klinika prežúvavcov

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/KlPrax Pž2 HP*/20    Short: KlPrax Pž2 HP*
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  • Semester:
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week:    -   Per study period: 30s (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Absolvovanie predpísaného počtu hodín klinickej praxe
Learning outcomes
Zvládnutie základných diagnostických metód, odber a analýza biologických materiálov v klinickom laboratóriu, interpretácia výsledkov vyšetrení potrebných na spresnenie diagnózy, určenie diagnózy, sledovanie priebehu ochorenia. Zvládnutie základných terapeutických zákrokov (enterálne a parenterálne podávanie liečiv, infúzna terapia, vykonávanie rehydratačnej terapie a lokálne ošetrovanie pacientov)
Brief outline of the course
Samostatné evidovanie klinických záznamov (evidencia dekurz, záznam v systéme)
Samostatné klinické vyšetrovanie pacienta (sledovanie triasových hodnôt dvakrát denne, priebehu vývoja zdravotného stavu pacientov)
Vykonanie odberu biologického materiálu od pacientov a následná analýza
Laboratórne spracovanie vzoriek od pacientov
Stanovenie diagnózy a prognózy pacienta
Vykonávanie požadovaných terapeutických zákrokov (enterálne a parenterálne podávanie liečiv, infúzna terapia, vykonávanie rehydratačnej terapie a lokálne ošetrovanie pacientov)
Asistencia pri náročnejších terapeutických zákrokoch, mobilná klinika
Course syllabus
10 hodín - oboznámenie sa so zásadami správneho odberu biologického materiálu (krv, krvné sérum, moč, mlieko, trus, bachorový obsah) a odber biologického materiálu pre laboratórne analýzy. 10 hodín - oboznámenie sa s metodikami používanými pri analýze vnútorného prostredia a spracovanie a príprava biologického materiálu pre laboratórne analýzy. 10 hodín - vykonávanie jednoduchých laboratórnych analýz biologického materiálu, práca v biochemickom laboratóriu, AAS laboratóriu a hematologickom laboratóriu a posúdenie výsledkov laboratórnych analýz.
Recommended literature
Slanina, Lehocký a kol.: Veterinárna klinická diagnostika vnútorných chorôb, Bratislava, Príroda 1993.
Hisira Vladimír, Mudroň Pavol,Nagy Oskar, Pauliková Iveta, Kadaši Marián, Klien Róbert, Mekková Simona: Klinická propedeutika pre ŠP Hygiena potravín. 1. vyd. Košice :UVLF, 2020. ISBN 978-80-8077-683-1, 225 s.
Kováč, G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka. M&M vydavateľstvo, Prešov, 2001: 874 s. Vrzgula, L., Sokol, J. : Hodnoty metabolických profilových testov u domácich zvierat a ich interpretácia. 1987, IVVVL Košice
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Denne v rámci vizity na klinike
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie predpísaného počtu hodín klinickej praxe
Záverečné hodnotenie:
zápočet
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 26
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 25.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content