Potravinárska mykológia a mykotoxikológia

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/PMyaMy HP/11    Short: PMyaMy HP
  •  Credits: 3
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 1 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 1 / 2   -   Per study period: 13 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:    
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je aktívna účasť. Študent môže vynechať tri cvičenia za semester, pričom nie je povinný svoju neúčasť dokladovať. V prípade, že študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. V prípade, že študent vynechá dve alebo tri cvičenia, je povinný si nahradiť všetky chýbajúce cvičenia, vrátane prvého, v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim. Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. Uznanie cvičenia a odovzdanie všetkých protokol bude podmienkou na udelenie zápočtu. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať ústnu skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A – E. Tento predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Learning outcomes
Študent po absolvovaní tohto predmetu získa vedomosti o pozitívnych a negatívnych účinkoch mikroskopických húb vyskytujúcich sa v potravinách, o metodických postupoch izolácie a identifikácie mikroskopických vláknitých húb, o faktoroch ovplyvňujúcich rast mikromycét v potravinách, o mykotoxínoch, o faktoroch ovplyvňujúcich produkciu mykotoxínov a rizikách výskytu mykotoxínov v potravinách. Cieľom predmetu je, aby študent získal vedomosti na základe ktorých, by v praxi vedel zhodnotiť mieru rizika mykologickej kontaminácie potravín.
Brief outline of the course
Morfológia, mechanizmu rozmnožovania a faktory ovplyvňujúce rast mikroskopických vláknitých húb.
Všeobecnej charakteristike rodov mikroskopických vláknitých húb významných v potravinárstve.
Mechanizmu rozmnožovania a všeobecná charakteristika rodov kvasiniek významných v potravinárstve.
Mykotoxíny a faktory ovplyvňujúce produkciu mykotoxínov.
Výskyt mykotoxínov v potravinách a ich legislatívne ošetrenie.
Course syllabus
Prednášky
1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov, pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb.
2. Cytológia a morfológia a mikroskopických húb.
3. Rast a výživa mikroskopických húb.
4. Pohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb.
5. Nepohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb.
6. Rozmnožovanie kvasiniek.
7. Kvasinky, všeobecná charakteristika a ich význam v potravinárstve.
8. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb a produkciu mykotoxínov v potravinách a krmivách.
9. Potravinársky najvýznamnejšie druhy mikroskopických vláknitých húb.
10. Mykotoxíny a ich klasifikácia.
11. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie I.
12. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie II.
13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia, ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi.
Cvičenia
1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu. Kvantitatívne a kvalitatívne metódy stanovenia mikroskopických vláknitých hub.
2. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (kultivačné médiá a činidlá používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét, určovanie makroskopických znakov).
3. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov).
4. Identifikácie zástupcov rodu Penicillium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
5. Identifikácie zástupcov rodu Fusarium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
6. Identifikácie zástupcov rodu Aspergillus a Alternaria na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
7. Identifikácia zástupcov rodu Cladosporium na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
8. Identifikácia zástupcov radu Mucorales na základe makroskopických a mikroskopických znakov.
9. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov mikroskopických vláknitých húb.
10. Metódy odberu vzoriek na úradnú kontrolu prítomnosti mykotoxínov v potravinách.
11. Fyzikálno-chemické metódy stanovenia mykotoxínov a stanovenie vybraných druhov mykotoxínov TLC metódou.
12. Imunologické metódy stanovenia mykotoxínov a stanovenie vybraných druhov mykotoxínov ELISA metódou.
13. Vyhodnotenie odovzdaných protokolov a udelenie zápočtu.
Recommended literature
Laciaková, A., a kol.: Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách, Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, str.298. ISBN 978-80-8077-252-9
Tančinová, D., a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Klúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb, Nitra, 2012, str.286, ISBN 978-80-552-0753-7
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. Uznanie cvičenia a odovzdanie všetkých protokol bude podmienkou na udelenie zápočtu.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Základnými podmienkami absolvovania predmetu je aktívna účasť. Študent môže vynechať tri cvičenia za semester, pričom nie je povinný svoju neúčasť dokladovať. V prípade, že študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. V prípade, že študent vynechá dve alebo tri cvičenia, je povinný si nahradiť všetky chýbajúce cvičenia, vrátane prvého, v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Študent si chýbajúce cvičenia doštuduje a odkonzultuje po dohode s vyučujúcim. Študent po každom praktickom cvičení vypracuje a odovzdá protokol z praktického cvičenia. Správnosť výsledkov hodnotí vyučujúci. Uznanie cvičenia a odovzdanie všetkých protokol bude podmienkou na udelenie zápočtu. Po udelení zápočtu môže študent absolvovať ústnu skúšku. Vedomosti študenta sa ohodnotia výslednou známkou podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: A – E. Tento predmet nesmú absolvovať gravidné študentky.
Záverečné hodnotenie:
Študentovi, ktorému sa uznali všetky protokoly a nahradil si chýbajúce cvičenia, bude udelený zápočet. Po udelení zápočtu môže absolvovať skúšku. Skúška je písomná - formou testu (Moodle). Výsledná známka sa klasifikuje podľa klasifikačnej stupnice pre kreditový systém štúdia: 91 - 100 % výborne A, 81 - 90 % veľmi dobre B, 71 - 80 % dobre C, 61 - 70 % uspokojivo D, 51 - 60 % dostatočne E, 50 % a menej nedostatočne FX.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 58
ABCDEFX
60.3424.145.178.621.720.0
 
Date of last modification: 19.09.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content