Prednášky 1. Mykológia náuka o hubách, vysvetlenie základných pojmov, pozitívny a negatívny význam mikroskopických vláknitých húb. 2. Cytológia a morfológia a mikroskopických húb. 3. Rast a výživa mikroskopických húb. 4. Pohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb. 5. Nepohlavne rozmnožovanie mikroskopických vláknitých húb. 6. Rozmnožovanie kvasiniek. 7. Kvasinky, všeobecná charakteristika a ich význam v potravinárstve. 8. Faktory ovplyvňujúce rast a rozmnožovanie mikroskopických húb a produkciu mykotoxínov v potravinách a krmivách. 9. Potravinársky najvýznamnejšie druhy mikroskopických vláknitých húb. 10. Mykotoxíny a ich klasifikácia. 11. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie I. 12. Výskyt mykotoxínov v potravinách a krmivách a ich legislatívne ošetrenie II. 13. Eliminácia mikroskopických vláknitých húb v potravinárskych zariadenia, ochrana potravín pred mikroskopickými hubami a mykotoxínmi. Cvičenia 1. Úvod do predmetu mykológia. Zásady bezpečnosti a hygieny práce v mykologickom laboratóriu. Kvantitatívne a kvalitatívne metódy stanovenia mikroskopických vláknitých hub. 2. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe makroskopických znakov (kultivačné médiá a činidlá používané na izoláciu a identifikáciu mikromycét, určovanie makroskopických znakov). 3. Identifikácia mikroskopických vláknitých húb na základe mikroskopických znakov (príprava preparátov a analýza mikroskopických znakov). 4. Identifikácie zástupcov rodu Penicillium na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 5. Identifikácie zástupcov rodu Fusarium na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 6. Identifikácie zástupcov rodu Aspergillus a Alternaria na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 7. Identifikácia zástupcov rodu Cladosporium na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 8. Identifikácia zástupcov radu Mucorales na základe makroskopických a mikroskopických znakov. 9. Dôkaz prítomnosti toxinogénnych druhov mikroskopických vláknitých húb. 10. Metódy odberu vzoriek na úradnú kontrolu prítomnosti mykotoxínov v potravinách. 11. Fyzikálno-chemické metódy stanovenia mykotoxínov a stanovenie vybraných druhov mykotoxínov TLC metódou. 12. Imunologické metódy stanovenia mykotoxínov a stanovenie vybraných druhov mykotoxínov ELISA metódou. 13. Vyhodnotenie odovzdaných protokolov a udelenie zápočtu. |