Klinická prax - Klinika prežúvavcov

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: K-P/KlPrax Pž1 HP*/19    Short: KlPrax Pž1 HP*
  •  Credits: 0
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  • Semester:
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week:    -   Per study period: 50s (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Absolvovanie predpísaného počtu hodín klinickej praxe
Learning outcomes
Zvládnutie základných diagnostických metód, určenie diagnózy, vykonávanie terapie a prevencie ochorení hovädzieho dobytka a malých prežúvavcov
Brief outline of the course
Samostatné klinické vyšetrovanie pacientov.
Samostatné evidovanie klinických záznamov pacientov.
Sledovanie triasových hodnôt dvakrát denne a zaznamenávanie priebehu vývoja zdravotného stavu pacientov.
Odber biologického materiálu od pacientov.
Posúdenie výsledkov laboratórnych analýz a ich interpretácia vo vzťahu ku klinickému nálezu.
Vykonávanie požadovaných terapeutických zákrokov.
Enterálne a parenterálne podávanie liečiv.
Aplikácia intravenóznej terapie v rámci rehydratácie a pufrácie acidobázických disbalancií a dysfunkcií bachora.
Korekcia paznechtov pacientov a ich lokálne ošetrenie, obväzy, bandáže, lokálna a celková anestéza.
Ultrasonografická diagnostika gravidity a porúch orgánov dutiny brušnej.
Asistencia pri pôrodoch, cisárskom reze, hlbokých zákrokoch na paznechtoch a pri laparotomickom ošetrení dislokácií slezu. Mobilná klinika.
Course syllabus
10 hodín - samostatné klinické vyšetrovanie pacientov a evidovanie klinických záznamov pacientov, sledovanie triasových hodnôt a zaznamenávanie priebehu vývoja zdravotného stavu pacientov. 10 hodín - odber biologického materiálu od pacientov a jeho vyšetrenie, posúdenie výsledkov a tvorba diagnózy. 15 hodín - perorálna, parenterálna a intravenózna terapia, ultrasonografia a riešenie mastitíd. 15 hodín - korekcia paznechtov a ich lokálne ošetrenie (obväzy, bandáže, lokálna anestéza), asistencia pri pôrodoch, cisárskom reze, hlbokých zákrokoch na paznechtoch a pri laparotomickom ošetrení dislokácií slezu.
Recommended literature
Slanina, Lehocký a kol.: Veterinárna klinická diagnostika vnútorných chorôb, Bratislava, Príroda 1993.
Kováč, G. a kol.: Choroby hovädzieho dobytka. M&M vydavateľstvo, Prešov, 2001: 874 s. Vrzgula, L., Sokol, J. : Hodnoty metabolických profilových testov u domácich zvierat a ich interpretácia. 1987, IVVVL Košice
Hisira Vladimír, Mudroň Pavol,Nagy Oskar, Pauliková Iveta, Kadaši Marián, Klien Róbert, Mekková Simona: Klinická propedeutika pre ŠP Hygiena potravín. 1. vyd. Košice :UVLF, 2020. ISBN 978-80-8077-683-1, 225 s.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Denne v rámci rannej vizity na klinike
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Absolvovanie predpísaného počtu hodín klinickej praxe
Záverečné hodnotenie:
zápočet
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 42
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 22.11.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content