Genetika

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaBIOaGEN/G HP*/20    Short: G HP*
  •  Credits: 4
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: winter semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:    
Following:     
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONTENTS OF THE STATE EXAM
Nie je.
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, pričom študent nie je povinný svoju neúčasť dokladovať. V prípade, že študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. V prípade, že študent vynechá dve alebo tri cvičenia, je povinný nahradiť všetky chýbajúce cvičenia, vrátane prvého, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Konzultácie sú možné po dohode s pedagógom.
Absolvovanie priebežnej kontroly (min. 51%) a zápočtového testu (min. 51%).
Skúška je písomná.
Learning outcomes
Pochopenie podstaty geneticky podmienených chorôb s monogénnym a multifaktoriálnym typom dedičnosti. Osvojenie si základov cytogenetiky a patogenetiky. Prehľad najčastejších mutagénnych faktorov a testy mutagenity. Získanie nových poznatkov z molekulovej genetiky, osvojenie si postupov pre hodnotenie prítomnosti geneticky manipulovaných organizmov a ich produktov v potravinách.
Brief outline of the course
Realizácia genetickej informácie na úrovni bunky. Monogénová dedičnosť a Mendelove zákony.
Cytogenetika.
Populačná genetika kvalitatívnych znakov. Kvantitatívne znaky - polygénová dedičnosť.
Základy vývinovej a patologickej genetiky.
Mutagenéze, karcinogenéza, teratogenéza.
Aktuálne poznatky z epigenetiky .
Metódy molekulovej genetiky – geneticky manipulované organizmy (GMO).
Metódy testovania GMO v potravinách.
Využitie poznatkov z genetiky a molekulovej biológie v oblasti hygieny potravín.
Course syllabus
PREDNÁŠKY - 2 h
1.Molekulové základy dedičnosti. Realizácia genetickej informácie na úrovni bunky
2.Mendelove pravidlá. Nezávislá kombinovateľnosť génov
3.Chromozómová teória dedičnosti a väzba génov
4.Dedičnosť a pohlavie, typy dedičnosti viazanej na pohlavie. Anomálie v determinácii pohlavia
5.Dedičnosť krvných skupín hospodárskych zvierat. Genetická kontrola tvorby protilát
6.Typy monogénovej dedičnosti a príklady chorôb s mendelovskou dedičnosťou
7.Populačná genetika kvalitatívnych znakov a Hardy-Weinbergov zákon
8. Pedigree analýza v genetickej prognóze, určenie apriórneho a aposteriórneho riziko
9. Populačná genetika kvantitatívnych znakov a multifaktoriálna dedičnosť. Koeficient dedivosti. Inbreeding a heteróza
10.Základy vývinovej a patologickej genetiky, embryokritická perióda, environmentálne teratogény. Najčastejšie dedične podmienené ochorenia zvierat s letálnym účinkom.
11. Epigenetika
12. Základné metódy molekulovej genetiky
13. Využitie molekulových metód v chovateľskej praxi a hygiene potravín
CVIČENIA - 2 h
1. Ultraštruktúra eukaryotického chromozómu. Bunkový cyklus, mitóza, meióza.
2. Využitie Mendelových zákonov. Výpočty fenotypových a genotypových štiepnych pomerov pri úplnej a neúplnej dominancii. Príklady a význam spätného a testovacieho kríženia.
3. Tretí Mendelov zákon nezávislej kombinovateľnosti génov. Interakcie génov – recesívna epistáza, pleiotropia.
4.Úplná a neúplná génová väzba. Výpočet sily génovej väzby a jej využitie v medicíne. Konštrukcia chromozómovej mapy.
5. Charakteristika pohlavných chromozómov a typov dedičnosti viazanej na pohlavie. Dedičnosť pohlavím ovládaná a ovplyvnená.
6. Základy cytogenetiky, porovnanie morfológie chromozómov hospodárskych zvierat na trvalých preparátoch.
7. Zostavenie karyotypu z metafázy konkrétneho druhu zvieraťa.
8. Krvné skupiny hospodárskych zvierat. Priebežná kontrola.
9. Pedigree analýza (analýza rodokmeňov) a jej využitie v medicíne. Apriórne a aposteriórne riziko určené z rodokmeňa - praktické príklady.
10. Populačná genetika kvalitatívnych znakov. Praktické využitie Hardy-Weinbergovho zákona: určenie populačného rizika a apriórneho genetického rizika pre jedinca.
11. Odhad koeficientu dedivosti a jeho praktický význam. Inbríding a výpočet koeficientu inbrídingu-význam v praxi.
12. Účinky faktorov vonkajšieho prostredia na genetický materiál a organizmy. Mutácie. Mutagenéza, karcinogenéza, teratogenéza. Testy mutagenity.
13. Transgénne zvieratá a ich produkty v praxi.. Zápočtový test.
Recommended literature
1. Šiviková,K., Dianovský,J, Holečková, B.: Úvod do veterinárnej genetiky, UVLF Košice, 2016
2. Sršeň, Sršňová: Základy klinickej genetiky a jej molekulová podstata, Osveta, Martin, 2005,
4. vydanie
3. Rosypal, S.: Úvod do molekulární biologie, 1.-4. diel, 1998, 1999, 2000, 2002, Brno, (Rosypal-
vyd.).
4. Nussbaum,R.L, McInnes, R.R., Willard,H.F.: Klinická genetika (vedúci prekladateľského tímu P.
Goetz), Triton, Praha, 2004
5. Šiviková, K., Dianovský, J.: Veterinárna genetika, UVLF, Košice, 2000.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
priebežný test, zápočtový test
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Študentovi môžu chýbať z príslušného predmetu tri cvičenia za semester, pričom študent nie je povinný svoju neúčasť dokladovať. V prípade, že študent vynechá iba jedno cvičenie, nemusí ho nahrádzať. V prípade, že študent vynechá dve alebo tri cvičenia, je povinný nahradiť všetky chýbajúce cvičenia, vrátane prvého, spravidla v prvých troch týždňoch od ukončenia semestra. Konzultácie sú možné po dohode s pedagógom.
Absolvovanie priebežnej kontroly (min. 51%) a zápočtového testu (min. 51%).
Skúška je písomná.
Záverečné hodnotenie:
skúška
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
  slovak   
NOTES
Predmet je jedno semestrálny, vyučovaný v 5. semestri štúdia
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 80
ABCDEFX
0.03.7518.7526.2535.016.25
 
Date of last modification: 20.09.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content