Odborná prax - Potravinárske podniky

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTP/OPrax PP HP/20    Short: OPrax PP HP
  •  Credits: 2
  •  Completion method: Zápočet
  •  
  • Semester:
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Cvičenie
Course-load: Per week:    -   Per study period: 40s (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Prerequisites:      
 
Teachers
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Doklad o absolvovaní praxe potvrdený prevádzkovateľom potravinárskej prevádzky.
Learning outcomes
Študenti sa oboznámia s uplatňovaním zákonných požiadaviek na výrobu potravín živočíšneho pôvodu. Účelom je oboznámiť sa s pravidlami správnej výrobnej praxe a HACCP (písomná dokumentácia – tvorba dokumentácie, vedenie záznamov, systém spätnej väzby na zmeny podmienok výroby) a ich aplikáciou v daných podmienkach výroby. Študenti sú motivovaní, aby sa zaujímali o postoje producentov a spôsoby rozhodovania pri tvorbe a realizácii plánov správnej výrobnej praxe. Cieľom je poznanie motivačných tlakov a obmedzení, ktoré (poznanie) potom pri výkone povolania pomáha preklenúť nedorozumenia vyplývajúce s možných rozdielnych výkladov zákonných požiadaviek na výrobu potravín a jej kontrolu.
a vedenie záznamov súvisiacich so správnou výrobnou praxou.
Brief outline of the course
Nástup na prax.
Oboznámenie sa s pravidlami správnej výrobnej praxe a HACCP (písomná dokumentácia – tvorba dokumentácie, vedenie záznamov, systém spätnej väzby na zmeny podmienok výroby).
Oboznámenie sa s aplikáciou pravidiel správnej výrobnej praxe a HACCP v podmienkach výroby a vedenie záznamov súvisiacich so správnou výrobnou praxou.
Odovzdanie správy z odbornej praxe.
Course syllabus
Nástup na prax.
Oboznámenie sa s pravidlami správnej výrobnej praxe a HACCP (písomná dokumentácia – tvorba dokumentácie, vedenie záznamov, systém spätnej väzby na zmeny podmienok výroby).
Oboznámenie sa s aplikáciou pravidiel správnej výrobnej praxe a HACCP v podmienkach výroby a vedenie záznamov súvisiacich so správnou výrobnou praxou. Komunikácia s pracovníkmi kontrolných orgánov vykonávajúcich kontrolu v mieste výroby potravín v súvislosti so systémom správnej výrobnej praxe.
Recommended literature
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 854/2004 ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na organizáciu úradných kontrol produktov živočíšneho pôvodu určených na ľudskú spotrebu.
- Nariadenie Rady (ES) č. 1/2005 z 22. decembra 2004 o ochrane zvierat počas prepravy a s ňou súvisiacich činností a o zmene a doplnení smerníc 64/432/EHS a 93/119/ES a nariadenia (ES) č. 1255/97.
- Nariadenie vlády SR 432/2012, ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat v čase ich zabíjania alebo usmrcovania.
- Nariadenie Komisie (ES) č. 2075/2005 ktorým sa ustanovujú osobitné predpisy na úradné kontroly Trichinella v mäse.
- Nariadenie Komisie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
- Nariadenie Vlády SR 320/2003 o monitorovaní určitých látok a ich rezíduí v živých zvieratách a v produktoch živočíšneho pôvodu.
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 o úradných kontrolách uskutočňovaných s cieľom zabezpečiť overenie dodržiavania potravinového a krmivového práva a predpisov o zdraví zvierat a o starostlivosti o zvieratá.
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín.
- Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ktorým sa ustanovujú osobitné hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu.
Conditions for completion of course
Obsahová prerekvizita:
Verejné veterinárske lekárstvo, Všeobecná hygiena a potravinárska technika, Potravinárska mikrobiológia a alimentárne choroby.
Priebežné hodnotenie:
Žiadne.
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Doklad o absolvovaní praxe potvrdený prevádzkovateľom potravinárskej prevádzky.
Záverečné hodnotenie:
Absolvovanie praxe v stanovenom rozsahu hodín v prevádzkarni vyrábajúcej potraviny živočíšneho pôvodu doloženej potvrdením prevádzkovateľa, alebo osoby ním poverenej.
Podanie správy z praxe ústnou formou.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
NOTES
Praxovať v prevádzkarniach na výrobu potravín živočíšneho pôvodu.
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 199
ABCDEFX
0.0100.0
 
Date of last modification: 11.04.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Jozef Nagy, PhD.
Skip to content