Potravinárska mikrobiológia a ochorenia z potravín

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTaZbp/PMaOzP-df/PP/22    Short: PMaOzP-df/PP
  •  Profile course
  •  Credits: 10
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Po absolvovaní predmetu študent získa najnovšie informácie a zručnosti mikrobiologickej analýzy. Ovláda všetky mikrobiologické riziká, ktoré môžu pochádzať z potravín, ich detekciu najnovšími analytickými metódami a aj spôsoby ich eliminácie.
Brief outline of the course
Mikrobiologické kritériá potravinovej bezpečnosti, aktuálna incidencia a prognózy prevalencie alimentárnych ochorení. Makroskopická, mikroskopická a biochemická identifikácia mikroskopických vláknitých húb v potravinových matriciach so zameraním na toxinogénne druhy. Využitie PCR pri identifikácii potravinových patogénov a hodnotení ich patogénneho potenciálu. PCR-ITS-RFLP analýza a jej uplatnenie pri druhovej identifikácii mikromycét. Metódy detekcie bakteriálnych toxínov a mykotoxínov v potravinovom reťazci a možnosti ich eliminácie s cieľom minimalizácie zdravotného rizika pre konzumenta. Mikrobiologické metódy detekcie rezíduí liečiv v potravinovom reťazci. Výskyt antimikrobiálnej rezistencie v mikrobiálnej populácii potravín a jej dopad na verejné zdravie. Využitie probiotického potenciálu a antimikrobiálnej aktivity mikroorganizmov pri výrobe funkčných potravín.
Recommended literature
Adams M.R., Moss M.O., McClure P. Food Microbiology. Fourth edition. The Royal Society of Chemistry, Cambridge, 2016, 546 pp. ISBN 978-1-84973-960-3.
Demjanová S., Jevinová P., Pipová, M., Regecová, I. Identification of Penicillium verrucosum, Penicillium commune, and Penicillium crustosum isolated from chicken eggs. Processes. ISSN 2227-9717, 2021, vol. 9, no. 1, art. no. 53, pp. 1-14.
Fikselová M., Mellen M., Marcinčák S. Zdravotná bezpečnosť potravín. 1. vydanie. SPU Nitra, 2012, 124 s. ISBN 978-80-552-1418-4.
Görner F., Valík Ľ. Aplikovaná mikrobiológia požívatín. Malé centrum, Bratislava, 2004, 528 s. ISBN: 978-80-967-0649-5.
Hashmi M.Z. Antibiotics and antimicrobial resistance genes, environmental occurrence and treatment technologies. Springer, 2020, 456 pp. ISBN 978-3-030-40421-5.
Laciaková A. a kol. Mikroskopické vláknité huby a mykotoxíny v potravinách a krmivách. Univerzita veterinárskeho lekárstva v Košiciach, 2011, 298 s. ISBN 978-80-8077-252-9.
Maddocks S., Jenkins R. Understanding PCR: A practical bench - Top guide. Elsevier, 2017, 87 pp. ISBN 978-0-12-802683-0.
Nariadenie komisie (ES) č. 2073/2005 z 15.11.2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
Nariadenie komisie (ES) č. 1441/2007 z 5. decembra 2007, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériách pre potraviny.
Pipová M. Antimicrobial resistance in staphylococci. In Fighting antimicrobial resistance. 1. vydanie. Zagreb, IAPC, 2018, pp. 41-76. ISBN 978-953-56942-6-7.
Regecová I., Pipová M., Jevinová P., Demjanová S., Semjon B. Quality and mycobiota composition of stored eggs. Italian Journal of Food Science. ISSN 1120-1770, 2020, vol. 32, no. 3, pp. 540-561.
Šilhánková L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Academia, Praha, 2002, 363 s. ISBN: 80-200-1024-6.
Sing A. Zoonoses – Infections affecting humans and animals: Focus on public health aspects. Springer, 2015, 1143 pp. ISBN: 978-94-017-9457-2.
Tančinová D. a kol.: Úvod do potravinárskej mykológie. Kľúč na identifikáciu potravinársky významných vláknitých mikroskopických húb. SPU Nitra, 2012, 286 s. ISBN 978-80-552-0753-7.
Thomas S.: Antimicrobial rresistance. Global challenges and future interventions. Springer, 2020, 230 pp. ISBN: 978-981-15-3660-1.
Vataščinová T., Pipová M., Fraqueza M. J., Maľa P., Dudriková E., Drážovská M., Lauková A. Short communication: Antimicrobial potential of Lactobacillus plantarum strains isolated from Slovak raw sheep milk cheeses. Journal of Dairy Science. ISSN 0022-0302, 2020, vol. 103, no. 8, pp. 6900-6903.
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 10.09.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content