Biotechnologická výroba a kvalita nápojov

Study programme: food hygiene full-time form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaHTaZbp/BVaKN-df/PVP/22    Short: BVaKN-df/PVP
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Skúška
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
Learning outcomes
Študent po absolvovaní predmetu ovláda najmodernejšie technológie výroby fermentovaných nápojov. Ovláda technologické a zdravotné riziká pri produkcii nápojov. Ovláda problematiku pozitívnych a negatívnych účinkom konzumácie fermentovaných nápojov a metódy detekcie zložiek fermentovaných nápojov.
Brief outline of the course
Technológia výroby a hygienické požiadavky na biotechnologickú výrobu. Zdravotné účinky konzumácie produktov biotechnológie. Antioxidačné vlastnosti vinárskych produktov. Biogénne amíny vo víne. Prídavné látky používané v biotechnologickej výrobe. Legislatívne požiadavky na kvalitu biotechnologických výrobkov. Metódy analýz zložiek biotechnologických produktov. Analýza kontaminantov v biotechnologických produktoch. Úradná kontrola biotechnologických produktov a legislatívne požiadavky.
Recommended literature
MARCINČÁK, Slavomír [100 %]. Tokaj - European winery gem in Slovakia. In HERNIK, Józef et al. Indicators of change in cultural heritage. 1. vyd. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im. ISBN 978-83-66602-15-1, pp. 207-217
Regecová, I., Marcinčák, S., Nagy, J., Popelka, P., Semjon, B., Jevinová, P., ... & Kovalčík, M. (2019). DETECTION OF MICROBIOTA IN THE VINEYARDS OF THE TOKAJ WINE REGION. Food Science, 13(1)
Vasconcelos, H., de Almeida, J. M., Matias, A., Saraiva, C., Jorge, P. A., & Coelho, L. C. (2021). Detection of biogenic amines in several foods with different sample treatments: An overview. Trends in Food Science & Technology, 113, 86-96
Maicas, S., & Mateo, J. J. (2020). Sustainability of wine production. Sustainability, 12(2), 559
Conditions for completion of course
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Pre absolvovanie predmetu študent musí mať aktívnu účasť na prednáškach a praktickej výučbe. Podmienkou absolvovania skúšky je vypracovanie a obhajoba seminárnej práce na tému zadanú garantom (v rozsahu A-E), ktorá je výsledkom samoštúdia. Skúška je udelená na základe hodnotenia získaných vedomostí (v rozsahu A-E).
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 0
ABCDEFX
0.00.00.00.00.00.0
 
Date of last modification: 26.08.2022
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Skip to content