Hygiena chovu spoločenských zvierat a welfare

Study programme: veterinary nurse external form of study
Teaching language:   slovak
Subject code: KaVVLaWZ/HCHSZ VetSes ef/23    Short: HCHSZ VetSes ef
  •  Credits: 5
  •  Completion method: Zápočet a skúška
  •   Lectures: 2 / Practice: 2
  •   Semester: summer semester
The study program is taught in Slovak language, therefore some parts of the information subject information letter are only available in this language.
Form, course-load and method od study:
Form of study: Prednáška / Cvičenie
Course-load: Per week: 2 / 2   -   Per study period: 26 / 26 (recommended, in hours)
Method of study: prezenčná
 
Prerequisites a following
Žiadne
 
Teachers
Lecturer:
Instructor:
Examiner:
Guarantor:
CONDITIONS FOR COMPLETION OF COURSE
Podmienkou udelenia zápočtu je: aktívna účasť na minimálne 12 cvičeniach a 75% prednášok; zápočtový test - viac ako 50%; skúška - A - 100-90%; B - 89-80%; C - 79-70%; D - 69-60%; E - 59-50%, Fx – menej ako 50%.
Learning outcomes
Získanie teoretických aj praktických znalostí z oblasti hygieny chovu spoločenských zvierat, hodnotenia mikroklímy v ustajňovacích objektoch. Hodnotenie a meranie jednotlivých faktorov mikroklímy. Posúdenie welfare, znalosti o chove a starostlivosti o spoločenské zvieratá. Znalosti z oblasti asanácie, dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie v chovoch spoločenských zvierat. Hygiena stavieb, základné tepelno-technické
vlastnosti stavebných látok a konštrukcií. Zdravotný aspekt pôsobenia stavby a prostredia na chovné prostredie.
Znalosti o využití a význame organických odpadov, úprave, dezinfekcii exkrementov z hľadiska
veterinárnej starostlivosti a verejného zdravia.
Brief outline of the course
Základné pojmy a definície v hygiene chovu spoločenských zvierat. Hodnotenie fyzikálnych (teplota, vlhkosť, prúdenie vzduchu, svetlo a osvetlenie a hluk), chemických (amoniak, sírovodík, oxid uhličitý a iné plyny) a mikrobiologických faktorov mikroklímy prostredia ustajnenia zvierat. Ochrana chovov zvierat, asanácia, dezinfekcia, spôsoby dezinfekcie a postupy, rozdelenie dezinfekčných prostriedkov a kontrola dezinfekčného postupu. Dezinsekcia a dezinsekčné opatrenia v chove zvierat, charakteristika škodlivého hmyzu, spôsoby dezinsekcie, prostriedky a aplikačné formy insekticídov. Deratizácia, charakteristika deratizačných prác, spôsobov deratizácie, hlavných skupín rodenticídov. Problematika welfare spoločenských zvierat, legislatívne požiadavky na chov, ich ochranu, pohodu a podmienky ich držania. Transport spoločenských zvierat a manipulácia s nimi. Hygienické aspekty exkrementov, ich spracovanie a dezinfekcia.
Course syllabus
Osnova prednášok:
1. Základné pojmy a definície v hygiene chovu spoločenských zvierat. Hodnotenie fyzikálnych faktorov mikroklímy prostredia chovu zvierat.
2. Hodnotenie chemických faktorov mikroklímy prostredia chovu zvierat.
3. Hodnotenie mikrobiologických faktorov mikroklímy prostredia chovu zvierat.
4. Welfare zvierat – definície, hodnotenie welfare zvierat.
5. Hygiena a ochrana chovu spoločenských zvierat. Hygiena stavieb a základné tepelno-technické vlastnosti stavebných látok a konštrukcií.
6. Základné právne normy spojené s držaním spoločenských zvierat.
7. Transport a manipulácia so zvieratami.
8. Asanácia v chovoch zvierat. Význam mechanického čistenia. Čistenie, použitie čistiacich prostriedkov, ich účinnosť a možné riziká.
9. Dezinfekcia. Dezinfekcia, druhy a etapy dezinfekcie. Faktory ovplyvňujúce účinnosť chemickej dezinfekcie. Otázky životného prostredia a verejného zdravia súvisiace s používaním chemických dezinfekčných prostriedkov.
10. Dezinsekcia. Biológia škodlivého hmyzu. Spôsoby dezinsekcie. Rozdelenie a charakteristika chemických insekticídov a ich využitie v praxi.
11. Deratizácia. Biológia hlodavcov. Rozdelenie a charakteristika chemických rodenticicídov a ich využitie v praxi.
12. Asanácia odpadov z chovu spoločenských zvierat.
13. Hygiena chovu, ochrana a welfare laboratórnych zvierat.
Osnova cvičení:
1. Hodnotenie fyzikálnych faktorov mikroklímy prostredia chovu zvierat.
2. Hodnotenie chemických faktorov mikroklímy prostredia chovu zvierat.
3. Hodnotenie mikrobiologických faktorov mikroklímy prostredia chovu zvierat.
4. Hygiena stavieb. Vetranie a vykurovanie v chove zvierat.
5. Hygiena stavieb. Projektová dokumentácia stavieb. Hodnotenie tepelno-izolačných vlastností stavebných látok a konštrukcií.
6. Základné hygienické požiadavky na karanténne stanice a útulky pre spoločenské zvieratá.
7. Výjazdové cvičenie v útulku pre spoločenské zvieratá.
8. Základné hodnotenie dezinfekcie v chovoch spoločenských zvierat. Príprava pracovných roztokov, počítanie príkladov. Chemická kontrola účinnosti dezinfekcie, chemické stery.
9. Kontrola účinnosti dezinfekcie. Druhy kontrol a postupy. Aerosólová dezinfekcia, ATP metóda a jej praktické prevedie.
10. Dezinsekcia. Organizácia dezinsekčných prác. Aplikačné formy insekticídov a prvá pomoc pri otravách, bezpečnosť a ochrana zdravia. Charakteristika insekticídnych prípravkov.
11. Deratizácia. Typy, formy a stupne kontroly výskytu hlodavcov. Rodenticídy, vlastnosti aktívnych zložiek. Ochrana zdravia pri práci s rodenticídmi.
12. Hygienické aspekty exkrementov, ich spracovanie a dezinfekcia. Exkrementy, charakteristika a skladovanie. Biotermické spracovanie exkrementov.
13. Odovzdávanie zadaní a zápočet. Zápočtová písomka
Recommended literature
Venglovský, J., Gregová, G., Szabóová, T. : Hygiena chovu psov, Učebný text pre študijný program Kynológia, 2018, Košice.
Conditions for completion of course
Priebežné hodnotenie:
Zápočtový test - viac ako 50%
Podmienky na absolvovanie predmetu:
Podmienkou udelenia zápočtu je: aktívna účasť na minimálne 12 cvičeniach a 75% prednášok; zápočtový test - viac ako 50%; skúška - A - 100-90%; B - 89-80%; C - 79-70%; D - 69-60%; E - 59-50%, Fx – menej ako 50%.
Záverečné hodnotenie:
Skúška - A - 100-90%; B - 89-80%; C - 79-70%; D - 69-60%; E - 59-50%, Fx – menej ako 50%.
LANGUAGE, WHICH KNOWLEDGE IS NEEDED TO PASS THE COURSE
 
Evaluation of the course
Total number of evaluated students: 13
ABCDEFX
38.4623.0823.080.07.697.69
 
Date of last modification: 24.05.2023
Approved by: Tutot Prof. MVDr. Alexandra Trbolová, PhD.
Skip to content